Снимка: iStock

Вкусно... с алкохол: Текила

В единствената по рода си онлайн рубрика "Вкусно... с алкохол” ви представяме поредната номинация в класацията на шеф Шеф за вкусни храни, в които има алкохол, защото шеф Шеф обича не само да хапва. Водещ на тази продукция ще е самият изтъкнат софийски готвач шеф Шеф – ВИП господарят на кухнята. Ако не го знаете, значи е ВИП.

Здравейте отново от мен шеф Шеф, който днес ще ви води на едно пътуване до далечно Мексико, където хората обичат доброто хапване и пийване! Шеф Шеф намира отношението им за великолепно и обича хапването и пийването на Мексико, и по-точно текилата! И докато Шеф Шеф си извади старата китара, за да изсвири някоя мексиканска песен, вие се пригответе да ви разкажа как да си направите уникален сос салца с текила!

Шеф Шеф вече ви е казвал, че повечето текила се прави от растението агаве, но има и изключения. Текилата Сотол се прави от друго местно растение – Пустинна лъжица, което расте в мексиканската пустиня, основно в района на Чихуахуа. Това само доказва тезата на шеф Шеф, че дори да се намират в нищото, хората първо ще измислят какво да ядат, а после веднага ще е какво да пият!

За салца сос с текила ви трябват:

2 купички нарязани домати

1 купичка нарязан лук

½ купичка нарязан, свеж кориандър

1/3 купичка нарязано, обелено авокадо

2 лъжици свеж сок от лайм

2 чаени лъжици текила

½ лъжица сол

2 намачкани глави чесън

Шеф Шеф винаги се е чудел какво е в град Текила, откъдето произлиза името на напитката. Той се намира в района Халиско и до ден-днешен повечето легална текила в Мексико се произевжда там. Но какво точно означава "текила" – ето това е големият въпрос!  Може да е свързана с комбинация от думи на племето нахуати, която да означава неща от "място за работа"  до "място на диви билки". Според други името на напитката идва от названието на древните тикуиласи, които са живели в Мексико преди идването на испанците.

Така, сега идва време да комбинирате всички съставки в една купа и да ги разбъркате внимателно. Междувременно шеф Шеф ще ви посвири на китара и ще ви разкаже за най-големия бум на текила. Той е по времето на Сухия режим в Съединените американски щати през 20-те години. Тогава контрабандата на евтина текила през обширната граница между двете страни става печеливш бизнес за така наречените лос текилерос.

Комбинацията от евтина цена и скоростен ефект е ключова за успеха на текилата в една страна, в която алкохолът официално е забранен за десетина години!

Сега остава да посвирите на китара на своята салца, за да стане още по-вкусна! След това може да я консумирате, защото е готова. Бързо, лесно и с текила, както го обича шеф Шеф!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види