Снимка: iStock

Вкусно ... с алкохол: Бира

В единствената по рода си онлайн рубрика "Вкусно...с алкохол" ви представяме поредната номинация в класацията на шеф Шеф за вкусни храни, в които има алкохол, защото шеф Шеф обича не само да хапва. Водещ на тази продукция ще е самият изтъкнат софийски готвач шеф Шеф – ВИП господарят на кухнята. Ако не го знаете, значи е ВИП.

Здравейте отново от мен шеф Шеф - господарят на кухнята и повелителят на бирата! Рано или късно стигаме отново до добрата стара биричка, а рецептите ми стават една идея по-сложни този път, което означава, че основната съставка не трябва да свършва, преди да сме приготвили всичко.

Но от друга страна, по стара традиция на шеф Шеф, заимствана от траките, разбира се, първо трябва да си отворите една потна биричка. Силата на добрия алкохол е, че става за пиене през цялата година, а бонусът ни на жители на България е че пиенето не е по-скъпо от яденето. Затова и всички ще повдигнем вежди, когато разберем, че има хора, които дават пари за най-скъпата бира на света - Antarctic Nail Ale, която струва 800 долара за половин литър.

Шеф Шеф поклаща глава и ще ви каже само, че за манджата с гъби ще са ви необходими следните съставки:

  • 200 грама гъби
  • ½ купичка галета
  • ½ настъргано сирене пармезан
  • 1 чаена лъжица сушена мащерка
  • ¼ чаена лъжица чесън на прах
  • ½ купичка нарязан лук
  • ¼ купичка тъмна бира
  • сол и пипер
  • 1 чаена лъжица масло
  • зехтин

Другата причина шеф Шеф да избере да си сготви пак с биричка е че е известен със здравословните си навици! Като такъв, аз си предпазвам бъбреците всеки ден! Проучване на Американсикя епидемиологичен журнал го е доказало - една бира на ден намалява риска с около 40%. Шеф Шеф поодчертава, че епидемиологичният журнал твърди това, а не доктор Радева!

Така, време е да махнете стволчетата на гъбите и после добре ги нарежете, както и лукът. После сложете маслото в тигана и го затоплете на средна топлина. Добавете нарязаните стволчета и лука и ги оставете за няколко минути в тигана. Това е моментът за още една добра глътка в чест на най-странния факт за бирата. Властите в Холандия и неправителствена организация от Амстердам са измислили начин да ангажират алкохолиците, като им дават безплатна бира, малко тютюн и обяд срещу това да събират боклук. Шеф Шеф би казал, че ако властите в България направят това, няма да им стигне пиенето.

Точно сега е моментът да добавите в тигана биричката, заедно със смлян чесън. Бирата е толкова разпространена в световен мащаб, че имате повече от богат избор, защото са познати над 400 вида от това питие.

После оставете всичко в тигана да се готви, докато течността поспадне малко. Тогава добавете чесъна на прах, пармезана, солта, пипера, мащерката и галетата. След това сложете гъбите на хартия за готвене и ги поръсете със зехтин. Ако сте фенове на бирата, единственият рай за вас и още около 6 милиона души на година, е Октоберфест в Мюнхен. Ежегодният германски фестивал от края на септември до началото на октомври заслужено е толкова известен, защото шеф Шеф отиде на тази 16-дневна пенлива фиеста и следващото, което помни, е как се буди  на дивана вкъщи.

Сега с малка лъжичка напълнете шапчиците на гъбите със сместа от тигана и добавете пармезан. Изпечете ги във фурната на висока температура за 15-20 минути. Поздравления, вече сте на пътя, който води към вкусни гъби с бира! От бирата ви е останало още, а аперативът ви е във фурната.

Освен това се чувствате добре, сякаш май знаете какво правите в кухнята! Бързо, лесно и авторитетно - точно, както го обича шеф Шеф!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види