Хаймън Алпърт продава вестници от 3 години. Ню Хейвън, Кънектикът, март 1909 г.

Фотографът Луис Хайн и децата работници на Америка

"Има работа, от която печелят деца, но има и работа, от която печели само работодателят. Целта при наемането на деца не е да бъдат научени, а да бъдат придобити големи печалби от работата им." – Луис Хайн (1874-1940 г.)

Луис Хайн е американски социолог и фотограф, чието творчество изиграва ключова роля за промените в закона за детския труд в САЩ. Освен че фотографиите му се отличават със забележителна техника, те са и изключително отражение на живота на работническата класа в Америка от първата половина на 20. век.

Работейки за Националния комитет за детски труд, той рискува живота си. Тогавашните неморални практики били тайна за обществеността, а фотографиите на Хайн ги превръщали в публично достояние, което представлявало сериозна заплаха за индустрията. Маститите фабриканти го заплашвали с насилие и дори смърт, което го принудило да се дегизира като инспектор по пожарна безопасност или индустриален фотограф, за да си осигури достъп до работилниците.

Хайн е любимият фотограф на Том Маршал. Том Маршал оцветява фотографии, защото вярва, че по този начин се свързва с тях на едно друго ниво – такова, което черно-белите фотографии не позволяват. "Фотографиите на Хайн са перфектни за целта, тъй като са изключително завладяващи и в оригинал. Очите на децата често са първото нещо, което забелязваш, снимките са толкова ясни и фокусирани, че като добавиш цвят, сякаш оживяват." – пише Маршал.

В дигиталната ера, в която хората препускат със скролера надолу, черно-белите снимки са лесна жертва на невниманието. Целта на Том Маршал е да ни накара да задържим погледа си една идея по-дълго и да научим повече за децата от снимките.

9-годишният Джони и шефът му, Дънбар, Луизиана, март 1911 г.

Джони премахва черупки от черупчести мекотели. Шефът му е определян като "padrone" -  работодател, който експлоатира работници-имигранти.

Майкъл Макнийс, вестникар на 8 години

Майкъл точно се е възстановил от втората си пневмония и е излязъл да продава вестници в дъжда. Снимката е направена във Филаделфия, Пенсилвания през юни, 1910 г.

Катрина Де Като (6 г.), Франко Брезо (11 г.) Мария Аттрео (12 г.) и сестра ѝ Мати Аттрео (5 г.) шият дрехи в Ню Йорк, 26 януари 1910 г.

Роланд, 11-годишен вестникар от Нюарк, Ню Джърси

Реймънд Клоуз (в средата), вестникар на 13 години, Сейнт Луис, Мисури САЩ, 1910 г.

Един от непривилегированите, Чикаго 1910 г.

Том Маршал решава да включи една по-различна снимка на детството, за да покаже, че все пак условията в САЩ са се подобрила с времето.

Няколко години по-късно. 1924 г.

по DIY Photography

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види