Източник: The Bubble

Най-опасните рокерски банди

Първите рокерски организации възникват в САЩ през 30-те години, но истинският им разцвет е през 50-те и 60-те. През 1953 г. излиза филмът "The Wild One", с който започва звездната кариера на Марлон Барндо, а самата продукция е Библия за престъпниците на две колела.  

В този период започва разцветът на най-известната рокерска банда - The Hells Angels. Само слухът, че те се носят към някой град изправя жителите и полицията на нокти. Ангелите на ада са известни като изключително агресивни наркотрафиканти и крадци, които доброволно съществуват в ъгъла на обществото. Американският писател и журналист Хънтър Томпсън (авторът на "Страх и отвращение в Лас Вегас") получава задачата да напише материал за Hells Angels и в типично свой стил решава да се впусне в прежививянето, като се движи с рокерите повече от година.

В крайна сметка няколко членове на бандата го пребиват жестоко, защото искат процент от хонорара на автора. Случката придобива голямо публичност и през 1966 г. излиза книгата "Hell's Angels: The Strange and Terrible Saga of the Outlaw Motorcycle Gangs".

В книгата си Томпсън пише, че през 1965 г. Hells Angels са далеч от най-добрите си години и слуховете за тяхната мощ са силно преувеличени. Въпреки това книгата е изпълнена с неподправена атмосфера на насилие, която е характерна за бандата.

Томпсън се самоуби през 2005 г., но Hells Angels все още са по пътищата. И не са само те.

The Bandidos

Източник: Motorcycle Event News

Бандата е основана в Тексас през 1966 г. от докера Дон Чембърс, който я нарича на мексиканските бандити, които често наемат рокери за охрана или като биячи. The Bandidos с гордост твърдят, че принадлежат към "единия процент" във връзка с твърдението на Американската асоциация на мотоциклетистите, че само 1% от рокерите са свързани с криминална дейност.

По традиция подобни банди привличат голям брой ветерани и през 70-те редиците на The Bandidos се попълват от мнозина, върнали се от Виетнам. Този период се счита за разцвета на организацията, която има около 1000 членове към онзи момент. Любопитен факт за The Bandidos е, че сред членовете им има латиноси и афроамериканци, което не е прието сред другите подобни организации.

The Bandidos не само се запазват през времето, но и стават още по-силни. През 2005 г. бандата има около 5 хил. членове в 22 държави по света - това е и първата рокерска банда, която "пробива" в арабския свят. Това се случва след като The Bandidos отварят клон в Абу Даби през 2016 г.  

Защо са толкова опасни? Защото не могат да изкарат истински пари по нормалния начин и не могат да си решават проблемите без насилие. През март 2015 г. полицията арестува двама членове на The Bandidos, който са нахлули в публичен дом, пребили са съдържателя и са го заплашвали с нож. През същата година техни членове участват в престрелка с друга банда на паркинг в Тексас и сражението приключва с 9 убити и 18 ранени. Случаят завършва без присъди, тъй като полицията не успява да разкрие нито причината за престрелката, нито кой я е започнал.

Отново през 2015 г. 8 души от бандата са обвинени в трафик на наркотици в Денвър след като са заловени с метаамфетамини за 40 хил. долара. Интересен факт е, че криминална активност на The Bandidos е изключително силна, дори в мирни европейски държви като Финландия и Холандия. 

Sons of Silence

Източник: Best Motorcycle 2018
 

The Sons of Silence Motorcycle Club е рокерска банда, създадена в Колорадо през 1966 г. Първият клон в чужбина е отворен в Мюнхен през 1998 г., а между 2001-2007 г. в Германия се създават още четири.

Характерното за организацията е, че тя никога не е имала толкова голям брой членове, колкото другите известни банди. За сметка на това Синовете на мълчанието са известни с това, че се въоръжават като за война. През 1999 г. полицейски рейд в една от бърлогите на бандата завършва с 37 арестувани рокери, а на мястото са открити картечници, пушки-помпи и гранати.

