Снимка: Getty Images

Известните личности и техните непопулярни поприща

Известността има склонността да задава контекст в живота на своите притежатели, с който имиджът им често се изчерпва в съзнанието на широката общественост. Знаменити личности от близкото и далечно минало са се превърнали в тъждество на едно от своите исторически признати призвания. Оказва се обаче, че историята помни много повече от тях – повече, отколкото можем да предположим.

Джакомо Казанова

Източник: Famous Biographies

Името му се е превърнало в нарицателно за похотливост и ухажорство. Това, което повечето хора не знаят обаче е, че Казанова е прегърнал този си имидж след като сърцето му е разбито от голямата му любов Хенриет, за която той твърди, че "който смята, че една жена не е достатъчна, за да направи мъжа щастлив 24 часа в денонощието, не познавал Хенриет". Необичайно за един Казанова, такъв, какъвто го познаваме. Но Казанова е бил още търговец, дипломат, шпионин, политик и дори философ. Тези негови поприща противостоят на традиционната представа, която създава произнасянето на името му. Още повече, предвид това, че той е бил в затвора за сексуални престъпления. Казанова се изживява като писател и преводач. Негови новели са издадени в пет тома, а един от най-знаменитите му преводи, загубил популярността си покрай похожденията на своя преводач, е този на "Илиада“.

Леонардо да Винчи

Източник: Famous Biographies

"Мона Лиза" е вероятно първата асоциация с името на знаменития ренесансов художник. Но той всъщност е бил и скулптор, архитект и изобретател. Известна популярност имат ранните му скици на летателна машина, но това, което буди истински интерес е фактът, че да Винчи не просто е опитвал да открие пътя към нови и интересни изобретения, с които човечеството да покорява нови хоризонти като водолазен костюм и хуманоиден робот. Той изпитвал истинско влечение, което в даден момент се превърнало в препитание за него – фактът, че Леонардо да Винчи е припечелвал значителни суми за проектиране на военни апарати, картечници, арбалети и бронирани убежища.

Адолф Хитлер

Снимка: Getty Images

Гръмкото име на нациста с плашеща слава и ексцентричен мустак е популярно не просто заради меко казано неразгаданата му природа. Освен политическия си отпечатък в историята на Света като неповторим диктатор, сложил началото на режим, довел до събитията с най-многобройни жертви в световната история, Хитлер е бил човек на изкуството. Отличен ученик, който с удоволствие се отдавал на изобразителното изкуство. Трудно е да се повярва, но всъщност значителна част от картините му представляват съвсем хармонични пейзажи, цветя и натюрморти. Той дори е кандидатствал в Академията за изящни изкуства във Виена, но на два пъти е бил отхвърлян. Някои от картините са били разпродадени за десетки милиони долари, а голяма част от ятх са в неизвестност и до днес. След като Хитлер се озовава зад решетките, той разгръща потенциала си на писател и успява да напише книгата си "Моята борба". Тя е в два тома и е преведена на всички популярни езици в света.

Стив Джобс

Снимка: Getty Images

Името, което всички свързват с Apple и света на модерните технологии, Стив Джобс, всъщност е бил нещо повече от съосновател и изпълнителен директор на една от най-бързо проспериралите технологични компании в света. Известно време от своя живот Джобс е посветил на анимацията. През 1986 г. той закупува анимационното студио, което по онова време е популярно като Graphics Group, а днес – като Pixar. Джобс е един от изпълнителните продуценти на популярната анимационна лента "Играта на играчките", а след като продава студиото на Disney за 7.4 милиарда долара Джобс се превръща в най-големия акционер в Disney, както и всъщност забогатява.

Барак Обама

Популярен с ролята на своя живот, а всъщност – като 44-ти президент на САЩ и първи цветнокож, Барак Обама е нещо повече от държавен глава и отличен оратор. Странно би било да предположим, че като ученик Обама се изявявал успешно на баскетболното игрище и може би ако не беше се намесила съдбата, днес щеше да е популярен като спортист, а не като бившия президент на Съединените щати. Истината е, че той всъщност е и изключително успешен писател, с което е натрупал и значителна част от своето богатство и спечелил значима позиция в американското общество. Своята първа книга той пише през 1995 г. Тя е мемоар на име Dreams of my fatherпо времето, по което той стартира и първата си политическа изява.

Джейн Фонда

Източник: Today Show
 

Популярна като филмова актриса, която се е омъжвала три пъти и понастоящем е отново разведена, носителка на две награди Оскар, една награда Еми, три Златни глобуса и две награди БАФТА, всъщност има забележително минало, което й носи цяло състояние. Може би е логично да предположим, че дамата е забогатяла покрай зашеметяваща си филмова кариера или трите си развода, но абсолютният факт е, че през 80-те години Джейн Фонда е популярна с множеството си видео касети с упражнения по аеробика, основава собствена школа и издава редица книги. Това се превръща в златна мина за нея. Освен това, актрисата е активистка, поддържаща феминистки течения и сериозна политическа активност, свързана с израелско-палестинския конфликт и войната в Ирак.

Оказва се, че популярните личности, които пишат история с делата си, също страдат от пръста на съдбата. Представете си ако бяхме запомнили Казанова като виден политик и философ, да Винчи – като военен деец, Хитлер – като прочут художник, Стив Джобс – като продуцент на анимационни филми, а Барак Обама – като баскетболист от NBA.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види