Снимки: Getty Images

Лудите учени са много луди

Учените са рицарите на рационалното през цялата човешка история, затова е странно колко много от тях не са били съвсем рационални. Всъщност много от тях са били в класическия образ на "лудия учен", който преминава всякакви граници в името на науката.

Ето кои са най-странните такива случаи.

Йохан Конрад Дипел

 

Неспокойният дух на Дипел го води през един бурен и противоречив живот и това е причината този учен да остане в историята. Роден в замъка Франкенщайн през 1673 г., той развива собствени теологически теории, заради които прекарва 7 години в затвора.

Дипел е запален по дисекциите на животни и в своята дисертация "Maladies and Remedies of the Life of the Flesh" твърди, че е открил Елексира на живота. Освен това той пише, че е извършвал екзорсизъм чрез отвари, които прави от сварени животински кости и месо. Дипел е сред най-горещите привърженици на теорията, че душите могат да разменят телата си, чрез т.нар. "тунел".

Годините, които Дипел прекарва в замъка Франкенщайн, са примесени с огромни дози фолклор. Неговите експерименти са на ръба между науката и окултизма, а местните хора говорят, че е взривил кулата на замъка по време на един от експериментите си. По-зловещите слухове са свързани с изследванията на учения върху трупове и неговите опити да се намери "тунел" за прехвърляне на душите им.

Когато Дипел се мести в лаборатория близо до Витгенщайн, мрачната му слава продължава да го преследва. Местните го обвиняват в кражби на трупове и екзорсизъм, а самият той поддържа слуховете, за да си изгради образ на черен магьосник, който притежава свръхестествени умения.

Дипел умира в замъка Витгенщайн, най-вероятно от сърдечен удар, но неговите съвременници подозират, че е бил отровен. След него са останали легенди и едно-две добри неща. Дипел е открил вида боя Пруско синьо, което се използва до днес. Освен това той е вдъхновил Мери Шели за образа на доктор Франкенщайн в едноименната книга.

Уилям Бъкланд

 

Бъкланд е британски теолог и палеонтолог, който е сред най-възвишените умове от Острова през 19. век. Той е първият, който завършва специалността геология в Оксфорд, а по-късно става първият човек, който е направил пълно описание на останки от динозавър, който е нарекъл Мегалозавър.

Бъкланд обаче има една мания и тя е животни, които докарва във Великобритания от всички точки на света. Постепенно къщата на учения се изпълва със змии, орли, маймуни и една хиена на име Били. По-странното е, че Бъкланд не просто обича животните, ами ги обича в тава. Нещо повече – той си поставя за цел да опита от всяко животно на Земята. Заради това не е било странно по време на партита и гощавки, Бъкланд да си похапва морски свинчета, пантери или палета, за ужас на гостите.

Ученият би опитал какво ли не и дори пробва варовиковата стена на една църква в Италия, за да опровергае местната легенда, че стените й са пропити с кръвта на светеца. По-известната случка обаче е как Бъкланд си хапва от сърцето на френския крал Луи XIV.

Френската традиция е сърцата да бъдат вадени от телата на починалите и да бъдат заравяни вместо тях. Френските крале повелявали къде да бъдат погребани сърцата им и Луи е искал неговото до е това на баща му. Но по време на Френската революция стъкленицата е попаднала в ръцете на британското семейство Харкорт.

По време на вечерята Бъкланд вижда стъкленицата със сърцето на Негово величество иотбелязва, че не е ял само сърце на крал. Такова му е предложено на часа и той го опитва с охота. Не се знае какво е било на вкус.

Исак Нютон

 

Исак Нютон е физик и математик с огромен принос към науката и както повечето такива гений, той не се щадял по време на експерименти.  

Веднъж, в процес на оптически изследвания, Нютон наистина е дал всичко от себе си, като се боцка в окото с губерка.

Ученият описва най-подробно как натиска окото си с въпросната игла и дори го илюстрира с рисунка в изследванията си.

Тихо Брахе

 

Тихо Брахе е един от най-знаменитите астрономи, но със сигурност е най-ексцентричният от всички.

Брахе е наследник на датски благороднически род, затова живее на широко и инвестира пари от семейното богатство в своите изследвания. Като учен той е много активен - въвежда понятието за Супернова в науката през 1572 г., пише есета за движението на кометите и води разгорещени спорове с Галилео Галилей.

Едновременно с това Брааи живее като герой от роман – той губи носа си в пиянски дуел през 1566 г. и до края на живота си носи протеза. Астрономът работи и се весели като за последно и често организира шумни празненства на семейния си остров. По време на тези шумни празненства той има личен шут - едно джудже на име Йеп, което прекарва повечето време под трапезата.

Хосе Делгадо

 

Делгадо е завършил в университета на Мадрид, а след това взима професура в Йейл и именно за този американски университет той прави редица изследвания.

Испанецът е обсебен от идеята за контрол над съзнанието и през 50-те и 60-те години провежда експерименти с импланти с електроди, поставени в мозъците на примати. Ученият използва дистанционно устройство, за да задейства радио честоти през импланта, които да предизвикат реакция с мозъка на животното.

Делгадо открива, че по този начин може да накара животните в изследването да правят различни движения. Испанецът решава да отиде по-далеч и слага имплант в главата на бик, а после излиза срещу него на арената. Благодарение на устройството професорът си тръгва жив и здрав от този експеримент.

Той изпробва изобретението си върху хора и дори открива част от мозъка, която може да доведе до еуфория, когато е стимулирана. Ученият предсказва, че в бъдещето армии и генерали ще бъдат контролирани от електрически стимулации в мозъка.

Никола Тесла

Тесла не завършва образованието си, но за талант като него това не е проблем. Той е известен с изследванията върху променливия ток, електроснабдяването и рентгеновите снимки, но разработва какво ли не - оръжие, което да сваля самолети и машини, които летят, благодарение на антигравитацията, лодки, които се контролират безжично, както и безжично осветление.

Въпреки огромния си принос към науката, Тесла е меко казано странен. Той всяка сутрин започва работа точно в 9 сутринта и отива да вечеря точно от 8 до 10 вечерта в ресторант Delmonico's, а след това и в хотел Waldorf-Astoria Hotel. Ученият винаги си поръчва предварително менюто по телефона, само на главния сервитьор и настоява единствено той да му носи храната. След това Тесла се връща в лабораторията си и работи до сутринта.

Ученият е известен с феноменалната си способност да остава буден – самият той твърди, че не спи повече от 2 часа в денонощие, а веднъж работи 48 часа без прекъсване. В същото време Тесла е в добра физическа форма, защото върви пеша по 10-15 километра на ден. За да поддържа ума си във форма, той има навика да масажира палците на краката си, точно по сто пъти всеки.

Една от най-странните му обсесии е тази с числото три и неговите кратни. Тесла си мие ръцете по три пъти и понякога обикаля сградите по три пъти, преди да влезе в тях. Ученият прекарва последните десет години от живота си в хотел New Yorker в Ню Йорк и стаята му се намира на 33-ия етаж, а номерът й е 3327.

Никола Тесла наистина е пълен гений, но необяснимата му любов към гълъбите отива твърде далеч. Той често носи гълъби от улицата в хотелската си стая, а отношенията с един от тях е описан в дневника на учения по особено нежен начин. Освен всичко това Тесла има фобия от човешка коса и никога не докосва такава.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види