Стивън Кинг

Снимки: Getty Images

Авторите с най-много адаптации в киното

Книгите на мнозина автори са станали любими на хората дълго преди появата на киното. Седмото изкуство помага за тяхната слава, защото дава възможност на тези герои да живеят пред очите на зрителите и това ги прави достъпни за много по-голяма международна аудитория.

Класацията за автори с най-многократно адаптирани текстове в киното и телевизията, вероятно би била спечелена безапелационно от Бог за Библията. Но в тази класация ще оставим шанс на простосмъртните. Нека започнем отзад напред…

Братя Грим

На десето място са Братя Грим с 212 адаптации и това изобщо не е учудващо. Дори в 21. век герои от техните приказки като Пепеляшка, Спящата красавица и Хензел и Гретел продължават да са любими на децата по света. Което е страхотно постижение, предвид че първият том от събраните приказки на братята е издаден през далечната 1812 г.

Също така е интересно как тези тези германски предания са се превърнали в любими приказки за деца, предвид че в оригиналния си вариант те са много по-зловещи и мрачни истории.

Едгар Уолъс

 

Името едва ли говори много, но героят му е познат на всички. Кинг Конг надава своя рев и блъска по гърдите си  от 30-те години на миналия век час до наши дни. Самият Уолъс е бил в джунглите, докато е репортер, който отразява терора на белгийските колониални сили върху местното население в Конго.

Едгар Уолъс постига значителен успех с кратки разкази, а в началото на 30-те години той се мести в Калифорния, където става сценарист на холивудски продукции. За нещастие, той умира неочаквано по време на писането на първия сценарий на "Кинг Конг". Филмът излиза през 1933 г. и огромната горила оставя своя огромен отпечатък в историята на киното.

Основната част от всичките 214 адаптации по Едгар Уолъс са за Кинг Конг, разбира се, но по негови криминални книги и трилъри са направени още много филми. Любопитен факт е, че неговите истории са екранизирани многократно в немското кино, още от зората на това изкуство в страната чак до 60-те години. Тогава влиянието на Уолъс обособява отделно кино течение, наречено Krimis.

Ханс Кристиан Андерсен

 

Датският разказвач на приказки е повече от известен на всички по света. Приказките му се четат от поколение на поколение, а темите в тях обикновено са достатъчно фундаментали в същността си, че да бъдат интересни и на екрана.

Андерсен всъщност е писал пиеси, романи, поеми, но е най-известен с приказките си, които са преведени на над 125 езика. В наши дни един от най-големите булеварди в датската столица Копенхаген носи неговото име.

Творбите на Ханс Кристиан Андерсен са били пренесени на екрана 217 пъти, като вероятно най-екранизирана е "Малката русалка". Може би най-известната й кино адаптация е музикалната анимация "The Little Mermaid" на Walt Disney Pictures от 1989 г.

 

Артър Конан Дойл

 

Най-вероятно повечето хора биха предположили, че авторът на приключенията на Шерлок Холмс ще попаднат в тази престижна класация. Дойл измисля един универсален герой, който и до днес продължава да смайва с гениалния си ум. Неговата легендарна лула е димяла в устите на редица известни актьори от Иън Маккелън и Кристофър Плъмър до Робърт Дауни Джуниър и Бенедикт Къмбърбач.

Първата литературна история с главен герой Шерлок Холмс – "A Study in Scarlet" излиза през 1887 г., а след това ексцентричният детектив продължава да трупа слава в серия от кратки разкази в The Strand Magazine. Дойл пише четири книги и 56 разказа за своя герой от Бейкър Стрийт, който са разказани през перспективата на неговия приятел и помощник доктор Уотсън.

Холмс е британска запазена марка, дори по-дълго от Джеймс Бонд, затова няма нищо чудно в това, че неговите приключения са били екранизирани 220 пъти.

Робърт Луис Стивънсън

Първата асоциация с името на този автор може би е "Островът на съкровищата", но шотландският автор е направил много повече от това – Стивънсън е един от най-превежданите автори за всички времена и е вдъхновил редица писатели след себе си.

Популярността на "Островът на съкровищата" е добра причина този писател да е сред най-адаптираните в киното, но той има още един коз в ръкава си. Книгата "Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde" излиза през 1888 г. и оттогава Джекил и Хайд стават синоним на борбата на доброто и злото в човека. Книгата съдържа силен психологически елемент, заради което е сред любимите в западното кино. Първият филм за Джекил и Хайд е едноименната американска продукция на Уилям Селиг от 1908 г., но, за съжаление, от този филм не са останали оцелели копия.

Оттогава по произведения на Робърт Луис Стивънсън са направени общо 225 кино и телевизионни продукции.

