Снимка: James Bold

Забранените книги от Световната класика

Има книги, които само с появата си, се превръщат в световни бестселъри. Те са вечни и незабравими. Защото са силни и истински. Засягащи най-болните теми на обществото от своето време и, разбира се, най-неудобни. Много книги в миналото са били забранявани или предлагани за забрана, тъй като сюжетът или героите им са били извън маркираните за времето си очертания. Без бариери и цензура, ето част от тях.

"451 градуса по Фаренхайт", Рей Бредбъри

Иронично, но не и изненадващо, антиутопията за забранените книги във футуристично и консуматорско общество, също е била забранена. И поводите са много – ругатни, които в началото на 90-те години са били тотално неприемливи, особено в художествено произведение, както и засягането на политически чувствителни теми като цензурата, репресията и религиите. 

"Фермата на животните", Дж. Оруел

Антиутопията от 1945 г. е от най-популярните сатирични алегории на тоталитаризма. Дори самият Оруел описва книгата си като "роман против Сталин". В нея са описани всички пороци на сталинистката ера - корупция, безразличие, невежество и терор. Човекът е изгонен от фермата, а животните пируват по повод новия установен ред. От книгата идва крилатата фраза "Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите", която представлява и седмата от 7-те алегорични заповеди на фермата. По обясними причини, книгата е забранена на територията на СССР.  

"Дивото зове", Джек Лондон

Книгата разказва за куче, което се завръща към първичните си инстинкти да се завърне назад към дивите райони на Юкон, Северна Канада. Книгата се изучава в американските училища, като често се прави паралел с "Приключенията на Хъкълбери Фин". Била е забранена в Югославия и Италия, защото била твърде радикална. Нацистите я изгорили през 1933 г. заради добре познатите социалистически нагласи на автора.

"Приключенията на Хъкълбери Фин", Марк Твен

Световноизвестен като един от най-добрите романи, писани някога, но провокативен за времето си. Появявайки се през 1884 г., шедьовърът на Марк Твен разбунва духовете и провокира въпросите за расизма и създаването на расовите стереотипи. Честата употреба на думата "негър" – точно 242 пъти в романа, е повод той да бъде определен като "най-гротескно расисткия роман на света." Книгата е забранявана в световен мащаб и често е била повторно предлагана за забрана.

"За мишките и хората", Джон Стайнбек

В САЩ това е една от изучаваните в дълбочина книги. И многократно са повдигани предложения тя да бъде свалена от учебната програма, тъй като съдържала грозни сцени, неприличен език и насилие. Друг довод е, че книгата насърчава евтаназията. Провокациите около забраняването на книгата стартирали през 1983 г. и продължили чак до 2008 г. Актьорите, които били канени да играят в постановката по книгата на Бродуей, отказвали заради цинизмите, които трябвало да изрекат на сцената.

"Спасителят в ръжта", Дж. Д. Селинджър

През годините книгата се е наложила като ритуално израстване за всеки тийнейджър, но през 1951 г. не е било така лесно точно тийнейджър да се сдобие с нея. Според TIME "Само две седмици след пускането на книгата на пазара тя става номер 1 в класацията на най-продаваните книги." Още оттогава книгата, която проследява три дни от живота на 16-годишния анти-герой, е едно от любимите попадения на цензурата според Американската библиотечна асоциация. Вулгарен език, сексуални сцени и всякакви предизвикателни за морала на един тийнейджър неща.

"Лолита", Владимир Набоков

Разкрепостеният сюжет на Набоковата "Лолита" разказва за професор по литература на средна възраст, влюбен до полуда от 12-годишно момиче, което впоследствие става негова доведена дъщеря. Това определено е сюжетна линия, която би накарала всеки да смръщи вежди дори и в днешните модерни времена, та опитайте се да си представите как е била посрещната книгата през 1955 г. Доста страни, включително Англия, Франция, Аржентина, Нова Зеландия и цяла Южна Африка забранили неприличната книга. Канада реагира със закъснение през 1958 г.

"Хари Потър", Дж. К. Ролинг

Още с излизането си, първата книга "Хари Потър" предизвика фурор в световен мащаб и се превърна в тотален бестселър. Продадената в тираж 450 млн. поредица беше забранена в Америка като "шедьовър на сатанизма". В много от американските щати книгата е публично изгаряна, а училищните библиотеки са принуждавани да я унищожават. Много се говори и пише не само за сюжета, но и за вещерските рецепти, които представляват опасност за децата, в случай, че погълнат някоя от отварите, описани в книгата. Освен това, голям брой спекуланти твърдят, че поместените в книгата заклинания и отвари са истински вещерски ритуали.

"Шифърът на Леонардо", Дан Браун

Феноменалният бестселър, разкриващ семейния живот на Исус Христос и Мария Магдалена и раждането на тяхното дете, е забранен в Ливан от 2004 г. През 2008 г. и католическата църква се противопоставила на романа и на филма по него. Главната причина е, че съдържанието на книгата е обидно за християнската религия и всички собственици на книжарници са принудени да свалят бестселъра от лавиците си.

"Алиса в страната на чудесата", Луис Карол

За повечето читатели това е чудесна приказна история с необичаен сюжет, която децата обожават. Тя е обичана от поколения след издаването й през 1865 г. И е преиздавана стотици пъти. В нея няма нецензурни думи, политическа пропаганда, расистки подбуди. Защо ли някой би я забранил? За губернатора на провинцията Хюнан в Китай обаче книгата е опасна и през 1931 г. той я забранява заради говорещите животни в нея. За него е катастрофално хора и животни да бъдат поставяни на едно ниво.

Списъкът със забранените книги е много дълъг. Някои от тях са били забранени само в определени училища в Северна Америка. Други са били посрещнати със смесени чувства от родители и библиотекари. Повечето от тях са били забранени или скрити заради неприличен език, сексуално съдържание или морални подбуди.

За щастие, днес всички книги са достъпни и могат да бъдат прочетени.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види