Когато природата е в розово настроение

Снимките на езеро могат да изглеждат като абстрактно изкуство.

Знаем от часовете по география, че със зелен цвят на географските карти и атласи се отбелязва сушата, с кафяв – планините и земите с по-висока надморска височина, а със синьо – водните басейни. И въпреки че на картата на света те са отбелязани със синьо, има водни басейни, в които водата е… розова. Розова като дъвка. Съвсем, съвсем розова. Като плодово мляко. Най-розовото розово, което можете да си представите. Ето къде да ги откриете.

Австралия – земя на розови води

Австралия е родина на не един природен феномен. Но едни от най-забележителните природни гледки на най-малкия континент са розовите му езера. Те са солени и са розови. В Западна Австралия може да бъде видяно така нареченото "поле с розови езера". Това са много на брой малки солени езерца, разположени на голяма близост едно до друго с различни нюанси на розовото, които се дължат на различната концентрация на сол и водорасли в състава на водите им. Фантастично, а?

Езерото Hillier

Снимка: Официална Facebook страница

Едно от най-популярните розови езера в света. То се намира в Южна Австралия и отново няма да ви впечатли с размерите си – едва 600 на 250 метра, но от птичи поглед изглежда повече от невероятно. Защото е розово. Много розово. Прилича на огромна локва, в която са изсипани тонове розова дъвка. Учените все още не са открили и категорично заявили причината за феноменалния цвят на водата, но предполагат, че това е така, защото тя е около 10 пъти по-солена от океанската. Друго тяхно предположение е свързано с живота в езерото. След дългогодишни изследвания, проведени в търсене на водорасли, за да потвърдят теорията, че те са причината за розовия цвят, те се провалили, защото такива водорасли не били открити. Тогава те се обединили около нова теория – според тях микроорганизмите, които витаят във водите му, са едни от малкото на Земята, успели да се приспособят към високите нива на сол във водите на Hillier. Това, което успели да открият, но не да докажат напълно и до наши дни, е че езерото е обитавано от микроорганизъм, наречен Dunaliella Salina – бактерия, която произвежда каротеноиди – пигментът, познат ни от морковите. Друго обяснение може да бъде наличието на халофилни бактерии, които според учените тяхното присъствие може да предизвиква реакция между солта и натриевия бикарбонат, открит във водата, може да бъде причина за розовия й цвят.  

Независимо причините за странното розово езеро, то е невероятно и заслужава да бъде видяно. От земята по бреговете му розовият цвят не е така ясно осезаем, но отвисоко гледката е забележителна. За период от шест години в миналото водите на Hillier са били източник за извличането на сол, но с цел да се предпази фантастичния му вид, добивът е бил преустановен. А Hillier не е единственото розово езеро в Австралия (и дори в света).

Подобни езера се намират и из други части на континента. Преди години езерото Spencer, също познато като "Розовото езеро" било с подобен наситенорозов цвят. Напоследък обаче водите му избеляват, от което туризмът и местния малък бизнес значително страдат. Смята се, че именно добивът на сол от езерото Спенсър са предизвикали избледняването на красивия му цвят.

Езерото Hutt Lagoon

Снимка: Официална Facebook страница

Отново се намира в Австралия, но причината за розовия цвят тук е установена – нещата са прости и лесни за обяснение. За разлика от Hillier, езерото Hutt Lagoon е обитавано от водорасли, на които дължи розовия си цвят. То се намира в Западна Австралия.

Променливо розово

Снимка: Alekberov

Друго австралийско езеро, познато като "Розовото езеро", придобива розовия си цвят в определени моменти. Можете да хванете розовото му настроение, когато е постигнат идеалният микс от сол и слънчева светлина, която от своя страна взаимодейства с водораслите, обитаващи дъното. Уникалното тук е, че дори пясъците по бреговете на езерото придобиват различни нюанси от розово към червеникаво, което не може да бъде видяно на много места по света.

Езерото Masazirgol в Азербайджан

Снимка: Taleh Hemid

Masazirgol, наричано още Masazir e солено езеро, намиращо се в близост до Баку, Азербайджан. Цялата площ, която то заема, е не повече от 10 квадратни километра. Причината за неговия необикновен цвят е високата концентрация на хлор и сулфати в йонната структура на водата.

Пепел от рози в Канада

Снимка: whatagreenlife.com

Единственото в нашата класация розово езеро, в което водата не е солена. Канадското чудо за всеобща изненада няма и водорасли, което прави розовият му цвят още по-озадачаващ. Езерото е скътано между скалите, именно в които се крие тайната. Съставът на тези скали, които образуват неговото дъно, е причина за цвета на водата, а именно фин прах, който се отделя от тях. Именно затова езерото носи името Dusty Rose.  

Salina de Torrevieja в Испания

Снимка: evelivesey.deviantart.com

Ето, че и Европа има с какво да се похвали. Salina de Torrevieja и La Salina de La Mata са двете испански солени езера, които могат да бъдат видяни на територията на стария континент. Освен необичайния си цвят, двете езера са първенци и по друго – това двете най-големи солени езера в Европа. Световната здравна организация е класифицирала района около тях за район с най-здравословен микроклимат в Европа – а за това са виновни именно двете езера, които създават всички предпоставки за него. Водата в Salina de Torrevieja е толкова солена, че човек може да се носи по нея, подобно на ефекта, който предизвиква солта във водата на Мъртво море. Вероятно по-придирчивите биха предпочели Salina de Torrevieja заради розовия към цикламен цвят на водата, предизвикан от солта в нея, съчетан от ефекта на водораслите на дъното.

Езерото Retba, Сенегал

Снимка: nzatvafrica.com

В Сенегал също могат да се похвалят с розово езеро. Неговият розов цвят е най-наситен и забележим през сухия сезон. Тук се помещава вече познатите ни водорасли Dunaliella salina. Retba също е достатъчно солено за лоши плувци. От него се добива сол по 6-7 часа дневно. Работниците, които извличат солта от водата предпазват кожата си, като я мажат обилно с масло от ший преди да се потопят във водите на езерото.

Атанасовско езеро, България

Снимка: Валери Христов
 

Изненада! Не сте очаквали, че у нас също има розово езеро, но то се намира до Бургас и е популярно не само като атракция за фотографите, но и със съдържанието си на лечебна кал и луга. Наричат го най-големия безплатен СПА център на открито в страната. Съдържа неорганични съставки като силикати, пясъци, гипс, железни и алуминиеви съединения, различни хидроокиси и соли. Естествените крайбрежни местообитания са превърнати в солници през 1906 г. Водното огледало е разделено на басейни с различна големина с помощта на диги и валове. Дълбочината му е едва 30 см, а водите му са свръхсолени. Друго название, с което Атанасовското езеро е популярно, е "Птичият рай на България", тъй като в  района на езерото са установени 316 вида птици (от общо 423 за България), които мигрират, зимуват или гнездят в резервата. От тях 14 са световно застрашени – къдроглав пеликан, червеногуша гъска, малък корморан, белоока потапница, ливаден дърдавец и др. 83 от видовете са включени в Червената книга на България, а 170 вида са с европейско природозащитно значение.

Снимка: Тодор Божков

В случай, че решите да посетите някое от приказните розови езера по света, не е лошо и вие да бъдете подготвени, за да се предпазите от екстремно солените им води, както и със заредена батерия на снимачни средства, защото, знаете, във времена като тези, ако не публикувате снимка на атрактивна дестинация в социалните мрежи, все едно изобщо не сте били там. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види