Снимка: Getty Images

Защо аржентинската икономика е толкова крехка? Ето няколко причини

Третата икономика в Латинска Америка, познала възходи и падения, често влиза във водещите новини заради кризите си - политически или икономически, често придружавани от поемането на максимални рискове.

От пета сила в света до обявяване на неплатежоспособност

В началото на 20-и век, благодарение на износа си на селскостопански продукти, Аржентина е петата световна сила. През 50-те години на миналия век страната процъфтява, индустриализира се, а аржентинците получават по-добър достъп до здравеопазването, имат платен отпуск, пенсия и са подкрепяни от мощни синдикати.

Задлъжняването на страната се увеличава значително по време на диктатурата (1976-1983), за да могат да се купуват военни съоръжения, а през 90-те години пък, за да се финансира паритетът песо-долар. Това е скъпоструваща икономическа политика, подкрепена от Международния валутен фонд (МВФ), която в крайна сметка води до обявяване на неплатежоспособност на Аржентина по време на икономическата криза от 2001 година.

Съживяването благодарение на бума на соята

Правителството на президента Нестор Киршнер, избран през 2003 година, се носи на вълната на високите цени на земеделските суровини - Аржентина е най-големият износител в света на брашно и соево олио. Благодарение на това Киршнер успява да изплати задълженията на страната за рекордно кратко време. Той, а след това и неговата съпруга Кристина Киршнер, която става държавен глава на страната (2007-2015), водят протекционистка и лява политика: контрол върху валутните курсове, ограничение на вноса, увеличение на държавните разходи, национализации, сред които и на петролната компания YPF, която по това време е собственост на испанската група Repsol.

Връщане към либералната политика с Макри

Избран през 2015 година, Маурисио Макри, бизнесмен с десноцентристки убеждения, наследява една разклатена икономика. Той премахва контрола върху валутните курсове, урежда остатък от дълга с американски фондове, наричани "лешояди", намалява държавните субсидии при сметките за електричество, газ и вода, което предизвиква силно социално недоволство. Започнал процес, който определя като "нормализиране на икономиката", Маурисио Макри обещава по-добри дни на аржентинците, но не успява да овладее инфлацията. Повишението на цените с годишно натрупване превишава 20% от десетилетие. А покупателната способност намалява.

Аржентинският президент избра да прави постепенни реформи, защото общественото мнение не беше готово да приеме шокови мерки, по-болезнени, но пък даващи по-бързи резултати.

Крехка икономика

Исторически бюджетният дефицит на Аржентина е висок, а това подхранва инфлацията. Правителството на Киршнер финансираше този дефицит с емитиране на дългови облигации, а правителството на Макри запълва дефицита, който успя да сведе от 6 на 4% с овладяване на дълга и ограничаване на държавните разходи.

В плана си за съживяване на икономиката Маурисио Макри залага на приток на чуждестранни инвестиции в инфраструктурите, енергетиката, но предпазливостта си остава. Чуждестранните компании се колебаят да инвестират в страна, където капиталовложения им могат да се обезценят с 20% за няколко седмици.

Буенос Айрес е финансова площадка, която се слави с бързите и големи печалби, благодарение на щедрите лихви, но и с това, че тя е рискова.

Предизвикателството в краткосрочна перспектива пред уреждането на кризата с аржентинското песо е да се стабилизира валутата и да бъде постигнато възможно най-балансирано споразумение с МВФ.

Превод от френски: Румена Вълчева, БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види