Визия "Изкуство и политика" - © Мария Наблатанова

Всички сме артисти – 100 години от рождението на Йозеф Бойс

On Being Artists, All of Us// За това да сме артисти, всички ние

Онлайн лекция на Катрин Никълс

събота, 5 декември 2020, 14:00 ч.

Излъчване на живо тук.

Допреди броени дни в столичната галерия "Структура“ можеше да се види изложбата "Изкуство и политика – Конфронтации и съжителства“ с произведения от колекцията на ifa – Германския институт за международни отношения и в партньорство с Гьоте-институт. Наред с произведенията на Ото Дикс, Герхард Рихте, Гюнтер Юкер и Хана Хьох, в нея можеха да бъдат видени и творби на друг легендарен германски художник – Йозеф Бойс.

Догодина се навършват 100 години от неговото рождение, което в Германия ще бъде отбелязано с редица изследователски проекти и изложби, целящи да преосмислят творчеството му и неговата актуалност и днес. Те ще бъдат обединени и координирани от националната инициатива "beuys 2021“, чиято артистична директорка, Катрин Никълс, трябваше в момента да гостува в София по покана на Гьоте-институт.

Предвид епидемиологичната обстановка, изкуствоведката Катрин Никълс няма да успее да пристигне в България, но вместо това ще се включи онлайн с лекция за наследството на Бойс и неговите политически измерения. С това, от една страна, ще завърши съпътстващата изложбата дискурсивна програма "Изкуство и политика“ на Гьоте-институт. От друга страна, така институтът ще даде и начало на поредица от събития, с които ще отбележи юбилея на Бойс тук в България през идната 2021 г. Догодина предстои и поредица от събития, които ще изследват творчеството и идеите на Бойс 100 години по-късно, както и възприемането им в България.

Катрин Никълс - © личен архив

Лекцията на Катрин Никълс ще се проведе в събота, 5 декември, от 14:00 със стрийминг на живо в Youtube-канала на Гьоте-институт.

За лекцията

Йозеф Бойс е смятал за своя най-важна (а и несъмнено единствена) работа неуморното популяризиране на една съвсем ясна идея: това че всеки един, абсолютно всеки един, независимо от своя произход, култура, сексуална ориентация, образование или професия, е артист – креативно същество по рождение, което може да формира и съответно да трансформира собствения си живот и обществото, в което съществува. Лекцията на Катрин Никълс започва с изследване на тази "разширена концепция за изкуството“ на Бойс, която стои в основата на неговата творческа практика. Изследването включва редица източници: от Имануел Кант до гангстера Джон Дилинджър, от анархистката Ема Голдман до Джеймс Джойс, от католическия мистик Св. Игнаций от Лойола до Карл Маркс, от Чарли Чаплин до колеги артисти на Бойс като Марсел Дюшан и Анди Уорхоу. Лекцията продължава с преглед на начините, по които тази радикална универсална идея, а може би и последната по рода си утопия, заявява себе си в огромното и сложно творчество на артиста. На фона на събитията, включващи стогодишното честване »beuys 2021«, Катрин Никълс завършва лекцията си с критически анализ върху колективното въображаемо, предложено от Бойс, което напомня на съвремието ни. Може ли теорията за "социалната скулптура“ на Бойс, както самият той я нарича, да ни подкрепи да направим следващата крачка, а не само да потвърждаваме неговата критика на капитализма? Може ли тя да стимулира създаването на една по-демократична демокрация и на една убедителна, колективно-трансформативна практика, която да противодейства на ерозията на човешките, животинските и природните права, на възхода на популизма и на климатичната катастрофа, които наблюдаваме днес?

За Йозеф Бойс

Йозеф Бойс (1921-1986) е германски художник, график, скулптор, преподавател, политик, активист. Заедно с Марсел Дюшан, Джон Кейдж и Анди Уорхол, той е един от най-влиятелните художници на 20-ти век. В своето творчество Бойс се занимава с въпроси на хуманизма, социалната философия и антропологията. По време на Втората световна война е тежко ранен, докато пилотира боен самолет в Крим. В следствие на това творческото му развитие и изкуството, което създава, са силно повлияни от ужасите на войната. Работата му е насочена към радикална демократизация на обществото. През 2021 г. светът на изкуството чества 100 години от рождението на големия немски художник, график и скулптор с поредица от изложби, пърформанси, театрални представления, филмови прожекции, концерти и лекции.

За Катрин Никълс

Катрин Никълс се занимава с академична дейност в сферата на изкуствата и литературата. Тя е кураторка и писателка, базирана в Берлин. В сътрудничество с Ойген Блуме курира и няколко изложби, ангажирани с творчеството на Йозеф Бойс. Сред тях са: изчерпателната ретроспекция »Beuys: We are the Revolution« за Националната галерия в  Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart – Berlin; последвана през 2013 от »The End of the 20th Century: The Best Is Yet to Come«; и експерименталната изложба от 2016 »Capital: Debt – Territory – Utopia«. В момента е артистичен директор на програмата »beuys 2021. 100 years of joseph beuys«, която включва повече от 30 културни събития в Северен Рейн-Вестфалия.

** Събитието е част от програмата "Изкуство и политика“ на Гьоте-институт България и се организира заедно с ifa (Институт за международни отношения на Германия) във връзка с програмата "Изкуство и политика“, съпътстваща изложбата "Изкуство и политика - Конфронтации и съжителства“ в галерия "Структура“, София и по случай 100-годишнината от рождението на Йозеф Бойс, която отбелязваме през предстоящата 2021 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види