Кърт Кобейн

Мистериозната смърт им отива

Всички умират рано или късно, но смъртта на някои продължава да е тема на размисъл дълги години. Те са известни, те са постигнали големи върхове в професиите си и е трудно за техните фенове да повярват, че са умрели като всички останали. Или има някои съмнителни обстоятелства, липсващи улики и несвързани моменти в историята около гибелта им. Или пък всичко това са измислици и трябва просто да се наслаждаваме на товренията им.

Ето кои са известните личности, чиято смърт е обгърната от мистерия.

Кърт Кобейн

Животът на вокалиста на американската банда Nirvana е като фойерверк в небето. Малкият Кърт е роден в американския град Абърдийн през 1967 г. и отрано проявява силни артистични заложби в музиката и рисуването, но разводът на родителите му променя всичко. Младежът е аутсайдер в училище, живее при роднини и приятели, а в по-късните си години не завършва училище и спи в колата си. Пътят към наркотиците му е открит още от детството, когато са му предписвали успокоителното риталин, защото е бил диагностициран като хиперактивно дете.

Nirvana е единственият билет за измъкване от дъното за младия Кърт Кобейн и той се вкопчва в него с всички сили. Кобейн наистина живее с музиката - през цялото време е с китарата си, слуша стари записи, за да улови магията на перфектната мелодия, и изписва цели тетрадки с размисли или просто нахвърля отделни фрази, които по-късно се появяват в текстовете на песните му.

Звездата на Кобейн изгрява през 1991 г. с албума "Nevermind", който въвежда грънджа в пантеона на рока, а самият той се запечатва там като героя с грапавия глас, който изпя химна на десетилетието "Smells Like Teen Spirit".

За човек с чувствителността на Кърт Кобейн комбинацията от слава, хронична депресия и наркотици е непосилен товар. Това, че съдбата го събира с вокалистката на Hole – Къртни Лав, допълнително усложнява нещата. И двамата са наркозависими, с тежко детство и непредсказуем нрав, задвижван от проблемите им. Основният проблем е, че фронтменът на Nirvana е наркоман, който най-вероятно има и биполярно разстройство, заради което прави опит за самоубийство в Рим през 1993 г. След това музикантът влиза в клиника за рехабилитаия, но остава там няколко дни и след това тайно от всички се връща в къщата си в Сиатъл.

Междувременно съпругата му Къртни Лав е наела детектива Том Грант да го намери. Вместо него, през 1994 г. го открива един електротехник, който е дошъл да работи в къщата. Кобейн е взел свръхдоза хероин и се е прострелял с пушка в главата. До тялото му има предсмъртно писмо до феновете и съпругата му. И оттук тръгват догадките.

Кобейн е милионер с тежки психически проблеми и живее като човек, който може да умре всеки момент, а именно това го превръща в перфектната жертва. Затова и сред феновете тръгва слух, че той всъщност е бил убит по поръчка на Къртни Лав, която е искала да се добере до парите от завещанието му. Адвокатът на певеца – Розмари Карол, твърди, че Кобейн действително е искал да се разведе със съпругата си и е обмислял тя да бъде изключена от завещанието му.

Детективът, който е трябвало да намери Кобейн, пък се превръща в малка сензация със своите теории. В редица книги и в документалния филм "Soaked in Bleach" Том Грант разкрива своята версия за случилото се и тя е убийство. Когато филмът излиза през 2016 г. Къртни Лав заплашава да съди създателите му, но дело никога не е заведено.

Ето теорията на Грант - писмото на Кобейн, което е открито до тялото му, не е за самоубийство. Детективът смята, че певецът е искал да се разведе със съпругата си и да напусне музикалния бизнес. Това би засегнало добруването и охолния живот на редица хора, а за Къртни Лав, която е известна повече като "съпругата на Кърт Кобейн", това би означало край на кариерата.

Грант твърди, че последните няколко изречения от писмото не са точно с почерка на Кобейн и по смисъл се различават от останалото съдържание на текста. Именно в тези изречения са единствените думи в цялото писмо, които споменават самоубийство. Затова Грант предполага, че тези последни редове са били дописани от убиеца или поръчителя на убийството.

Нещата допълнително се усложняват от липсата на пръстови отпечатъци на оръжието. Отпечатъците от пушката, с която се е застрелял Кобейн, са снети едва няколко дни след смъртта му и към този момент вече са неизползваеми.

Хари Худини

Хари Худини буквално постига Американската мечта, благодарение на уникалния си талант. Семейството му – унгарски евреи, емигрират в САЩ и изработват всичко, което имат.

В началото самият Худини няма успех като илюзионист, но по-късно успява да си намери мениджър и нещата потръгват. Надарен едновременно с изключителна изобретатленост, остър ум и физическа издържливост, той става известен с невероятните си изпълнения на сцената. В някои случаи Худини е завързан с вериги и вкаран в голяма метална кутия за мляко, пълна с вода. Той дори подканва хора от публиката да се потопят с него под водата, за да се уверят в способностите му. В други случаи Худини е буквално зарит в гроб под земята и успява да изрови своя път нагоре през пръстта. В трето от неговите изпълнения илюзионистът остава запечатан в ковчег в басейн, пълен с вода, за час и половина.

