Снимка: iStock

Вкусно с... алкохол: Вино

В единствената по рода си онлайн рубрика "Вкусно с... алкохол" ви представяме поредната номинация в класацията на шеф Шеф за вкусни храни, в които има алкохол, защото шеф Шеф обича не само да хапва. Водещ на тази продукция ще е самият изтъкнат софийски готвач шеф Шеф – ВИП господарят на кухнята. Ако не го знаете, значи е ВИП.

Здравейто отново от мен - шеф Шеф! Днес ще имаме специален повод за кулинарен празник, защото на сцената излиза то – напитката на древните цивилизации, любимо на монарси и на бедняци. Виното е разпалвало революции по страниците и по улиците, виното е било край нас от 8000 години насам. Хората, които са живели на територията на днешна Грузия, не са си губили прекалено времето с копаене и избиване помежду си, както са правили навсякъде другаде по света по онова време! Те са творили изкуство в кани!

В тяхна чест днес ще си приготвим домашни сладоледи с вино, за които няма да ви трябват нищо повече от следните продукти:

  • 1/4  купичка захар
  • ¼  купичка вода 
  • 2 чаени лъжици сок от лайм
  • 1 1/4 купички червено вино
  • 1 1/4 купички газирана вода с лимон и лайм

Така, когато имате всичко това пред себе си, не трябва да забравяте нещо много важно. Задължително трябва да се пробва виното, преди да се готви, така че сега бързичко си налейте една голяма чаша. След това вдигнете наздравица за Дом Периньон, който не е шефът на мафията...

Монасите от Средновековите като него са имали много време да разработят основни техники за производство на вино, като част от тях са толкова добри, че се ползва и до днес. 

Време е да сложите захарта и водата в една малка тенджера. После сложете тенждерата на котлона и затоплете, докато захарта се разтвори напълно. След това преместете тенджерата от котлона и сипете лаймовия сок, разбърквайте и оставете сместа леко да се изстуди. Най-добре в този момент си сипете още една чаша, за да проверите отново виното. Китайците също обичат да пробват по няколко пъти, затова изпиват толкова вино.

Всички знаят за френските, италианските и испанските винени традиции, но най-бързоразрастващият се пазар е в азиатската държава. Там са вторите по големина насаждения с лозя за вино в света, а до 2020г. Китай ще е втората по консумация страна в света след Франция. Виното става все по-популярно в Китай, заради цвета си, защото червеното там се счита за късметлийски цвят, както и защото местните считат, че то е питие за висок социален статус. То затова и шеф Шеф като пийне повече и социалният му статус става положителен!

Така, дойде време да смесите виното и газираната вода в една купа, после да долбавите вече изстиналия лаймов сок и да разбъркате. Тук можете да направите трета проверка на качеството на виното, защото проверката е висша форма на доверие. Горе-долу с тази трета проверка човек започва да разбира защо виното е напитката, която е през вековете е възпята от редица народни бардове по света, включително и потни български...

И без да се разсейваме, по-добре да изсипете течността във формичките за сладолед и ги замразете поне за 4 часа, най-добре една нощ направо.

После знаете какво да правите. Да занесете тези винени сладоледи на любимия човек, вместо тривиалната бутилка вино. И да не забравяте да благодарите на шеф Шеф за добрия секс след това…

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види