Снимка: Getty Images

Луд като учен

Учените са наистина странни хора, но някои от тях са твърде странни, дори по научните стандарти. Те вярват в странни неща, правят смели неща, които изглеждат като самоубийство или стават секс-окултисти. Вижте сами:

Питагор

Питагор е сред най-видните учени в историята, но, както мнозина други, и той е имал своите странности. Той на практика е първият известен на историята вегетарианец – мислителят дори е забранил на своите последователи да ядат месо. Това по себе си не звучи странно днес, но между 6-5 в. пр. Хр. подобна практика е изглеждала налудничава.

Още по-странното е, че Питагор е забранил месото, но също така и бобените храни, като причината за това не е известна в наши дни. Предполага се, че самият той просто не обичал да яде боб. Друга хипотеза е, че ученият е считал, че бобените растения са свещени.

Не е съвсем ясно как е умрял Питагор, но една от легендите гласи, че сградата на неговото братство е подпалена от гневна тълпа. Самият той успява да се спаси от пламъците, но за да избяга от линч, трябва да премине през бобено поле. Тогава Питагор отказва да прегази тази свещена за него земя и сам се осъжда на смърт.

Стъбинс Фирт

Стъбинс Фирт със сигурност е един от най-смелите учени в историята. Той е свидетел на голямата епидемия от Жълта треска във Филаделфия през 1793 г. Тази болест протича изключително мъчително, като пациентът е в безпомощно състояние и повръща кръв, преди да изпадне в делириум, после в кома и накрая да умре. Епидемията от 1793 г. е една от най-тежките в историята на САЩ, а по онова време докторите нямат представа за причините за появата й, нито за подходящите начини на лечение. В резултат от това над 5000 души загиват във Филаделфия от болестта, а други 20 хиляди са принудени да напуснат домовете си.

По време на следващата голяма епидемия през 1802-1803 г. Стъбинс Фирт учи за доктор в университета на Пенсилвания. По това време той забелязва, че болестта се развива с по-бързи темпове през лятото и намалява през зимата. Това води ученият до заключението, че Жълтата треска е свързана с климата и не е заразна по принцип. Младият Стъбинс се вманиачава в това да докаже теорията си и започва да експериментира върху себе си. Това, което ученият прави не е ексцентрично, както при други учени, но е доста смело, а по онова време изглежда направо като самоубийство.

Фирт прави малки разрези на ръцете си, в които вкарва повръщано от пациентите, заразени от болестта. После той впръсква повръщано и в очите си, но и в двата случая не се заразява. Ученията иска да стигне до край и затова гори повръщаното и после диша изпаренията му. Фирт остава здрав, а всичко това доказва теорията му, че Жълтата треска не е заразна.

Смелостта на Фирт със сигурност го нарежда сред най-важните учени в историята, но парадоксалното е, че теорията му е грешна. Жълтата треска е силно заразна, но когато Фирт извършва експеримента си, той взима проби от пациенти в последен стадий на болестта. Към този момент вирусът на заразата вече не е бил толкова силен и затова Фирт не се е заразил.

Джак Парсънс

Тази статия можеше да е посветена и единствено на личността на Джак Парсънс, защото ученият води живот, който е труден за вярване.

Парсънс от дете развива интерес към ракетите, благодарение на научната фантастика, която чете, и дори сам извършва аматьорски експеримент със свой съученик през 1928 г. Заради финансови затруднения през Голямата депресия, той не завършва университет, но стартира научна компания, заедно с неколцина други, в която започва да разработва различни проекти. Бизнесът на компанията процъфтява с влизането на САЩ във Втората световна война през 1942 г., защото правителството има нужда от умове точно като Парсънс.

Той разкрива умения на гениален ракетен инженер, изследовател и химик, който в последствие има огромно влияние върху американската космическа програма. Междувременно през 1939 г. той става последовател на Телема – философско-религиозна псевдо организация, която е създадена от известния британски окултист Алистър Кроули.

Когато става член на Църквата на Телема, Парсънс вече знае за Кроули, защото е чел негови книги. По някакъв начин езическо-магическият култ силно въздейства на учения, защото той започва редовно да ходи на сбирките и дори започва да вярва, че "телемическата магия" е сила, която може да бъде обяснена с квантовата физика. Парсънс бързо става любимец на Телема, защото вербува свои познати и приятели, сред които е 17-годишната Сара, сестра на съпругата му Хелън. Църквата променя името си на Ложата Агапе през 1941 г., а по това време Парсън вече е един от най-изтъкнатите членове на култа. Той дори е считан за бъдещ лидер на Ложата на мястото на тогавашния Уилфред Смит.

Наистина е странно как брилянтен ум като Джак Парсънс не се е досетил какво се случва. Докато съпругата му е далеч, той е окуражен от организацията да започне сексуална връзка със сестра й Сара. Когато Хелън се връща, сестра й твърди, че е новата съпруга на Джак, и той потвърждава това. Тогава Хелън започва връзка с Уилфред Смит, но въпреки това четиримата запазват взаимоотношенията си. Всичко това може да звучи странно, но е напълно в полигамния стил на Телема, в който сексът е силно застъпен.

