Снимка: pixabay.com

Най-странните хирургически находки

Нашето тяло има редица естествено възникващи отвори, чиито предназначения към момента вероятно сте открили сами. Но понякога – чрез неприятни преживявания, лоша преценка или чиста случайност – тези кухини могат да станат жертва на влизане на външни обекти, независимо дали са други живи същества или неодушевени предмети. Тяхното отстраняване може да предизвика срам или да ви превърне в звезда от медицинско списание, популярна най-вече със своята небрежност и дори – глупост.

Ето няколко примера:

Жива змиорка в ректума

През януари 2014 г. медицинският журнал Surgery публикува доклад за особено странен ден в болница Kwong Wah в Хонг Конг, когато бил приет 50-годишен мъж със стомашни болки, а след преглед с рентген в тялото му била открита змиорка. Причината влечугото да се намира в тялото на човека била още по-смущаваща. Мъжът сам я напъхал в ректума си, с цел да облекчи запек. Никой не можел да каже откъде този мъж е научил за странната процедура за лечение на запек, но със сигурност ефектът бил обратен. Змиорката с размер над 50 см била жива вътре в тялото му и причинила сериозни наранявания по вътрешните стени на ректума. Това не е изолиран случай – през 2012 г. в новозеландска болница има регистриран идентичен случай.

40 джобни ножчета в стомах

Съществуват състояния, известни като извращение на апетита, в които човек може да изпита потребност да погълне стъкло, метал, монети или други предмети. Хирурзи от индийска болница успели да се сблъскат с това явление от първо лице, когато през 2014 г. приели 42-годишен мъж с коремни болки. Не е ял пикантно или чили. Оказало се, че в стомаха му имало 40 джобни ножчета, които той признал, че е поглъщал в течение на около два месеца. Те били със среден размер около 15 см, като някои били погълнати сгънати, а други – разгънати, предизвиквайки по този начин вътрешни наранявания в стомаха и вътрешно кървене. Хирурзите извадили всичките 40 ножа успешно. Мъжът обяснил, че поглъщането им било импулс, но обещал повече да не го прави.

Хлебарка в ухото

Хендрик Хелмер от Дарвин, Австралия, признава, че се е събудил от остра болка в ухото, предполагайки, че е насекомо, но надявайки се, че не е отровен паяк. Опитал сам да извади насекомото от ухото си преди да тръгне към болницата, но безуспешно. Когато се озовал в кабинета на дежурния лекар, той поставил малко зехтин в ухото му, а Хендрик изпитал непоносима болка. Докторът използвал форцепс, за да извади почти 3-сантиметровата хлебарка от ухото на пациента и всичко завършило добре.

Пирон в мозъка

Тази необичайна случка сполетяла Данте Аутуло от Чикаго, докато ремонтирал къщата си и внезапно почувствал непоносима и рязка болка в главата. Оказало се, че Данте се е самозастрелял с пистолета за пирони, а докато самият той осъзнае какво се е случило, минало доста време, защото вярвал, че пиронът се е изстрелял встрани, а не директно в главата му. Мъжът стоял в това състояние в продължение на 36 часа, докато премахнали успешно пирона, навлязъл в мозъка му, но след намесата на хирурзите състоянието му било отлично.

Гума от лего количка в носа

Още никой не е измислил начин да контролираме какво децата ни си бутат в ноздрите – точно такъв е и този случай. Както и милиони други, включващи храни и ядки, малки капачки, топчета и т.н. При малкия Исак обаче тази гума предизвикала сериозно възпаление на синусите и отнело значително време да се открие причинителят, който бил изваден целият покрит-с-познайте-какво.

Грахово зърно в белия дроб

През 2015 г. 70-годишен мъж бил облекчен да научи, че дихателният му дискомфорт се дължи не на рак на белите дробове, както докторите предполагали, а на вдишано от него грахово зърно, което се опитвало да расте в белия му дроб. Зърното се опитвало да покълне, когато лекарският екип се намесил и го отстранил. След операцията на човека била сервирана порция за обяд в болницата, в която имало грах. Човекът се засмял на себе си и си го хапнал.

Пластмасова бутилка в ректума

Всяка година американската комисия за безопасност на потребителите публикува списък с неща, открити в задните части на пациенти с цел да бъдат избегнати подобни повторни прояви. В този списък към момента фигурират буркани от фъстъчено масло до дистанционни. Но през 2009 г. е регистриран случай на мъж, който не успял да извади от ректума си пластмасова бутилка от безалкохолна напитка, която по-рано той сам напъхал там.

Пластмасова вилица в белия дроб

Да ядеш като вълк си има своите последствия. Но случаят на мъж от Северна Каролина, който страдал от хронична кашлица, довел до поредното му посещение при доктор, който открил, че в белия му дроб има заклещено парче от пластмасова вилица. Това се случило през 2009 г., когато 50-годишният Джон посетил пулмолог заради затруднено дишане и кашляне до изтощение, а докторът открил частта от вилицата с ясно четим на нея надпис "хамбургери", характерен за местен ресторант за бързо хранене. След оперативното премахване на пластмасовото парче, симптомите на Джон изчезнали.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види