Снимка: Bianca Isofache

Жените са по-щастливи след като навършат 85 години и техните партньори вече са починали

Обикновено жените са по-нещастни от мъжете, докато не навършат 85-годишна възраст, установи проучване на NHS.

Според психиатрите това може да се дължи на факта, че те вече са овдовели на тази възраст, съобщава The Times.

Изследването с 8 000 британски възрастни показва, че е по-вероятно жените да съобщават за сериозни здравословни проблеми, отколкото мъжете през целия си живот. 

Несъответствието е особено преобладаващо по отношение на психичното здраве, като 28% от жените на възраст 16-24 години са споделили за подобни проблеми, в сравнение с 16% от мъжете.

Разликата обаче намалява с възрастта, тъй като 18% от мъжете и жените съобщават за психични заболявания на възраст между 25 и 34 години.

Когато жените достигнат до средна възраст, тяхното щастие се очаква да намалее отново рязко, тъй като изследването разкри, че 24 процента са класифицирани като душевно болни между 45 и 54 години.

Изследването се състои от 12 въпроса, които подтикват участниците да оценят нивото на самоувереност, тревожност, нарушения на съня.

След това хората са класифицирани като вероятно страдащи от психическо заболяване, ако получат четири или повече от 12-точкова скала.

Според Кейт Лъвет, декан на Кралския колеж по психиатрия, жените обикновено са по-нещастни от мъжете, защото се чувстват обременени с домашни отговорности.

Това може да се намали в напреднала възраст, когато техните деца са възрастни и жените вече не са задължени да се грижат за всички и всичко.

Въпреки това докато жените статистически са по-предразположени към депресия, Ловет допълва, че мъжете всъщност са по-уязвими към състоянието, особено тези, които са на възраст над 85 години и нямат партньор до себе си.

по Independent.co.uk

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види