Снимка: pixabay.com

Забавления от миналото

Скуката е едно от най-убийствените чувства. Когато ни завладее, времето сякаш спира. И все пак, днес имаме много възможности да я превъзмогнем. Имаме телефон, за да се обадим на приятел. Можем да ровим в социалните мрежи, да гледаме клипчета или да четем книги. А какво са правили преди Интернет? Гледали са телевизия! А какво са правили преди телевизията?

Ето какво:

Посещавали публични дисекции на трупове

William Hogarth, The Reward of Cruelty

Снимка: artgallery.nsw.gov.au

В началото на 14-ти в. дисекциите на човешки трупове били позволени само и единствено поради ползите от тях за медицината и студентите. Скоро обаче нещата се променили и други хора запознали да се присъединяват към тези актове, превърнали се в публично достояние и дори начин да се прекарва време. Започнали да се строят специални "анатомични театри" в някои от главните градове в Европа. Капацитетът им бил около 1 000 човека, а цените на билетите варирали спрямо това колко "интересен" бил трупът. Най-скъпите билети били за наблюдаване на дисекция на труп на бременна жена. В Болоня, Италия тези събития се превърнали в невероятно значими мероприятия, за които дамите обличали най-красивите си дрехи, а след дисекцията се провеждали бални забави. Хиляди хора продължили да посещават редовно публичните дисекции, докато те не били забранени през 1800 г.

Развивали са мумии

Мумиите винаги си били обект на любопитство, особено за англичаните. Една от любовниците на Чарлс II, Нел Гуин, притежавала мумия през 1660 г. Но всъщност манията по мумиите се появила около 200 години по-късно, когато викторианците направо полудели по тях. Египет се превърнал в топ туристическа дестинация, а един от задължителните сувенири била собствена мумия, с която туристите можели да се сдобият. Никой не знае какво и кога точно се е случило, но в даден момент собствениците на мумии станали особено любопитни какво точно се крие вътре. И след като имали шанса да разберат, защо да не поканят и всички свои приятели, за да споделят момента? И защо да не им предложат храна и напитки? И в този момент партитата за разопаковане на мумии се родили като нов тип алтернативно забавление. Стотици мумии са били унищожени и загубени по този начин. Дошъл момент, в който тези събития се превърнали в широко популярни мероприятия, анонсирали се по вестниците и били позволени само за мъже, тъй като били "неподходящи за жени и деца".

Посещавали са публични екзекуции

Снимка: Guliver/iStock

Те били може би най-посещаваните масови събития на всички времена. Почти във всяка страна в света в даден момент смъртното наказание се е изпълнявало публично. И всеки в общността – от малки деца до аристократи се появявали, за да гледат. Тълпите били огромни, особено ако осъденият на смърт бил неизвестен. През 1746 г. обесването на протестантски пастор в Париж събрало 40 хиляди човека. В Лондон, когато осъдили на смърт чрез обесване мъж и жена, заради това, че заедно са извършили убийство, на екзекуцията се събрали повече от 50 хиляди човека през 1849 г. А екзекуцията на фалшификатор през 1824 г. събрала 100 хиляди човека и това е най-масово посетената екзекуция в Обединеното Кралство. И докато тези публични екзекуции би трябвало да бъдат брутално предаден моралистичен урок за обществото да не върши престъпления, сами по себе си те са се превърнали в зрелище, тъй като историята свидетелства за големи суми, заплатени от зрителите, за да бъдат по-напред в тълпата.

Наблюдавали са военни сражения

Пикникът е чудесен начин за прекарване на хубав слънчев ден. Но ако страната ви е във война, този пикник може да се превърне в истински зрелищно изживяване. Безплатното забавление се състояло в наблюдаване на престрелки между враждуващите лагери през полето.

Возели са се на ескалатори

Снимка: brooklynmuseum.org

Първият работещ прототип на модерния ескалатор бил инсталиран в увеселителен парк на Кони Айлънд през 1896 г. Тогава това било единствено по рода си забавление, на което хората се качвали, за да се возят. Той се различавал значително от познатото ни днес, вместо движещи се стълби, той наподобявал по-скоро нещо като лифт – линия със седалки, на които хората сядали, за да се повозят. Две седмици, след като ескалаторът бил инсталиран, 75 хиляди човека се възползвали от него. През 1897 г. подобен ескалатор бил инсталиран в магазин в Ню Йорк, където собственикът го включил във всички рекламни материали на магазина, обявявайки публично, че клиентите ще могат да достигнат до втория етаж на магазина за 26 секунди с ескалатора. Три десетилетия по-късно, хората открили, че ескалаторът може да се движи и надолу също толкова безопасно.

Посещавали са лудница

В началото на 19-ти век отегчените граждани са имали възможността да преборят скуката като посетят местната лудница. Много от институциите за душевно болни са позволявали посещения и разходки сред настанените в тях срещу скромна такса. Една такава болница била болница Бетлем, където срещу пени посетителите били допускани сред пациентите, а ако им се стрували твърде спокойни и безинтересни, туристите имали възможността да ги бутат с пръчки. Някои от посетителите тайно внасяли бира и я подавали на пациентите, за да видят какво е луд човек да е пиян. През 1814 г. около 96 хиляди човека са посетили само тази болница. Не всеки имал пени, за да си плати забавлението, но от началството на болницата решили, че всеки посетител трябва да има възможността да сръчка безпомощен пациент с психично разстройство с пръчка в ребрата. Затова всеки първи вторник от месеца входът бил свободен.

Снимали са се с рентген

В наши дни мисълта за рентген носи негативното усещане за болест, травма и болнични престилки. Освен това, облъчването от рентгеновите лъчи е доказано опасно, особено що се отнася до деца или бременни жени. Но когато за пръв път открили модерната за 1890 г. технология, хората сякаш полудели. Това бил евтин начин за хората да погледнат вътре в себе си! Това било нещо невиждано до този момент. Изведнъж се появили един куп студиа за рентгенови снимки, фотографите се специализирали в рентгеновите портрети, които станали хит, особено сред младоженците. Появили се дори рентгенови слот машини, където хората пускали монети, за да се насладят на едноминутното удоволствие да видят ръката си отвътре. В магазините за обувки били инсталирани рентгенови апарати, които показвали как различните модели обувки се отразяват на костите на ходилото.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види