През 2014 г. друга акция претърсва 25 рокерски свърталища в Колорадо и в резултат на това са арестувани 39 членове на Sons of Silence. Съдебните обвинения са за притежание на незаконно оръжие и наркотици, а доказателствата са подкрепени от двама полицаи под прикритие, които са били сред рокерите 2 години. Уловът на полицията е наистина сериозен - намерени са 48 оръжия, между които 24 картечници, 4 ръчни гранати и 4 пушки-помпи. Освен това рокерите от Sons of Silence са имали 25 хил. долара в брой и голямо количество метаамфетамини.

The Outlaws Motorcycle Club

Източник: The Pinsta
 

Бандата е създадена в едно от предградията на Чикаго през 1936 г. и това я прави най-старата подобна организация. В началото The Outlaws Motorcycle Club няма сериозни провинения, а и членовете й са прекалено малко, за да създават проблеми.

С времето обаче организацията набира опасна популярност, като една истинска подвижна машина за трафик на наркотици. Освен това членовете й стават все повече и с това идват проблемите с другите банди и полицията. Постепенно влиянието на The Outlaws Motorcycle Club се разраства извън пределите на САЩ и клонове на организацията се създават в Южна Америка, Австралия, Азия и Европа. В края на 20. век бандата е толкова силна, че има членове в повече от 30 града в САЩ и поне 20 клона в 4 други държави.

The Outlaws Motorcycle Club е първата рокерска банда и затова членовете й определено не са случайни. През 2010 г. полицията обгражда дома на Томас Мейн, защото той и още 26 души от бандата са търсени за различни престъпления. Реакцията на Мейн е показателна за цялостното отношение на The Outlaws Motorcycle Club към реда и закона – рокерът открива огън по полицаите и в последствие е застрелян.

Бившият президент на бандата Тако Боуман пък е сред най-издирваните от ФБР престъпници и се укрива една година преди да бъде заловен през 1999 г. През 2001 г. полицията и специалните части започват акция срещу The Outlaws Motorcycle Club и претърсват клубовете й. В Джаксънвил, Флорида, акцията завършва с откриването на над 60 оръжия.

Тези полицейски рейдове не спират и през 2012 г. ченгетата нахлуват в една от бърлогите на бандата в Индиана. На място са арестувани 42 души, които са обвинени в изнудване, незаконни хазартни операции и пране на пари.

Агресивният подход на The Outlaws Motorcycle Club в Америка е заимстван от членовете на бандата в чужбина. Край рокерите от тази организация витае смърт дори в малката Белгия.

През 2000 г. член на белгийските The Outlaws убива друг в присъствието на още двама рокери, един от които е баджанак на убития. Убийството се случва в клуба на бандата в Мехелен и всички замесени  получават доживотни присъди.

The Hells Angels

Според техния собствен сайт бандата е създадена през 1948 г. в град Фонтана, Калифорния, а името на групата е заимствана от отряда Hell's Angels, който се е сражавал в Мианмар и Китай през двете световни войни.

The Hells Angels имат над 2500 членове по света, но са най-активни в САЩ и Канада. Освен това членството в бандата не е лесно, като на първо място новият рокер трябва да е бял.

Американските власти считат The Hells Angels за престъпна организация, която се занимава основно с трафик на наркотици. Междувременно рокерите постоянно са замесени в сбивания и престрелки с членове на други банди.

На 8 май 2018 г. сблъсък между Hells Angels и враговете им от групировката Mongols завършва със стрелба в Бейкърсфийлд, Калифорния. След размяна на обиди един от членовете на Mongols изважда незаконно притежавано оръжие и стреля в тълпата, като ранява един човек. Hells Angels отговарят с масивен огън по стрелеца Рикардо Виера и го убиват.

Отново през тази година канадската полиция извършва мащабна акция срещу The Hells Angels в Квебек. Операцията завършва с 64 арестувани рокери, на които са повдигнати различни обвинения – от незаконно притежание на оръжие до трафик на наркотици и измами.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види