Вкусно... с алкохол: Вино

В единствената по рода си онлайн рубрика "Вкусно... с алкохол" ви представяме поредната номинация в класацията на шеф Шеф за вкусни храни, в които има алкохол, защото шеф Шеф обича не само да хапва. Водещ на тази продукция ще е самият изтъкнат софийски готвач шеф Шеф – ВИП господарят на кухнята. Ако не го знаете, значи е ВИП.

Здравейте, отново с шеф Шеф в новата година на ядене и пиене! Понеже е голям класик, този път шеф Шеф ще ви предложи храна с класическа напитка. Виното е вдъхновявало не един личностен възход или падение, а значението му е историческо, защото първото, намерено вино е от 4100 г. пр. Хр.! Заради това сериозно предимство в опита да засища човешките нужди, днес ще направим червена винена круша!

За нея ви трябват:

  • 2 купички червено сухо вино
  • ¼ купичка захар, може и малко повече
  • ½ купа портокалов сок
  • настъргани кори от портокала
  • 1 пръчка канела
  • 2 карамфила
  • 4 круши

Така, когато всичко е готово, по също толкова стара традиция на шеф Шеф, майсторът трябва да опита най-важната си съставка. Майсторът знае, че характерният червен цвят на тази божествена напитка се дължи на пигмента антоцианин, който се намира в обвивката на зрънцата грозде, от което се прави виното. Както и, че бялото вино потъмнява с времето, а червеното изсветлява.

Майсторът знае, че е време да сложите виното, захарта, портокаловия сок, кората от портокала, карамфила и пръчката канела в една тенджера.  После варете тази смес до кипване и намалете температурата, а след това я оставете за 5 минути.

"Бирата е направена от хората, а виното – от Господ!" е казал Мартин Лутер, но не Кинг. Виното със сигурност ще благослови този десерт, мисли си шеф Шеф и се захваща да обели крушите и да отреже малко от долния им край, за да могат те да останат в изправено положение. Сега шеф Шеф ще си пийне малко от винцето, за да може много внимателно след това да сложи крушите в сместа в тенджерата и да ги остави за 15-20 минути, покрити с капак. Номерът е да ги обръщате на всеки пет минути, за да се оцветят еднакво, докато се сготвят, както и да ги извадите, преди да са са размекнали.

Така, сега мераклийски пробваме винцето още веднъж, преди да преместим тенджерата от котлона, после махаме капака и изстудяваме крушите. После шеф Шеф ще си пийне от винцето пак, защото си го обича. Обичали са го всички от библейските времена до сега, когато най-големи производители в света са Франция, Италия, Испания и... Калифорния.

Обратно в кухнята с шеф Шеф вече е време да приберете крушите в хладилника за следващите 24 часа. След това внимателно ги извадете от течността и ги оставете на стайна температура. Самата течност после се затопля, докато не стане на сироп, а когато сиропът изстине, изсипете по от 2 лъжици от него по всяка круша.

Бързо, лесно и с алкохол. И да не каже някой, че шеф Шеф не готви здравословно!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види