Централната банка в Дъблин

Да строиш отгоре надолу

Авангардните решения в музиката и киното през 60-те и 70-те години са променили хода на изкуството, а това е засегнало и областта на архитектурата. По-конкретно става дума за една приказна идея, която да се превърне в реалност, а именно – да се построи сграда, но не от основите към връха, а наобратно.

Може би най-известните примери за такава архитектура са дветете високи сгради, които оформят "Щепсела" в Мадрид. El Enchufe е една от най-странните сгради в испанската столица, просто защото не прилича на никоя друга. Построена през 1976 г. с оригиналното име Plaza de Colon, тази сграда представлява един огромен шепсел, който през времето се оформя отгоре надолу към земята.

За построяванаето на El Enchufe първо са били посторени двете основни бетонени основи. След това най-горният етаж е бил изграден на земята и после вдигнат и поставен да виси на стоманена конструкция от стоманени кабели. По-късно строежът на сградата продължил все по-надолу и накрая само най-долните три етажа и мазето са били направени по обичайния начин – отдолу нагоре.

Любопитно е, че по света идеята за обратен строеж никак не е чужда, но още по-любопитно е, че примери за такива сгради има в държави, които са много далече една от друга не само като разстояние, но и като култура.

Например Централната банка в Дъблин. Тази сграда в ирландската столица няма начин да бъде пропусната, просто защото е много необичайна сред всички останали. Изградена през 1980 г., тя е дело на Сам Стивънсън, но проектът му не печели много симпатии, заради мащабите си, които нарушават ограниченията за строеж в центъра на града.

Централната банка в Дъблин

За строежа на банката е била използвана техника, според която долните етажи се строят на земята и после се качват нагоре, но различното е, че тук те се прикрепват към по-горните. Второто интересно решение е офисите да са отделени със стъклопакети и това да прави сградата да изглежда на ивици. А третото е сградата да не се поддържа между два стълба и не се разраства само надолу, а започва да расте навън и надолу, поддържана от една основа.

На около 14 хиляди километра по на юг, една банка в Южна Африка също допринася за развиването на този вид архитектура. Standard Bank издигат своята централа в 139-етажен небостъргач, който е построен отгоре надолу. Строежът на тази сграда в центъра на Йоханесбург започва през 1968 г. и завършва през 1970 г., а техниката, която е използвана, е същата като тази на банката в Дъблин.

В Източна Европа строенето отгоре надолу изглежда се е сторило привлекателно, защото там има няколко примера за обратната архитектура и един от тях е в София.

Сграда на Профсъюзите, София

В Полша има поне три сгради в същия дух, които се намират в три различни града и са известни като Trzonolinowiec. Те също са построени през 60-те години и към цялата работа там е добавена щипка соц-абсурд, защото в началото етажите са видели на стоманени въжета, закрепени за основата. Впоследствие се е наложило сградата да бъде укрепена, заради местенето на въжетата, което помествало и апартаментите.  Другите такива сгради са в Гданск и Катовице.

Trzonolinowiec

В Русия техниката е била използвана през 1959 г. в индустриалния град Магнитогорск, а друг вид подобна техника е добре позната в Холандия и се нарича Джакблок. Първата такава е издигната в английския град Ковънтри през 1963 г., а в Холандия около десет държавни сгради са построени така между 1965-1978 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види