Худини толкова пъти се изправя срещу смъртта и тя отстъпва пред смайващите му възможности, че много хора мислят, че новината за смъртта му през 1926 г. е измислица, поредният му номер. Оказва се обаче, че този път Худини няма наистина няма повече козове в ръката си, а причината за кончината му е доста странна.

Студентите Жак Прайс, Сам Смиловиц и Дожслин Уайтхед посещават Худини в гримьорната му преди негово представление в Монреал. Според Прайс и Смиловиц глезенът на Худини е бил счупен при иницидент от предишно представление. Въпреки това Уайтхед предизвиква Худини да докаже, че коремните му мускули са толкова здрави, колкото се говори, и никакъв удар не може да му предизвика болка.

Худини се съгласява, Уайтхед му нанася кроше в стомаха и 52-годишният мъж пада на дивана. Проблемът е, че ударът идва прекалено бързо, а и заради счупения глезен Худини не успява да заеме най-добрата позиция. Докторът преглежда гърчещия се в болки Худини и му препоръчва да отиде в болница, но той отказва и изпълнява шоуто си.

Болките обаче продължават и Худини започва да страда от безсъние в следващите два дни. След още един медицински преглед става ясно, че той има остър апендицит и се налага спешна операция. Худини отново отказва и изнася в адски болки още едно шоу от програмата си. По време на представлението, той има температура 40°C и припада, но е откаран в болницата едва след края на представлението.

До последния си миг Худини вярва, че ще се оправи, но това така и не се случва. Той умира в хотелската стая на хотел "Грейс" в Детройт, а смъртта му става световна новина. С нея идват и предположенията за естеството й.

Мнозина съвременници подозират, че илюзионистът е бил отровен, заради кръстоносния поход, който води години наред срещу медиумите и врачките. Той е известен със своята омраза към тях и постоянно разкрива номерата им. Худини дори свидетелства в Конгреса за ограничаване на тяхната дейност през 1926 г.

Официалната версия за смъртта на Хари Худини е възпаление на апендикса, вследствие от удара в стомаха. Въпреки това, слухът, че е бил отровен, остава през времето и през 2007 г. членове на семейството на Худини искат есхумация и повторна аутопсия на тялото. До момента това не се е случило, така че загадката остава.

Брус Лий

 

Брус Лий е първата суперзвезда на екшън филмите с бойни изкуства. Той прави редица известни роли в този жанр в кариерата си и де факто отваря вратата за актьори като Жан-Клод ван Дам, Джеки Чан, Чък Норис, Стивън Сегал и прочие екранни биячи от 80-те и 90-те години чак до Джейсън Стейтъм в наши дни.

Брус Лий живее здравословен живот на тренировки и диети, затова за всички е шок, когато актьорът припада по време на снимките на филма си "Enter the Dragon". Той е откаран в болница с гърчове и болки в главата, но докторите успяват да го стабилизират. Въпреки това проблемът е очевиден и Лий е диагностициран с церебрален едем - оток на клетките, вследствие на промяна в клетъчния метаболизъм, който води до рязко увеличаване на налягането в черепа.

През 1973 г. Брус Лий отива в Хонг Конг, за да уговори следващия си филм. Вечерта той гостува в апартамента на тайванската актриса Бети Тинг Пей, когато болките в главата се завръщат. За да му помогне, актрисата му дава болкоуспоително с аспирин и мепробамат, а Лий го изпива и заспива непробудно.

По-късно вечерта Пей открива, че актьорът е в безсъзнание и повиква продуцента Реймънд Чоу, който също не успява да го събуди. Двамата се обаждат на доктор, но и той не успява да помогне и звъни за линейка. Брус Лий обаче не стига до болницата жив, а причината за смъртта му остава мистерия.

При аутопсията на тялото му става ясно, че мозъчната дейност на актьора е намаляла рязко с 13%. Още преди официалния полицейски доклад продуцентът Чоу публично твърди, че Брус Лий е умрял от алергична реакция от болкоуспокояващото. Властите пък считат случая за "нещастна смърт". Което означава смърт при инцидент, който е настъпил след осъзнат риск.

В доклада от аутопсията пише, че по тялото на Лий няма следи от насилие, нито от наркотици, с изключение на безвредната марихуана. Нивата на болкоуспокяващото също са ниски, но патологът на разследването счита, че именно то вероятно е предизвикало втори церебрален едем.

Чък Норис, който е приятел и колега на Брус Лий, пък твърди, че покойният актьор е взимал вещество за релаксиране на мускулите, и то в комбинация с болкоуспокояващото е довело до смъртоносна комбинация.

Най-новото предположение е, че Брус Лий е умрял от внезапна смърт от епилепсия, което е официален медицински термин от 1995 г. В това състояние гърчовете спират работата на сърцето или на белите дробове. На година във Великобритания от това умират средно по 500 души, основно мъже между 20 и 40 години. Състоянието най-често е предизвикано от липса на сън или усилен стрес, които определено не са липсвали в ежедневието на актьора.

Почитателите на мистиката стига дори по-далеч. Техните теории са подхранвани от още по-нелепата смърт на Брандън Лий. Синът на Брус Лий умира двайсет години след него при странен инцидент на снимачната площадка на филма "The Crow". Тогава по него е стреляно с  пистолет, в който се оказва, че има истински куршум. Брандън Лий умира на 28-годишна възраст.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види