Снимка: Mathe Zoltan

Путин-Орбан: икономиката, политиката и християните от Близкия изток

Станислав Стремидловски от РЕГНУМ

Визитата на руския президент Владимир Путин в Унгария, започнала вчера, изглеждаше леко интригуваща в очите на редица експерти. Това е вече пето посещение на Путин в страната, а и Орбан не се отбива рядко в Русия. Какво ли налага толкова интензивни срещи? Защото Унгария в крайна сметка е малка европейска страна.

Сегашната визита на руския президент в Будапеща е многопланова проява, въпреки че на публично ниво, по време на общата пресконференция, Путин и Орбан говориха най-вече за икономическото сътрудничество и работата по съвместните сериозни проекти. Във встъпителните си думи унгарският премиер посочи, че в отношенията на страната му с Русия е имало неуспешни и успешни години. 2019 г. спада към последната категория. А всичко започва още през 2018 г., когато стокообменът между Унгария и Русия бележи ръст за пръв път след налагането на антируските санкции от ЕС.

Орбан изтъкна, че Унгария се опитва да постигне баланс, разглежда руските територии като място за инвестиции на унгарски капитал и би желала да разшири списъка със стоки, които продава в Русия. Той специално подчерта като фактор политическото сътрудничество и нарече важно обстоятелство доверието, създадено между Москва и Будапеща. По думите на премиера "от наша страна то се базира на географския фактор, няма как да променим номера на къщата си, всички страни са разположени там, където ги е сложил Господ. Унгария се намира в триъгълника Москва - Истанбул - Берлин". Естествено, добави Орбан, Унгария членува в НАТО и ЕС, но това не изключва и политическо сътрудничество с Русия.

Руският президент на свой ред разказа преди началото на разговорите, че в диалога за икономиката са изпъквали енергийните проблеми. Русия покрива към 60 на сто от нуждите на Унгария от петрол и 50 процента, що се отнася до газа или дори повече. Сътрудничеството е на високо равнище и протича без никакви сътресения. През унгарска територия се доставя руският газ за Западна Европа. Благодарение на унгарските подземни хранилища европейските потребители го получават редовно. Освен това Москва смята да участва в обновяването на унгарския речен флот и в модернизацията на будапещенското метро. Страните обсъдиха и международното положение. "За политическо уреждане на сирийската криза ще спомогне дейността на Конституционната комисия, за чието създаване Русия има голям принос наред с партньорите си от Турция и Иран - каза Путин. - Преди няколко часа в Женева, както знаете, започна първото заседание на тази комисия. В рамките на комисията правителството и опозицията, също и представители на сирийското гражданско общество могат директно, без намеса отвън, да работят по конституционната реформа и върху задачи, свързани с държавното строителство и устойчивото развитие на страната."

На пресконференцията отделно и ярко прозвуча темата за Украйна. Унгарската телевизия подаде пас на Орбан, като го помоли да коментира ветото на Будапеща върху декларацията за Украйна на постоянните представители към НАТО, наложено, тъй като проектът не задължаваше Киев да зачита правата на унгарското малцинство в Закарпатието. Киев и преди е обвинявал Унгария, че по този въпрос тя играе в полза на Русия. При това в навечерието на визитата прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, че руският президент може да обсъди темата за Украйна с унгарския премиер.

"Безспорно има теми, които тревожат еднакво и унгарците, и нас. Такава е темата за малцинствата в граничните райони", отбеляза Песков. Затова Орбан прикани ветото върху декларацията за Украйна на посланиците от НАТО да не се разглежда в контекста на унгарско-руските, а в контекста на унгарско-украинските отношения. "Ние, унгарската страна, решаваме свои собствени, национални проблеми. И се надяваме след време ситуацията да се подобри", подчерта премиерът. А в отговор на въпрос за перспективите пред "Турски поток", зададен от руската агенция Интерфакс, Орбан изтъкна, че Унгария много цени своя суверенитет и затова, получавайки газ, смята за неприемливо да зависи от Украйна като транзитна страна. . Тези думи едва ли чертаят пред Киев добри перспективи да запази ролята си в газовите доставки за Запада.

Но посещението на Путин не съдържаше само икономическо и политическо измерение. След общата пресконференция двамата с Орбан имаха насрочена среща с йерарси от близкоизточните християнски църкви - Москва и Будапеща с благословията на папа Франциск смятат за свой дълг да бранят присъствието на християните в региона. Западни експерти отбелязват, че Унгария е единствената страна, предвидила в правителството си поста държавен секретар, който да се занимава с преследваните християни.

Будапеща полага усилия да изгради самостоятелна политика извън ЕС - в Близкия изток, Закавказието и Централна Азия, демонстрирайки интерес и към християните, и към тюркския свят. Неслучайно Унгария участва, макар и като наблюдател, в срещите на лидери от тюркските държави и също като Турция свързва произхода си с Туран*. Орбан си дава сметка, че възможностите на страната му все пак не са големи, и желанието му да дискутира за положението на християнството в Близкия изток изглежда е обусловено от мисионерско-политически съображения. Излиза, че католическа Унгария ведно с православна Русия поемат на плещите си едно историческо бреме в нови, трудни и необичайни геополитически условия. Ясно е какво иска да постигне Русия. Какво обаче иска да постигне Будапеща и каква геополитическа перспектива вижда за себе си тя?

*Страната на турите - споменаван в иранската литература исторически район в Централна Азия, населен в древността от скитски ирански племена - Б.ред.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види