Снимка: Michael Discenza

Видове алкохол и различното им емоционално въздействие

Ставате ли енергични, летаргични, емоционални или пък нервни след като изпиете едно питие? Ново изследване в 21 държави установи, че алкохолът, който пиете - било то бира, вино или концентрат - оказва влияние на начинът, по който се чувствате. 

Концентратите правят хората по-енергични и по-агресивни, а червеното вино пък отпуска, предразполага към секс, но и човек от него става по-летаргичен и сантиментален. Ефектът от бялото вино е като от червеното, но по-слаб. Бирата успокоява като виното, но повишава и самочувствието.

Учените от университета в Бангор и лондонския Кингс колидж са работили с данни от Глобалното изследване на употребата на упойващи средства, обхванало с интернет анкета 30 хиляди души от цял свят.

Анкетираните са казали, че се чувстват най-спокойни, когато пият вино или бира. Повече от 40 процента са признали, че от концентратите се чувстват секси или стават влюбчиви, а над половината - че след като пийнат нещо по-силно, са по-уверени. Според повече от 50 процента от анкетираните концентратите дават енергия, но една трета признават, че когато ги пият, стават по-агресивни и неспокойни.

Самият алкохол, известен с химическото име етанол, химически е идентичен, независимо от напитката, обясни проф. Марк Белис от екипа. За различното емоционално въздействие е отговорен начинът на пиене.

Концентратите обикновено се пият по-бързо и в тях има повече алкохол. Резултатът е по-бърз стимулиращ ефект. Напитките се консумират по различни социални поводи. Хората могат да ги пият съзнателно, за да се напият бързо, или пък бавно с храна. Важен е и ефектът на очакването. 

Сред жените има повече емоционални реакции, докато мъжете по-често стигат до агресивност.

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види