Снимка: Simone van der Koelen

5 начина да забременеете, въпреки че сте на противозачатъчни

Всички знаем, че сексът без предпазни средства може не само да навреди на здравето ни, но и да доведе до нежелана бременност. Много хора обаче не знаят, че все още има шанс - макар и много малък шанс - да забременеете въпреки противозачатъчните, ако не сте внимателни.

Идеята не е да изпадате в паника през цялото време, а да сте наясно с основните рискови ситуации. На повечето от нас се случва да забравим приема на хапчето или пък това да се случи по-късно от фиксираното време, което ни кара съответно да изпаднем в тих ужас. Важно е да се има предвид, че въпреки че противозачатъчните притежават куп страхотни предимства, според Planned Parenthood, една на всеки 100 жени, които ги използват, забременява. Тъй като повечето хора не са напълно стриктни в приема, ефикасността на хапчето пада до 91%, което означава, че девет от 100 жени на противозачатъчни, забременяват всяка година.

Разбира се, тези статистически данни не трябва да ви плашат, тъй като почти няма медикаменти, за които да се твърди, че работят 100% от времето. Ако приемем, че не сте готови да станете майка, е добре да обърнете сериозно внимание на изложените по-долу ситуации, свързани с приема на противозачатъчни.

Да забравите да пиете хапчето или да забавите приема му

Според Planned Parenthood, приемането на противозачатъчни хапчета не както е предписано, е една от основните причини, поради които пероралната контрацепция не е успешна. Но животът си тече и дори най-стриктните потребители на противозачатъчни могат да забравят или пък да направят нещо толкова безобидно, колкото е неправилно изчисляване на времевата разлика, докато са на почивка. Въпреки че не е необходимо приемът на медикамента да се случва на една и съща милисекунда всеки ден, важно е да го вземете по едно и също време - особено ако хапчето, което ви е предписано, е само прогестин, или в противен случай можете да се окажете доста... изненадани.

Да го приемате с други медикаменти

Всеки, който някога е бил при лекар, вероятно е бил попитан: "Приемате ли други лекарства?" преди да ви предпише нещо ново. Това е така, защото понякога някои активни - или в редки случаи неактивни съставки - могат да си пречат една на друга. Според WebMD, същото важи и за хапчетата за контрол на раждаемостта.

Повечето противозачатъчни се състоят от комбинация от женски хормони: естроген и прогестин. Добрата новина е, че не е нужно постоянно да се притеснявате, когато става дума за така често предписваните лекарства като антибиотиците. Единственият антибиотик, за който е доказано, че оказва негативно влияние върху ефикасността на протизачатъчното, е рифампин; но този антибиотик най-често се предписва за лечение на туберкулоза, затова вероятно човек е напълно наясно със ситуацията.

Да ги съхранявате неправилно

Жените често оставяме хапчетата си в долната част на чантата или в жабката на колата, което може да предизвика известни проблеми. Според BabyMed трябва да сте сигурни, че хапчетата ви се съхраняват при температури под 25. Влажността също е проблем, което прави банята не най-подходящото място.

Да използвате жълт кантарион

Жълт кантарион е билка, която обикновено се прилага за лечение на лека до умерена депресия. Според WebMd тя също така е способна да направи много други лекарства по-малко ефективни. Има няколко описани случая на нежелана бременност от жени, които са приемали таблетките в комбинация с жълт кантарион, така че ако не търсите да получите една напълно истинска жива изненада, по-добре не комбинирайте противозачатъчните с жълт кантарион.

Току-що сте започнали

Според Planned parenthood, ако току-що сте започнали да приемате противозачатъчни хапчета, важно е да отбележите къде се намирате спрямо цикъла си.Ако започнете да приемате хапчето непосредствено след края на менструацията, тогава всичко е наред. Но да речем, че сте в средата на цикъла си и не искате да чакате до края му, за да започнете новия етап на контрацепция. Това също е съвсем наред, но Planned Parenthood отбелязва, че определено трябва да използвате друга форма на защита през първите седем дни, за да избегнете забременяване.

Ако някога сте имали въпроси относно всички подробности около контрол на раждаемостта, не се колебайте да се обърнете към Вашия лекар или друг доверен медицински специалист. Това е вашето тяло и трябва да се почувствате напълно комфортно и съответно да проучите всички възможности, преди да решите коя е най-добрата за вас.

по Elite Daily

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види