Снимка: Pixabay

Другите коледни песни

Всяка година едни и същи песни започват да се носят от радиата, от телевизиите и в моловете. Парчета, които притежават чувство и качество, но вече могат да предизвикат публично повръщане, само при засичане на встъпителните ноти. Джордж Майкъл и Марая Кери не са виновни, но е време да спрем това безчинство срещу здравата психика.

Насладете се на алтернативния избор за коледни парчета.

White Christmas, Guns N’ Roses

Вероятно едно от най-странните неща, което се е случвало в кариерата на Аксел Роуз, е да запише коледно парче. За щастие, това се е случило от времето му с оригиналните Guns N’ Roses, а не след това.

Затова и "White Christmas" е щуро парче, без много от обичайните крясъци и писъци на Аксел, но пък с обичайното мощно соло от Слаш. Празничният дух сякаш някога се е отразил добре на тия момчета, защото коледната им песен си е хит под елхата.

Santa Claus is coming to town, Alice Cooper

Нещо в чистия дух на коледните празници и Рождество Христово сякаш призовава злите сили да го опетнят. Какво, ако не друго, е обърнало зловредното внимание на Алис Купър към празника и по-специално към неговия символ - Дядо Коледа?

В коледното си парче Алис Купър не прави нищо необичайно от обикновения си шок и ужас, но в името на празничната атмосфера той се е погрижил да направи нещо, на което си заслужава да се напиеш, да изпочупиш играчките и да събориш елхата, а после да заспиш върху нея. Това е, което правят злите сили с хората. И ако си пуснете песента наобратно, ще чуете гласът на Сатаната Клаус. Или на Елвис. 

Run Rudolph Run, Lemmy Kilmister

Това буги с продължителост около 1-30 като цяло пасва идеално на грапавия глас на Леми от Motorhead. Компания за коледното му парче правят Били Гибънс от ZZ Top и Дейв Грол от Foo Fighters.

Изпълнението им е кавър на друг рокенрол разбойник – Чък Бери, който така го е записал още през 1958г., че то все още звучи  актуално за рокенрол купон след голямото плюскане.

А Леми със сигурност ще изсвири на баса си "Run Rudolph Run” за втората си  Коледа в ада, където вероятно дяволите вече му носят пиене и му палят цигарата.

Blue Christmas, Elvis Presley

Като стана дума за Краля – ето го и него! А кога е времето за тъжно парче, посветено на една напуснала любима, според Еливс? На Коледа, разбира се!

Добре, той не е виновен. Парчето е записано още през 1948г. от Дойл О`Дел, а след него още няколко музиканти са се пробвали да вземат някой коледен долар с него. Най-успешно се справя Ърнест Тъб, чийто кавър през 1950г. става номер едно в класациите за кънтри музика.

Седем години по-късно Елвис Пресли овековечава песента с прочувственото си изпълниение. Неговата популярност създава впечатлението, че има ужасно много хора, на които им се слуша за раздели по Коледа.

Little Saint Nick, The Beach Boys 

Тази песен излиза като сингъл по-малко от месец след покушението срещу американския президент Кенеди през 1963г. , но в нея няма тревога. Празничната "Little Saint Nick” е класическа песен, която сърфира на челната тройка в класациите за коледни песни през същата година.

През 1964г. групата издава цял албум с такива парчета и те са перфектен музикален фон за празнуване сред вълните с коктейл в ръка, а коледната елха да ви е най-близката палма. Ако не стигнете дота, може поне да увеличите звука и да си помечтаете.

Christmastime, The Smashing Pumpkins

Коледна песен е последното, което човек очаква от група като The Smashing Pumpkins, но в това парче те наистина са се постарали да звучат коледно, поне колкото могат.

Вокалистът Били Корган не изглежда, като някой, който би се зарадвал на Коледа, а текстът му нагарча.

Oh Come All Ye Faithful, Twisted Sister

Не ги разбирайте погрешно, Twisted Sister обичат Коледа, но по техния си странен начин – дори може да се каже, че я обичат прекалено много. Преди да се оттеглят през 2016г. Дии Снайдър и компания, всяка година тръгваха на годишно коледно турне Christmas Extravaganza, което минаваше през редица градове.

Случайно или не, Twisted Sister са една от рок бандите, които имат издаден албум с кавъри на коледни песни, който се казва... "”A Twisted Christmas”, разбира се. Така че не им се сърдете, ако нахлуят като банда тролове на вашето коледно парти, за да го разсипят от рокерия и клоунада.

Don't Believe in Christmas, The Sonics

The Sonics са толкова лоши, колкото една гараж банда от 60-те може да бъде  и като такива не се притесняват да издадат коледна песен.

Точно тяхната коледната песен звучи като електрическо дело на пораснали момчета, които са били разочаровани от Дядо Коледа. Парчето отговаря и на ключовия въпрос защо на Рудолф му е червен носа.

Всъщност, The Sonics са толкова лоши, пораснали момчета, че им отива да пеят коледни песни и затова записват още една. Мелодията звучи като да  е взета от другаде, но пък всичко останало й е наред.

Merry Christmas (I Don't Want to Fight Tonight), Ramones

Пънк-рок Коледата няма как да е щастлива, особено ако Ramones са наоколо.

Но дори и в празничната песен на тия психопати има частица надежда за мирна и спокойна нощ, защото "Коледа не е време да си разбиваме сърцата". Запомнете това, Ramones го препоръчват и могат да ви спестят много неприятности.

Merry Christmas Baby, Wanda Jackson & The Continentals

Тази песен е била записана за първи път през 1947г. от Johnny Moore's Three Blazers с вокалист и пианист Чарлс Браун. Парчето става огромен хит и по-късно има кавъри от кого ли не, като се започне от Елвис Пресли, Би Би Кинг и се стигне до Брус Спрингстийн и Кристина Агилера.

Изпълнението на Wanda Jackson & The Continentals обаче звучи като музиката, която трябва да звучи, когато всяко едно добро момче или момиче по земята получава своя заслужен стриптийз пред коледната елха.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види