Вкусно с... алкохол: Ром
В единствената по рода си онлайн - рубрика "Вкусно...с алкохол” ви представяме първата номинация в класацията на шеф Шеф за вкусни храни, в които има алкохол, защото шеф Шеф обича не само да хапва. Водещ на тази продукция ще е самият изтъкнат софийски готвач шеф Шеф – ВИП господарят на кухнята. Ако не го знаете, значи е ВИП.
Привет и от мен, шеф Шеф! Първо - благодаря за поканата да участвам в тази онлайн рубрика! Избрах да започнем кулинарните приключения с моите любими кокосови топчета с ром! Шеф Шеф има две причини за това – първата е, че те се приготвят много лесно, а втората е, че шеф Шеф обича ром. Особено на 16-ти август, когато е международният ден на този алкохол.
През зимата ромът е още по-полезен, доктори са казвали на шеф Шеф, че чай с ром има почти изцеляващи свойства срещу студа. Така с първите студени дни шеф Шеф се подсети да ви разкаже за тази вкусотия, която съдържа едновременно какао и ром. Най-доброто е, че ароматът на напитката остава, защото сладките не се пекат. Още по-добро е, че няма начин да ги изгорите.
Рецептата на тези сладки топченца варира, но често се добавят лешници и стафиди или шоколадови парченца. Тези сладкиши са популярни през коледните празници в държави като Англия, Австралия, САЩ, Словения, Дания и Унгария.
В Чехия също ги обичат, може би защото местните разбират от качествен алкохол и сами си произвеждат своя специфичен тъмен и сладък ром на име "tuzemák". Впрочем, преди време Куба предложи на Чехия да изплати своя дълг от времето на комунизма, който възлиза на 276 млн. долара, под формата на доставки на ром!
Това би означавало, че чехите биха имали ром до края на века, а шеф Шеф ще се опита да забрави за това и да си гледа вкусотията с какао и кокос, без да се разсейва. Всичко, което трябва за похапването с ром е следното:
250 г натрошени бисквити
400 г кондензирано мляко
1 чаша настърган кокос
¼ чаша какао
1 ½ лъжици ром (големината на лъжицата - според глътката..)
1 купа настърган кокос
Тук шеф Шеф би гребнал ром с лъжицата, но не може, защото е на работа, което е тъжно, понеже навремето британският кралски флот е раздавал на моряците дажби от ром...
И тук шеф Шеф ще въздъхне, защото в рома има едно очарование, чиято рецепта се пази в строга тайна – специфичният вкус и аромат на напитката са потънали в дълбока мистерия, пазена от поколения производители. Тайната се предава от баща на син и така живее с хората...
Обратно в кухнята е време да смесим съставките в една голяма купа и да я оставим за малко в хладилника, за да се сгъсти сместта. После с влажни ръце топченцата се оформят, а след това ги овъргаляме в кокоса от купата и накрая пак ги слагаме в тава в хладилника. И не правете като шеф Шеф да ги опитвате през цялото време, те ще си станат.
Това е всичко, студът в хладилника ще свърши останалото. Шеф Шеф обича храни, които може да приготви, дори ако е пил от съставките в тях. А най-доброто е, че карибският привкус ще е перфектно запазен във всяка хапка.
Бързо, лесно и с ром. Шеф Шеф вече може да пие за това.



