Източник: The Sun

Убиецът от Голдън Стейт

По всичко изглежда, че в края на миналия месец полицията в САЩ сложи край на едно от най-дългите криминални разследвания в историята. Става дума за преследването на Убиеца от Голдън Стейт, превърнал се в ужасяващ кошмар за жителите на Калифорния през 70-те и 80-те години. Познат още като "Изнасилвачът от западния район" и "Истинския нощен хищник", убиецът е свързван с над 12 убийства, 50 сексуални нападения и повече от 100 кражби с взлом, извършени в Сакраменто и окръг Ориндж в Калифорния в периода между 1976 и 1986 г.

Възрастта на жертвите му е между 12 и 41 г. Целта били жени, но той ги нападал в домовете им, дори и когато мъжете или децата им са вкъщи. Носел скиорска маска и се промъквал през открехнат прозорец или отключена врата. Веднъж попадал в спалните, използвал фенер, за да заслепява жертвите си. Когато нападал двойки, ги заплашвал с пистолет. Карал жените да вържат мъжете си, след това ги изнасилвал, обирал домовете им, а понякога дори ядял от храната им.

След повече от 40 години на 24 април властите в Калифорния задържаха 72-годишния Джоузеф Джеймс ДиАнджело, убедени, че това е техният човек. Задържането стана възможно благодарение на нетрадиционна употреба на ДНК доказателства. Обществеността беше шокирана от факта, че в продължение на 6 години през 70-те ДиАнджело е работел като полицай в градовете Обърн и Екситър, преди да бъде уволнен за кражба от магазин, докато се опитвал да задигне въже и чук – често използвани от убиеца. Въпреки съмнителното провинение и дисциплинарното уволнение, никой не предположил, че под маската на полицай може да се крие истинско чудовище.

По всяка вероятност убиецът е започнал на дребно. Първо с обири на празни къщи, а след това и докато в тях е имало хора. Скоро след това вероятно се активира и хищническата патология на убиец и той започнал да следи и дебне жени, които живеят сами в малки, едноетажни къщи. След дълга подготовка, по времето на която се запознавал с разположението на къщата и прекъсвал осветлението, той нападал. По-късно смелостта му очевидно нараства и той започва да напада двойки и да убива. Престъпленията са извършени с изключителна прецизност, лукавство и жестокост.

Начинът на подготовка и фактът, че очевидно убиецът заел как действат полиците и кога пристигат патрулите, карали разследващите да смятат, че разполагал с крадена полицейска станция, с която следял честотите. Досега обаче никой не беше предполагал, че той може да го е правил от служебната си патрулна кола. Убиецът често се опитвал и да заблуждава жертвите си, давайки им грешна информация с уж неволно подхвърлени изречения от типа: "само да си посмяла да кажеш на прасетата, че си видяла микробуса ми отвън", като в същото време той никога не е имал микробус.

В запазена марка на убиеца се превърнало и това, че години след престъпленията той повторно намирал жертвите си и ги тормозел с обаждания по телефона. Заплашвал ги, че знае къде живеят и че ще ги нападане отново. Престъпленията започват в Сакраменто и в началото се ограничавал с изнасилвания, по-късно той се премества в Калифорния и до 1986 г. извършва над 10 убийства, за да изчезне завинаги.

В продължение на повече от 30 години обществеността забравя за убиеца, но не и полицията. Въпреки много възможности – да е умрял, да е влязъл в затвора за друго престъпление, да е напуснал щата и дори страната, те продължават да го търсят. В края на миналия месец търсенето им се увенчава с успех, благодарение на една нестандартна идея.

В момента в САЩ са популярни сайтове, в които хората доброволно качват проба от генетичния си материал, най-често от слюнка, в голяма база данни. Така те могат да проследяват своето родословно дърво, да търсят роднини или да откриват нови.

Полицаите решили да направят фалшив профил, в който да заложат наличната от преди 40 години ДНК проба на убиеца, взета от намерена семенна течност върху една от жертвите, с надеждата, че негови деца, братя или други роднини вече са вкарали данните си. Изненадващо, идеята им сработва – търсенето дава няколко резултата за възможни трети братовчеди на Убиеца от Голдън Стейт. Въоръжени с тази информация, полицаите бързо подреждат времевата линия и затягат примката около техния заподозрян - 72-годишния Джоузеф Джеймс ДиАнджело.

В продължение на повече от месец те наблюдават ДиАнджело и неговия дом и накрая, когато са сигурни, че той може да е серийният убиец, го арестуват. Веднага след ареста се случва и една интересна метаморфоза с арестувания мъж. По време на наблюдението той изглеждал доста жизнен, въпреки напредналата си възраст – често излизал, поддържал двора си и дори няколко пъти бил засичан да кара огромния си мотор с повече от 100 километра в час по щатска магистрала. По време на предварителния процес обаче ДиАнджело се поява в инвалидна количка, едва говорейки. Адвокатите му пък заявяват, че заради напредналата му възраст здравето му е много влошено. Разследващият полицай Пол Хоус, който в продължение на 20 години ръководи екипа за залавянето на Убиеца от Голдън Стейт, смята, че всичко това е просто игра на един притиснат, но много свиреп хищник.

И въпреки че делото тепърва предстои, ДиАнджело вече има повдигнати обвинения за 12 убийства. Според Хоус вероятността ДиАнджело да не е убиецът е много малка. Именно на Хоус идва нестандартната идея ДНК-то на убиеца да бъде потърсено по този начин. В деня, в който ДиАнджело е арестуван, Хоус се пенсионира, а единственото му желание е, ако той наистина е убиецът, да има възможност да проведе един последен разпит с него.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види