Снимка: iStock

Вкусно… с алкохол: Водка

В единствената по рода си онлайн рубрика "Вкусно... с алкохол" ви представяме поредната номинация в класацията на шеф Шеф за вкусни храни, в които има алкохол, защото шеф Шеф обича не само да хапва. Водещ на тази продукция ще е самият изтъкнат софийски готвач шеф Шеф – ВИП господарят на кухнята. Ако не го знаете, значи е ВИП.

Здравейте отново! Празниците свършиха, но шеф Шеф още е тук и ви приветства в новата 2018 от своето диванче!

Така да се каже, починах си добре в празничните дни с близки и далечни, та всеки ми носи водки, а никой не ги пие. И шеф Шеф десет дни проверява какво им има на тия водки, че никой не ги пие, та накрая разбра и сега не може да стане! Затова днес моята любима шеф Шефката ще сготви, а аз ще си лежа тук и само ще давам компетентно мнение!

Така, днес ще ви разкажа за един на пръв поглед странен културно-кулинарен съюз. Италия е известна с виното, красивите жените, храната, Русия - с водката, красивите жени и калашниците. От всички тях само един брак по сметка по между им дава не-ус-то-и-ми плодове!

За паста с водка ви трябват:

  • 320 грама паста (пенне)
  • 200 грама пушен бекон
  • 80 грама сметана за готвене
  • Половин чаша водка
  • 1 глава л
  • Лук
  • Зехтин  
  • 300 грама доматен сос
  • Сол
  • Пипер

Сега шеф Шефката ще нареже лука и леко ще го запържи. После добавете нарязания на кубчета бекон и докато той се запържва до позлатяване, вие можете да си налеете от водката и да ме погледате с онзи поглед. Но, ако си мислите, че шеф Шеф е просто един тарикат, който си лежи, докато Шефката му готви за вас, значи не познавате шеф Шеф!

На мен просто ми е лошо - истинският тарикат е бил съветският герой от войната маршал Жуков, който е бил луд по кока-колата, обаче не искал да го виждат, че се налива с империалистическото зло. Затова той договорил лична сделка с американското правителство за произвеждането и доставянето на специална кола без характерния за напитката цвят. В Съветския съюз от сталиново време е било по-приемливо маршлът да си пийва водчица, но не и водчицата всъщност да е кока-кола, освен ако маршалът не иска да ходи в сибирски лагер.

Водката сериозна работа - била е фактор по време на Студената война, както и след това. През 1990 г. Съветския съюз и Съединените щати постигат споразумение за бартерна сделка на големи количества Пепси Кола срещу огромни количества водка и военни кораби. Цялата сделка е на стойност над 3 млрд. тогавашни долара, така че не подценявайте водката - тя е геополитически инструмент!

Така, сега е време да добавите водката, докато котлонът е загрят, така че да се да се изпари алкохолът. После добавете доматения сос със сол и сместа се оставя да се приготви на бавен огън. Странно е как водката кара хората да се бият, но когато не се бият, алкохолът ги обединява по пътя към братството и позитивните решения. Например като излезе филмът "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп" на Стивън Спилбърг се оказа, че актьорът Дан Акройд пуска на пазара марка водка с подобно име. Двамата се срещат и  разрешават случая без адвокати, а по-късно Спилбърг е обяви, че би искал водката да се сервира на премиерата на филма. Браво, момчета - така се прави!

Когато доматеният сос се сгъсти идва време шеф Шефката да го полее с готварската сметана и после да разбърка на бавен огън, докато сосът стане хомогенен. След това сварете пастата в подсолена вода, смесете със соса и добавете черен смлян пипер.

Ето сега, шеф Шеф може да ви каже – гранде, спасиба! Но аплодисментите за кулинарния шедьовър тази вечер са за шеф Шефката, която направи рубриката възможна. Затова послушайте шеф Шеф - ако ще пиете, по-добре да имате жена, която умее да готви великолепно!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види