Снимка: Park Troopers

Щастливият край е конспирация на Disney

Любимите ни приказки такива, каквито не ги познаваме

Учим децата си, че доброто винаги побеждава и че на края на приказката винаги прекрасният принц се жени за красивата принцеса, разваля всички лоши магии с божествена целувка и праща злата магьосница в пъкъла. Всъщност, това не се случва в оригиналните варианти на много от познатите ни приказки. Но за да бъдат щастливи и усмихнати децата, от Disney се почувствали длъжни да преиначат завършеците на приказките. Ето ги и класиките с нещастен край.

Пепеляшка май си е заслужила нещастната съдба и кофти прякора

В най-старите версии на историята Пепеляшка била много по-зловещ образ. Тя всъщност e вещица, способна да изчезва. Убива първата си мащеха, за да се ожени нейният баща за икономката. В някои още по-стари версии на приказката, нейните сестри отрязват част от пръстите на краката си, за да се поберат в стъклената пантофка. Тези усилия били осуетени от бликащата навсякъде кръв (как ли не са го предвидили).

Спящата красавица била жертва на сексуален тормоз без дори да разбере

В оригиналната приказка не целувката на красив принц събужда спящата красавица от сън, а побутването на нейните бебета близнаци. О, да. Всъщност сюжетът е доста скверен – оказва се, че принцесата е насилена от монарх докато спи и се събужда, за да открие, че вече е майка на близнаци. После монархът се връща при нея, без да спомене, че е женен (доста удобно). Но когато семейството се озовава заедно в двореца, жената на монарха се опитва да убие всички, но всъщност убитата е тя, а нейният убиец е кралят, бащата на спящата красавица. На финала принцесата очевидно трябва да се омъжи за своя насилник и в крайна сметка се налага да заживеят щастливи до края на дните си.

Снежанка получила възмездие по особено странен начин

На края на приказката, написана от братя Грим, злата кралица е брутално наказана за това, че се е опитала да убие Снежанка. Нищо нередно дотук. Наказанието било да танцува, обута с нагорещени червени железни обувки, докато се изтощи до смърт.

Малката русалка с разбито от несподелена любов сърце

Запознати сте с версията на Disney, в която Ариел и нейният приятел ракът Себастиан успяват да победят злата вещица и тя излиза на брега, за да се омъжи за принца на своите мечти. В оригиналната приказка на Ханс Кристиан Андерсен обаче, за да излезе от морето и да бъде със своя любим, Ариел трябва да изпие шишенце с омагьосана течност, която я кара да се чувства, сякаш ходи по ножове през цялото време. Тя поема риска и очаквате това все пак да доведе до щастлив край, нали? Всъщност принцът се жени за друга, а Ариел се хвърля от отчаяние в морето, където тялото й се размива с морската пяна.

Можем да се направим, че не сте прочели тази статия и всички да си представяме, че доброто винаги побеждава. Все пак, някои неща биха породили един куп неудобни въпроси от страна на децата ни.

Май все пак предпочитаме конспирацията на Disney.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види