Кралски национален театър, Лондон

Емблематичните сгради на архитектурния брутализъм

Възникнал първоначално във Великобритания през 1950 – 1970 г., десетилетия наред архитектурният брутализъм се приема като символ на по-нисшата класа. Бездушните, сиви, рушащи се, бетонни структури са просто нещо, което хората избягват. Доскоро. Защото днес брутализмът отново е на мода. В епоха, в която джентрификацията е мръсна дума, тромавите масиви демонстрират един необикновен период на невероятен оптимизъм и решителност в архитектурата за преобразяване на обществото. Лондон третира сградите си от този период с грижа и уважение, като много от тях са в списъка с културно наследство на мегаполиса. От нахалната, спираща дъха Trellick Tower до изтънчения Кралски национален театър в South Bank, представяме ви топ 5 на най-впечатляващите "брутални" сгради в Лондон.

Trellick Tower

Trellick Tower, Лондон

Изящно агресивната Trellick се състои от 32 етажа суров бетон. Някога наричана най-грозната сграда в света, днес тя е икона на брутализма – изучавана от архитектите, муза за фотографите и незаменим фон в кино кадрите. Създателят на архитектурната забележителност е Ерно Голдфингър. Фамилното му име става популярно, когато Иън Флеминг го взима на заем за своя злодей в едноименната книга, по която е адаптиран третият филм от поредицата Джеймс Бонд. Ерно Голдфингър е известен със своите строги модернистични сгради и утопични мечти. Подобно на други негови сгради, и Trellick е създадена с цел да осигури модерни, добре оборудвани и достъпни апартаменти за тези, които са загубили домовете си през Втората световна война.

Centre Point

Centre Point, Лондон

Завършен през 1966 г., Centre Pointе е един от първите небостъргачи на Лондон. Простиращ се 34 етажа над земята, този брутален кошер от бетон и стъкло продължава да бъде доминираща структура в небосклона на града. Обявена за културно наследство от 1995 г. и провъзгласена за "една от най-отличителните композиции на 60-те години", понастоящем сградата е във финален етап на преустройство от търговска за жилищна цел и скоро ще бъде дом на някои от най-желаните апартаменти в Лондон.

The Barbican Estate

The Barbican Estate, Лондон

Завършен през 1976 г., Barbican предлага нова визия за гъсто населените квартали. Комплексът е разположен на близо 141 639 кв.м. и е дом на близо 4 000 души, музей, училище и център за изкуства. Наречен от кралица Елизабет "едно от съвременните чудеса на света", имотът е една от най-разпознаваемите забележителности на Лондон.

Brunswick Centre

Brunswick Centre, Лондон

С високите си пешеходни пътеки, тераси на различни нива, огромни вентилационни кули и епичен драматизъм, Brunswick Centre лесно може да се превърне в снимачна площадка за научно-фантастичен филм. Визията на архитект Патрик Ходжкинсън за сградата била оптимистична: модерно лондонско селище за семейства, с кино и магазини. Терасите, приличащи на стъпала, са проектирани така че търговската улица да има широкоспектърен изглед към небето, а всеки апартамент да поема максимално количество слънчева светлина. Футуристичният вид на Brunswick Centre, реставриран последно през 2006 г., привлича вниманието на почитателите на брутализма.

Brunswick Centre, Лондон

Royal National Theatre

Кралски национален театър, Лондон
 

През 1988 г. принц Чарлз казва, че прилича на "атомна централа". Въпреки острата критика, композицията на Денис Ласдун от хоризонтални и вертикални бетонни елементи впечатлява със своята дързост. Огромната структура разполага с три зали, многобройни свързани помежду си фоаейта и тераси. Поразителната визия на Кралския национален театър може да съзерцавате в South Bank, Лондон.

Кралски национален театър, Лондон

Ако сте фенове на архитектурния брутализъм, но не предвиждате пътуване до Лондон скоро, може да се разходите до Западната порта на Белград, където ще откриете кула "Генекс".

Генекс, Белград

Ако пък не ви се напуска страната, Бузлуджа винаги е вариант.

Бузлуджа

по Architectural Digest

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види