Снимки: Getty Images

Пияни на снимачната площадка

В актьорските среди алкохолът се счита за средство за справяне със сценичната треска. Редица големи актьори са известни и като големи пиячи, но не всички са си позволявали да ходят пияни на снимачната площадка. За някои това е било опит за един път, за други –  ежедневие.

Спенсър Трейси

Guess Who’s Coming To Dinner

Спенсър Трейси е легендарен актьор от Златната ера на Холивудското кино. Носител на две награди Оскар, Трейси разкрива огромен талант като актьор и като пияч. Поради това, докато животът му пред обективите се развива като в приказките, личният му живот е белязан от тежък алкохолизъм.

Като по-млад Спенсър Трейси опитва късмета си със студиото Fox Film Corporation, но кариерата му отива на зле, а той пие прекалено много. Към края на живота си самият актьор признава, че е бил уволнен от Fox заради алкохола.

По време на снимките на последния му филм "Guess Who's Coming to Dinner" през 1967 г. кино легендата е в развалини. Трейси може да работи по няколко часа на ден, защото иначе не е във форма. Снимат го само сутрин, защото започва да пие от обяд.

Въпреки това филмът на Стенли Крамър е номиниран за 10 награди Оскар и печели две – за най-добра актриса на Катрин Хепбърн и за най-добър сценарий.

Това е последният филм на Спенсър Трейси, който умира 17 дни след като филмът е завършен.

Питър О’Туул

Lawrence of Arabia

О’Туул е друг легендарен актьор, който е известен като заклет любител на чашката. Британецът никога не крие, че пие и дори твърди, че това не пречи на актьорската му игра, а дори помага. Той е един от наистина малцината актьори, които години наред съчетават успешни роли с тежко пиянство.

Всъщност Питър О’Туул пие толкова много, че Елизабет Тейлър се отказва от приятелството си с него. Тя е отвратена, когато вижда Трейси и съпруга й Ричард Бъртън мъртвопияни на пода в един бар. О’Туул пие прекалено много за да се трогне от такива неща. Пред камерите той не може да бъде спрян, точно както и зад тях. Заради това актьорът напива Одри Хепбърн на снимачната площадка на "How to Steal A Million".

Докато снима класиката "Lawrence of Arabia", О’Туул пие през цялото време. Той и другата звезда във филма - Омар Шариф, трябва да снимат бедуинска атака, но се страхуват, че ще паднат от камилите и ще бъдат стъпкани. Или поне така твърдят, за да имат повод да се накъркат за кураж. По-късно в интервюта Туул твърди, че не помни изобщо снимките на тази сцена.

 

Гари Олдман

Bramstoker's Dracula

Франсис Форд Копола е известен с това, че поощрява актьорите да импровизират по време на снимки. Това вероятно е част от причините, поради която известни актьори често са пияни в негови филми.

Известният режисьор предлага главната роля на граф Дракула на Гари Олдман, който е известен с автентичните си превъплъщения в предизвикателни роли. Олдман действително прави едно от своите най-запомнящите се изпълнения в този филма от 1992 г. Освен това си помага лекичко.

Известна е историята за това как Копола настоява сцената, в която Дракула  бръсне младия Джонатан (Киану Рийвс) и го порязва, а после пие от кръвта му, да се снима в полунощ за по-добра атмосфера. Според легендата Гари Олдман изпива доста алкохол, докато чака да стане време за снимки.

Дженифър Лорънс

Catching Fire

Дженифър Лорънс е една от най-известните млади актриси в Холивуд, която дори е най-добре платената в света за 2015 г. и 2016 г. Миловидната млада дама обаче има и своята опасна страна.

Лорънс изгря в поредицата "Hunger Games" и по-късно в свои интервюта признава, че се е напила с Уди Харелсън и Джош Хътчерсън по време на снимките. Това се е случило на снимачната площадка на филма "Catching Fire", а тримата си пийват, за да се отърват от стреса по време на работата. Режисьорът на филма Франсис Лорънс също е наясно какво се случва, но актьорите се справят добре въпреки спиртната веселба зад кадър.

Даниъл Радклиф

Harry Potter

Даниъл Радклиф можеше да последва съдбата на Маколи Кълкин, но успя да се спаси навреме. Британският актьор от 11-годишен се снима във филми от поредицата за Хари Потър и славата не му се отразява добре. Радклиф сам признава, че на 18 години вече е бил битов алкохолик. Актьорът не искал никой да го вижда пиян, затова пиел вкъщи и после отивал на снимки.

Радклиф твърди, че дори може да посочи сцените от филмите, в които още е бил пиян. Освен това британският актьор не близва алкохол от 2010 г.

Брад Пит

Fight Club

 

Филмът на Дейвид Финчър е истинска класика от 90-те години, както и един от най-добрите  в кариерата на Брад Пит.

В една от сцените героите на Пит и Едуард Нортън посред нощ играят голф на улицата, като по сценарий се предполага, че трябва да са пияни.

За това актьорите наистина се напиват и започват да играят голф по средата на улицата, като стрелят по кетъринг вана на продукцията.

За щастие, Пит и Нортън не се напиват в сцените, в които трябва да се бият, иначе вероятно щяха да предизвикат масов бой на снимачната площадка.

Мартин Шийн

Apocalypse Now

Филмът от 1979 е изпълнен с трудности – бюджетът е прехвърлен и Копола плаща сам голяма част от разходите, а на Филипините, където се провеждат снимките, се води гражданска война. Отделно "Apocalypse Now" отдавна е прекрачил крайните срокове за представяне в студиото, а продукцията страда от природни бедствия като тайфуни и човешки бедствия като Денис Хопър. На всичко отгоре Марлон Брандо пристига толкова дебел, че трябва да го снимат само в близък кадър и облечен в широка риза. Насред цялата тази лудница главният актьор Мартин Шийн получава сърдечен удар.

Преди това, на неговия 36-ти рожден ден актьорът изиграва прочутата сцена, в която героят му Уилърд е гол в хотелска стая и чупи едно огледало с юмрук.

През 2001 г. самият Шийн разказва, че през този ден той бил мъртвопиян, а сцената дори не е по сценарий. Шийн несъзнателно се впуска в момента и импровизира, докато екипът снима през цялото време. Така в алкохолното си опиянение актьорът буквално се слива с героя си и парченце от кино историята бива написано с пиянски почерк.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види