ЕДУАРД КУИН. Пикасо се преструва, че свири на китара в ресторант „Льо Валорис“. Валорис, 1955

Пикасо през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин

В експозицията са включени над 86 творби от 1951г. до смъртта на художника през 1973г.

Пабло Пикасо е велик художник, гений, който претворява световното изкуство и изпреварва своето време. Безспорно той е един от най-влиятелните художници на XX век, който продължава да бъде пример за много творци. През целия си съзнателен живот художникът не спира да рисува, като постоянно се развива, преминава през различни художествени стилове. Пикасо има огромен принос за развитието на световното изкуство и е един от основоположниците на стиловете кубизъм и сюрреализъм. Този богат, динамичен и разнообразен творчески и житейски път е изпълнен с много срещи и раздели, с приятелства, любов и смърт. Поради това Пикасо е най-често сниманият художник.

ЕДУАРД КУИН. Пикасо работи върху малка скулптура на птица. Валорис, 1953

От 50-те години на миналия век Пикасо е установил истински работни отношения с определени фотографи, които самият той е избрал, като Андре Вилер, а последните години от живота му са увековечени от Едуард Куин.

ЕДУАРД КУИН. Пикасо, занаятчията и грънчарят. Валорис, 1953

През годините, в които го следват, двамата удивителни фотографи не само навлизат в неговото всекидневие и творчество, но разкриват отношенията в семейството, близките и приятелите. Позволяват ни да навлезем и да надникнем без прегради в личния свят на Пикасо. С тези уникални кадри Андре Вилер и Едуард Куин ни водят в една забележителна фотографска разходка из живота на знаменития испански художник от 50-те години на миналия век до смъртта му.

ЕДУАРД КУИН. Пикасо и Жаклин Рок. „Ла Калифорни“, Кан, 1955

В експозицията са включени над 86 творби от 1951г. до смъртта на художника през 1973г. Куратор на изложбата е д-р Хуан Абейо Хуанпере. Откриването й ще се състои на 13 декември, от 18:00 часа, в Софийска градска художествена галерия. 

ЕДУАРД КУИН. Пикасо с дъщеря си Палома на лятното изложение за керамика. Валорис, 1953

Андре Вилер (1930–2016) е роден в Бокур, Франция.Случайната среща между Вилер и Пикасо на улица във Валорис през 1953 г., когато той спира художника, за да го снима е началото на едно голямо приятелство.Вилер създава много портрети на художника и връзката им се развива в съвместна работа, правейки стотици изображения, базирани на фотографски експерименти.

Едуард Куин (1920–1997) е роден в Дъблин, Ирландия.Едуард Куин има щастието да се срещне с Пикасо на вернисаж във Валорис през 1951 г.През следващите 20 години той кани Куин отново и отново в дома си, в студиото си и на екскурзии до плажа. По този начин Куин има възможността да улови на лента образи на непознатата и привлекателна страна на Пикасо.Приятелството им продължава до смъртта на Пикасо през 1973 г. Срещата с Пикасо оказва трайно влияние върху Куин както лично, така и по отношение на последващата му работа. Куин е автор на няколко книги и филми за Пикасо.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види