Ал Пачино от Корлеоне

Роден на 25 април 1940 г. в Южен Бронкс, Ню Йорк, САЩ. Дядото и бабата на Ал по майчина линия  са родом от Корлеоне, Сицилия, но емигрират в САЩ. Неговият баща - Салвадоре Алфио и майка – Роуз Джерард сключват брак през 1939 г., а през 1942 г., когато той е само на две – се развеждат и той остава под грижите на баба си и дядо си.

На седемнадесет той вече има бурен живот и е изключен от Манхатънското висше училище по сценични изкуства, но продължава да изучва актьорско майсторство.

Ал Пачино дебютира в киното с през 1969 г. с филма "Me, Natalie", след което получава и първата си главна роля (на наркоман) в "Паника в Нийдъл Парк" (1971) на Джери Шацбърг.

Неговата слава засиява бързо, когато през 1972 г. Франсис Копола го избира за главна роля в "Кръстникът" ("The Godfather", 1972), макар по това време да няма утвърдена актьорска слава. Изборът на Копола е определен като неподходящ, защото Пачино бил "некрасив и непредставителен". Слава Богу, Копола е бил достатъчно твърдоглав. И така - Майкъл - най-малкият син на главата на един от клановете на Ню Йоркската мафия, е човек с висше образование, с добра душа, мил, честен млад мъж, който се превръща в жестоко, коварно, същество, което с чудовищно въображение  унищожава всички свои опоненти, за да стане Кръстникът. И постила пред Ал Пачино пътят на филмовото изкуство.

Така, владеейки сдържаността, непретенциозността, вглъбеността и същевременно пластично жонглирайки с противоположните на тези състояния, Ал Пачино бързо се превръща в един от майсторите на американското кино. И тази дълбочина той успява да пренесе в останалите си роли, които избира внимателно и с вкус.

Ал Пачино предпочита ролите на социални изгнаници и хора, които по някаква причина се оказват отпаднали от общността – наркомани ("Паника в Нийдъл Парк"), престъпници  ("Плашилото" (1973)) или понякога образ на "другата страна на закона ("И справедливост за всички" (1979), Серпико" (1973)). Това, което той безпогрешно умее, е да показва душевните трансформации на герои, които по една или друга причина се оказват по периферията на живота, но в благодарение на дълбочината вътре в тях някак си ни убеждават, че всичко може да има своя смисъл. И които преди всичко знаят как да обичат ("Усещане за жена" (1992)).

Впоследствие неговият учител по актьорско майсторство Лий Страсбърг, казва, че Ал е актьор не на образа, а на преживяването, в благодарение на екзистенциалната дълбочина, която успява да предаде на героите си.

Ако се върнем отново към началото – за себе си Ал Пачино разказва, че в детските си години е живял в бедни, криминални райони, където не веднъж е ходил по периферията на социалното отпадане. Преди да изгрее неговата щастлива звезда, той работи като чистач, сервитьор, пощальон, от време на време остава без дом на улицата. И до днес има навика да изчезва от медийното внимание и да не предизвиква шум около себе си.

Може би заради всичко това знае толкова много за всички онези роли, които остават маргинално велики.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види