Вкусно... отново с ром
В единствената по рода си онлайн рубрика "Вкусно... с алкохол" ви представяме поредната номинация в класацията на шеф Шеф за вкусни храни, в които има алкохол, защото шеф Шеф обича не само да хапва. Водещ на тази продукция ще е самият изтъкнат софийски готвач шеф Шеф – ВИП господарят на кухнята. Ако не го знаете, значи е ВИП.
Добре, случват се престъпления в кухнята и днес шеф Шеф ще бъде престъпник. Точно така може да звучи този специален десерт с ориз, кафе и ром на всички гурме фенове, за които храната е пътят, истината и животът.
Въпреки това, шеф Шеф ще е престъпник днес и ще мине в нелегалност, за да си сготви тази вкусотийка. Но преди това – ром в чашата за здраве, не защото д-р Радева казва така, а защото съдържа минимални количества ценни витамини и минерали. А шеф Шеф се чувства, все едно му липсва цинк, така че ще си налее малко в системата.
За това ориз с кафе и ром ви трябва:
- 1 чаена лъжица кафе на прах
- 1/2 портокал на сок и кората му
- ½ купичка ориз
- 2 купички мляко
- 2 чаени лъжици масло
- 2 капки екстракт от ванилия
- ½ купичка захар
- ¾ купичка крем
- 3 чаени лъжици ром
Сложете кафето и портокаловия сок в тенджера с ½ купичка вода и ги извадете, когато течността кипне. Махнете я от печката, добавете ориза и го оставете да се изцеди за 5 минути. Сега е време за още една глътка от кехлибарената течност. Производство на ром започва през 16. век, когато робите от карибските колонии разбират, че могат да правят алкохол от захарната тръстика, която обработват. Те са измислили първия вариант на "коктейл" с ром в историята. Понеже алкохолът тогава е имал много по-резлив вкус, хората са го смесвали с кокосова вода и сок от лайм. Тази напитка явно е добра, защото още се прави в карибските държави.
Обратно в кухнята, време е да сложите тенджерата отново на печката и да добавите млякото и ваниловия екстракт. Гответе на бавен огън, докато оризът се сготви, но и да остане леко твърд на вкус. Махнете тенджерата от котлона, сложете разбърканите захар, настърганите портокалови кори, масло, крем и накрая ром, да се свети името му!
След минути храната ви е готова - бързо, лесно и с алкохол, както го обича шеф Шеф! Междувременно, вече сте подложили удачно с един-два-три аператива, за апетит. То затова на шеф Шеф апетитът край няма!