Снимки: Getty Images

Повечето ги познават от сцената или екрана, а не от учителската катедра

Учителската професия е сред най-важните в обществото и нейни представители винаги са били сред най-дейните граждани на всяка една нация. Сигурно е странно обаче един ден просто да видиш бившия си учител по телевизията, защото вече е супер известен. Или защото се плези от сцената на 50 хиляди души, целият гримиран и облечен като трол.

Джийн Симънс

KISS са ужасът на родителите от 70-те години насам, но въпреки това поколения деца са израснали с тяхната музика. Малцина сред тях са имали честта да бъдат обучавани от самия Демон на групата.

Басистът с най-дългия език в рока Джийн Симънс е сред основателите на бандата през 1973 г., но преди това той е учител за около половин година. Симънс преподава на децата в шести клас в Испански Харлем в Ню Йорк, а след години твърди, че е приел позицията, защото винаги иска да е център на внимание и да го слушат. Поради същата причина в последствие той решава да замени класната стая и съмнителното внимание на малцина хлапета с концертите на стадиони и обожанието на милиони.

Джийн Симънс вероятно би станал добър учител по езици, защото говори няколко – унгарски и иврит, защото родителите му са унгарски евреи, както и английски, и германски.

Стинг

Гордън Съмнър е учител по английски език между 1974-1976 г. в St Paul's First School в Крамлингтън, близо до Нюкасъл. Съмнър съвсем скоро ще се превърне в Стинг – басист и вокалист на британската група The Police, но към този момент той се развива в по-спокойни води.

Съмнър трупа опит и впечатления от живота като учител по английски, спорт и музика в още едно училище - St. Catherine's Convent School, а в свободното си време се усъвършенства като свири в джаз банди. Учителят Гордън Съмнър прави радикална промяна в живота си през 1977 г., когато се мести в Лондон, за да се занимава с музика, и лека-полека влиза в образа на звездата Стинг.

Любопитен факт е, че в песента "Don’t Stand So Close To Me" на The Police става дума за увлечението на ученичка към своя учител, но Стинг винаги отрича парчето да е по действителен случай.

 

Били Кристъл

Били Кристъл отдавна не е под светлините на прожекторите, но през 90-те години той е сред най-популярните комици. Филмите с него като "When Harry Met Sally" или "Analyze This" станаха кино хитове, а после се въртяха до втръсване по телевизиите.

Кристъл започва от стенд-ъп комедията, но още по-назад във времето той работи като учител по физкултура по заместване в една гимназия в Лонг Айлънд, САЩ.

Хю Джакман

Австралиецът едва ли някога е имал проблеми с физическата подготовка за екшън филмите, в които участва. Джакман от рано се занимава със спорт и по-точно – ръгби.

На 18 години той решава да замине и да поработи в Англия, където живеят майка му и двете му сестри. На Острова Джакман си намира работа в престижния пансион Uppingham School като учител по физкултура и треньор на спортни отбори. Освен това той преподава и английски език.

Бъдещият актьор намира за особено забавно, че по време на този престой в Европа един 18-годишен австралиец преподава английски на британските ученици, които са само няколко години по-малки от него.

Шерил Кроу

Само един поглед върху семейството на певицата е достатъчен, за да стане ясно защо тя е избрала това поприще. Семейство Кроу са особено музикални – бащата свири на тромпет, а майката преподава уроци по пиано. Самата Шерил изучава музика в университета Мисури и след завършването си става учител по музика в основно училище Garlin Kellison в град Фентън, щата Мисури.

През свободното си време учителката свири кавъри и собствени композиции по клубовете, а кариерата й лека-полека потръгва с рекламни джингли, преминава през бек вокали за изпълнители като Майкъл Джексън, Тина Търнър и Стиви Уондър и продължава с общо 9 награди Грами.

Линдън Б. Джонсън

Джонсън е вицепрезидент на Джон Кенеди и има нелеката задача да заеме мястото на Кенеди след убийството му през 1963 г. Джонсън заема поста на президент на САЩ до 1969 г. и остава в историята с политическата си дейност.

Преди това обаче той е учител. Докато все още е в университета, Джонсън преподава на мексикански деца в Welhausen School в Котула, щата Тексас.

По-късно той взима диплома за учител и преподава ораторско майсторство в още две училища в Тексас, преди да се захване с политиката.

Арт Гарфънкъл

Саймън и Гарфънкъл са сред най-известните американски изпълнители през 60-те години, които на своя сметка имат редица успешни песни в класациите. Освен че са машина за хитове, дуото крие научен гений – Арт Гарфънкъл е учил математика и на няколко пъти се връща към тази наука.

Докато Саймън и Гарфънкъл са най-известният дует в музикалния свят, Гарфънкъл започва да  работи по докторантурата си по математика, но така и не я довършва. Когато дуото се разпада, Гарфънкъл започва да преподава математика в Litchfield Preparatory School, щата Кънектикът за няколко месеца между 1971-1972 г. На следващата година той отново оставя математиката, за да запише дебютния си солов албум.

Брайън Фери

Roxy Music са сред най-известните британски групи през 70-те и 80-те години на миналия век, а техният лидер е вокалистът Брайън Фери.

Фери завършва изящни изкуства в университета в Нюкасъл и в края на 60-те става учител по керамика в Holland Park school в Лондон. Това се оказва решаващо за музикалната му кариера, защото именно в този период бандата е основана.

През деня Фери води часовете в училището, а през нощта репетира с групата.

Марк Нопфлър

Вокалистът на Dire Straits преподава английски език в колеж в продължение на 3 години преди да пробие в музиката.

Покрай тази длъжност Нопфлър не изкарва много пари, но пък печели нещо много по-ценно. В колежа има часове по китара, които той посещава и това му помага да усъвършенства уменията си на този инструмент.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види