Флорънс Лорънс в The Redemption of Riverton, 1912

Първата кино звезда

Името на Флорънс Лорънс днес е забравено от всички, освен от най-най-заклетите почитатели на седмото изкуство. От една страна, годините, в които грее звездата на актрисата вече са прекалено назад във времето, а от друга - трагичната й съдба някак успява да заличи спомена за нея.

Канадката Флорънс Лорънс е родена за сцената. Майка й Лоти е водевилна актриса, която участва в пътуващи спектакли и момичето от рано се качва на сцената.

По това време киното прави своите първи стъпки към сърцата на хората и Флорънс се насочва към това изкуство. Тя се снима във филм за първи път през 1906 г., а още на следващата година участва в още 37 продукции. Тук е моментът да се отбележи, че през времето на немите филми студията правят почти 11 хил. филма. Заради това, актьорите от епохата имат огромно количество заглавия във филмографиите си.

Флорънс е красива и талантлива актриса, но едно умение й осигурява работа в киното в началото. Тя е умел ездач и това й помага да вземе редица роли в продукции на американското студио Vitagraph. Освен това, Флорънс е упорита в желанието си да се задържи в Холивуд. За да изкара допълнителни пари, момичето работи и като шивачка в продукциите си.

Екранното й присъствие впечатлява конкурентното студио Biograph и оттам я търсят за участие в следващия филм на  Д. У. Грифит. Грифит е сред пионерите на кинематографичните техники и неговата работа има огромно влияние върху седмото изкуство в САЩ и Европа. Режисьорът променя киното с филма си "The Birth of a Nation” през 1915 г. Продукцията става известна с изключителното си техническо новаторство, както и с поредицата  от скандали заради откровено расистките внушения и възхваляването на Ку Клукс Клан. Филмът предизвиква бойкоти, масови протести, както и цензура в няколко града, включително Ню Йорк. В цялата си славна кариера Грифит е заснел около 500 филма.

През 1908 г. Грифит още не е толкова известен, но вече е сред влиятелните режисьори в американското кино. Флорънс Лорънс успява да го убеди, че е най-подходящата актриса за филма "The Girl and the Outlaw" и получава ролята. Флорънс прави впечатление пред камерата и Грифит работи с нея в още 60 филма през 1908 г.

Това е началото на легендата за Флорънс Лорънс, която има способността да променя реалността около себе си.

Флорънс Лорънс, 1911

По онова време имената на актьорите не се изписват в кредитите на филмите, защото кино студията се страхува, че тяхната популярност ще доведе до повишаване на заплатите в този бизнес. Въпреки това, зрителите сами започват да се интересуват кое е красивото момиче от филмите и настояват Biograph да разкрие името й. Студиото отказва да направи това, поради което Флорънс става известна като Момичето на Biograph.

За много кратко време Флорънс Лорънс прави забележителна кино кариера в началото на миналия век. Тя става любимо лице от екрана, работи с някои от най-успешните режисьори, името й започва да се появява на екрана, а тя успява да си уговори двойна надница. Актрисата дори се снима в сериите "Jones" – първата комедийна кино поредица в историята. Флорънс постоянно търси нови хоризонти и възможности, за това започва преговори с друго студио, но това се разчува и тя е уволнена от Biograph.

Лорънс продължава кариерата си в Independent Moving Pictures Company of America (IMP), която след години ще се преобразува в Universal Pictures. IMP има нетрадиционен подход за привличане на вниманието, който обаче винаги работи. Пуснат е слух, че известната актриса Флорънс Лорънс е била блъсната от кола на улицата, което предизвиква шок сред феновете й. След това, от офиса на IMP признават за измамата чрез статия в медиите. Статията гласи, че Флорънс е жива и здрава и се снима в техния нов филм "The Broken Oath".

Този момент от историята е интересен, защото за първи път филмово студио популяризира актриса по подобен сензационен начин. Целият номер на практика бетонира звездния статут на Флорънс Лорънс. Студиото IMP изпраща актрисата в Сейнт Луис през 1910 г., за да се уверят феновете, че тя наистина не е мъртва. По-късно от студиото пускат нов слух - хората толкова се зарадвали, че актрисата е жива, че се втурнали към нея и разкъсали дрехите й.

Това е пиковият момент от кариерата на Флорънс Лорънс, защото тя става един от първите актьори в историята, чието име става известно на аудиторията. За IMP Лорънс работи само 11 месеца, но те са най-успешните в живота й.

През 1912 г. Лорънс и съпругът й основават собствена компания Victor Film Company, която продават на следващата година. Актрисата се оттегля за две години, през които се проявява на съвсем различно поприще. Флорънс е запален шофьор и силно се интересува от развитието на автомобилната индустрия.  

През 1914 г. тя изобретява първата сигнална система за завиване, която днес е известна като мигач. Нейното изобретение включва бутон, който задейства вдигането на флагче, с което шофьорът дава сигнал накъде ще завива. Но Флорънс не спира дотам -  тя разработва първата система за стоповете на автомобила. За съжаление, Флорънс Лорънс не патентова откритията си и никога не получава пари за тях.

Флорънс Лорънс, 1915

Актрисата се завръща в киното за снимките на филма "Pawns of Destiny” през 1915 г., но тогава се случва голямата трагедия в живота й. По сценарии тя трябва да играе сред изкуствен пожар, но огънят излиза извън контрол. Последствията за Флорънс са сериозни - тя има тежки изгаряния, освен това пада лошо и чупи гръбнака си.

С това добрите времена за Флорънс Лорънс остават в миналото. Тя опитва да се завърне, но физическото й състояние не й позволяват да завърши следващия си филм. Студиото пък отказва да плати медицинските й разходи. Упоритата Флорънс отново се снима през 1916 г., но здравето й се влошава и тя остава парализирана за 4 месеца. Когато се завръща за трети път през 20-те, тя вече не е голямата звезда, която е свикнала да бъде. Унижението става дори по-голямо, защото след 1924 г. името й вече не присъства в кредитите на филмите, в които се снима.

В края на десетилетието нещата за Флорънс Лорънс изглеждат безнадеждни. Майка й умира, Флорънс се развежда с втория си съпруг, а всичките бизнес начинания пропадат. Актрисата губи цялото си състояние, когато през 1929 г. започва икономическият колапс на Голямата депресия в САЩ.

През 30-те години пътят за Флорънс Лорънс е само надолу. Тя е считана за останка от времето на немите филми, която получава само незначителни роли срещу скромно заплащане. Въпреки всичко, актрисата участва в над 300 филма в кариерата си.

През 1937 г. Лорънс е диагностицирана с "болест на костите, която причинява анемия и депресия". Вероятно това е миелофиброза - рядко заболяване на костите, което е нелечимо в началото на 20 в. Въпреки болките, Флорънс продължава да работи, но тялото и психиката й не издържат.

През 1938 г. тя поглъща голямо количество сироп за кашлица и препарат срещу мравки в дома си в Западен Холивуд. Докторите не успяват да я спасят и Лорънс умира през същия следобед.

Съдбата не  е милостива към Флорънс, дори след смъртта й. The Motion Picture & Television Fund плаща за погребенrето й, не но е и за надгробна плоча. Така, гробът й остава безименен до 1991 г. Тогава анонимен британски актьор плаща за надгробна плоча, на която пише просто "Момичето от Biograph/Първата кино звезда”

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види