Нещата стават още по-утопични, когато цялата общност се мести в едно имение в Калифорния. Там последователите на движението работят и живеят на комунален принцип, имат градина в големия двор и отглеждат животни за месо и за кръв за ритуалите си.

Парсънс продължава да работи за компанията си, но дава почти цялата си заплата на организацията и подпомага Кроули, когато е в Лондон. Ученият дори превръща гаража и пералното помещение на къщата в лаборатория и често организира събирания на тема научна фантастика в кухнята. Горе-долу по това време Парсънс започва да затъва – той ходи на работа с махмурлук или недоспал, опитва да вербува колегите си и често им цитира с плам произведенията на Кроули.

Нещата стават още по-зле, когато съседите на къщата на култа разгласяват, че голи бременни жени прескачат огън в градината на имението, а 16-годишно момче подава оплакване, че е изнасилено от членове на организацията. Срещу Ложата започва разследване от полицията и ФБР, но те не намират доказателства за нередности.

Когато Парсънс застава начело на култа, той вече пие прекалено много, взима наркотици и поддържа сексуални контакти с множество жени. Ученият дори инициира издаването вестник на Ложата, но изданието е спряно заради стиховете на Парсънс, в които той споменава употребата на дрога. По това време той започва да отдава стаи под наем в имението на хора, извън култа. Междувременно ученият поддържа финансово съпругата си Хелън и любовника й Смит.

Тогава на сцената се появява научно-фантастичният автор и офицер от флота Л. Рон Хъбард, който се нанася в една от стаите на имението и се сприятелява с Парсънс. Богатото въображение на писателя пленява не само Парсънс, но и любовницата му Сара. Въпреки полигамните практики в култа, Парсънс е силно подразнен и започва да прави черни магии, за да намери нова жена. Когато не се занимава с това, ученият твърди пред всички, че неговите магически ритуали предизвикват паранормални явления в къщата или поставя из къщата статуи, заредени с "магическа енергия". Той продава от нея на другите членове на общността, разбира се.

През 1945 г. Парсънс и Хъбард извършват ритуал, с който да привикат върховната богиня на Телема, наречена Бабалон. По време на самия ритуал Парсънс мастурбира върху магически плочки, докато слуша концерт за цигулки на Сергей Прокопиев, а Хъбард наблюдава астралната равнина и чака знак от богинята.

След последния ритуал двамата се връщат в имението и намират Марджъри Камерън, която току що е пристигнала. Парсънс решава, че тя жената, която му е пратена от божествената сила и започва да прави сексуални магически ритуали с нея. Самата Марджъри по-късно твърди, че не е знаела за ритуалите, но пък е казала на Парсънс, че е виждала НЛО. Ученият си отбелязва това като знак от богинята Бабалон. Парсънс и Хъбард извършват един последен ритуал, с който да създадат "магическо дете", което ще бъде родено някъде по земята след 9 месеца и ще стане месия на култа им. След това Парсънс продава имението, мести се в отделна къща и назначава друг човек начело на Ложата.

С това невероятната история на Джак Парсънс не приключва. Той, Хъбард и Сара са собственици на компания, в която ученият е вложил всичките си пари. Другите го убеждават да ползват парите, за да купят яхти на Източния бряг, които да откарат през Панамския канал до Западния бряг на САЩ и там да ги продадат на по-висока цена.

Преди Парсънс да се е усетил Хъбард и Сара вече са заминали за Маями с 10 хиляди от неговите долара. Първоначално ученият не тръгва да си търси парите, но после променя решението си. Нещата за Хъбард и Сара също не се развиват добре. Те купуват яхта в Маями и отплават с нея, но попадат на ураган и трябва да се върнат в пристанището. Резултатът е, че Хъбард е изправен пред съда и осъден да върне парите, а Парсън се отказва да повдигне обвинение срещу Сара. Причината е, че тя може да заведе дело срещу него за изнасилване, защото е била под 18 в началото на връзката им, което е подсъдимо в Калифорния.

Хъбард се жени за друга жена, но не изоставя Сара. Л. Рон Хъбард е известен с научно-фантастичните си книги, както и като основател на Църквата на Сциентологията.

Колкото до Парсънс, той отива към дъното. Първоначално ученият консултира Израел за тяхната ракетна програма. Когато се завръща в САЩ, там вече вилнее Маккартизма, а Парсънс е сред жертвите му. Правителството вече не иска да работи с него, а той е обвинен в шпионаж. Въпреки че доказателства за това не са намерени, с кариерата на Парсънс е свършено.

Джак Парсънс умира в експлозия в дома си през 1952 г., когато е на 37 години. Мнозина подозират самоубийство или убийство. Или неуспешен магически ритуал.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види