Едгар Алан По

Едгар Алан По е считан е за едни от първите най-големи американски автори, както и един от пионерите на късия разказ в страната. На практика той е първият професионален писател в Америка, защото преживява, макар и трудно, но единствено от писане. Авторът пише първата си книга "Tamerlane and Other Poems" през 1827 г., а вместо името си, той посочва за автор "човек от Бостън".

Талантът на По е изключително ярък, а въображението му създава светове, които след смъртта му ще са основополагащи за детективския жанр, хорър/мистерия и дори научната фантастика. Едгар Алан По умира при много мистериозни обстоятелства през 1849 г., а завещаното от него творчество е толкова богато на идеи, че творбите му са адаптирани 240 пъти в киното и телевизията.

Александър Дюма

Един от най-четените френски автори по света пише с еднакъв успех книги, постановки и статии, а обемът на всичките му творби общо надхвърля 100 хил. страници.

С други думи, Дюма-баща е оставил богато наследство на киното и телевизията. Граф Монте Кристо и Тримата мускетари са еталон за приключенски герои в литературата векове наред. Като мускетари на екрана са се подвизавали цяло холивудско войнство от Джийн Кели и Дъглас Феърбанкс до Кийфър Съдъралнд и...Чарли Шийн.

След всичко казано дотук, не е изненадващо, че героите на Александър Дюма превземат без проблеми екрана 243 пъти.

Чарлс Дикенс

Британският автор е считан от мнозина за най-добрия разказвач от Викторианската епоха. Дикенс е един от щастливците сред писателите, чийто талант е оценен приживе. И той не просто е оценен, ами именно този писател вероятно е най-известният западен автор на своето време.

Като дете Дикенс е принуден да напусне училище и да започне работа във фабрика, защото баща му е пратен в затвора за неплатени дългове, а момчето остава при приятелско семейство. По време на тежката работа малкият Чарлс е видял неща, които със сигурност са повлияли на характера, както и на творчеството му. И двете са изпъстрени с изследване и огласяване на недъзите на британското общество през 19 в., а активността на автора в полза на социални реформи в империята е пословична.

Творбите на Дикенс стават изключително популярни, а някои от тях като "Коледната песен" и "Големите очаквания" стават класика, още докато авторът е жив. Сред най-известните герои на британския автор в киното и телевизията са Оливър Туист и Дейвид Копърфийлд, а адаптациите по произведенията на писателя са са общо 300.

Антон Чехов

Чехов е считан за един от най-добрите в късия разказ, но освен това е изключителен драматург. Мнозина твърдят, че той е един от първите модернисти в театъра, който той печели възхищението на публиката с пиесите си "Чайка", "Чичо Ваньо", "Три сестри" и "Чери орхидея". С това руският автор оказва огромно влияние върху развитието на театъра и киното в САЩ.

Константин Станиславски е повлиян от него, когато развива своя актьорски стил в Ню Йорк и го предава на своите ученици. Мнозина американски драматурзи като Елия Казан и Лий Страсбърг възприемат подхода на Чехов и го разработват. Така Страсбърг създава така наречения "метъд актинг", в който актьорът максимално влиза в образа на героя. Известни актьори, които ползват този стил са Робърт де Ниро, Даниел Дей Люис и Марлон Брандо.

Заради всичко това кино и телевизионните адаптации по Чехов са 320. Не е зле за човек, който през целия си живот се е издържал като доктор.

Уилям Шекспир

Това, че творбите на Шекспир са най-екранизирани от всички, едва ли е толкова голяма изненада, колкото, че разликата в бройката спрямо втория е толкова голяма.

Приносът на Шекспир в комедията и драмата е фундаментален, а само Ромео и Жулиета има стотици адаптации в киното и телевизията. Първият филм по пиеса на английския драматург е "Сън в лятна нощ" от 1936 г., а на следващата година излиза... "Ромео и Жулиета".

През годините някои от най-големите кино актьори, сред които Лорън Оливие, Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън, Мел Гибсън, Дензъл Уошингтън, са играли във филми по пиеси на Шекспир. Последната голяма продукция по неговото творчество е "Macbeth" през 2015 г.

В 21 в. идеите на английския драматург са по живи от всякога, а през времето негови произведения са били екранизирани цели 831 пъти.

Всички тези автори са класици и е нормално да са адаптирани толкова много пъти. Но шампионът по екранизации сред съвременните автори е едноличен и се казва Стивън Кинг. По Кинг има общо 127 продукции, а той е начело и сред авторите, по чиито творби има най-много пълнометражни филми.

Общо 34 филма са били вдъхновени от творчеството на американския автор, а сред тях им холивудски класики като The Shining (1980) с Джак Никълсън и Misery (1990), с Оскар за Кати Бейтс за поддържаща роля, както и The Green Mile (1999) с Том Ханкс.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види