Тахион, Нора Ампова

Тахион

Изложба на Нора Ампова

Макар, че съвременните физици отхвърлят теорията за хипотетичната частица тахион, Нора Ампова е изключително привлечена от идеята за нейното съществуване. Според физикът Джералд Файнберг, тази частица е способна да се движи по-бързо от скоростта на светлината. Името идва от гръцкото "тахи", което означава бърз. Тахионът е неприкосновен и предвид неестествеността си, той би могъл да пътува във времето и пространството. 

Когато художничката разбира за съществуването на тази теория, тя намира за естествено да я превърне в център на нейните последни произведения. От началото на годината Нора създава малки колажи, които изграждат режейки перспективни парчета и наслагвайки пространствени измерения. В изложбата "Тахион" Нора Ампова е развила част от сюжетите, създавайки нови живописни произведения на платна - някои, от които в монументален размер. Чрез тях тя разкрива различни отрязъци от време, от минало и бъдеще, от спомени и фикции. Често пъти в композициите поставя фигура или обект, чрез който би могло да се осъществи това многопластово пътуване. 

Колкото повече разгръща тази тема в платната си, толкова повече художничката се замисля дали тахионът не е всъщност от другата страна? Не е ли той зрителят, който мечтае за своята супер сила, чрез която да пътува във времето и пространството? 

Изложбата ще бъде открита на 15 декември, от 18.00 ч., в галерия Аросита.

За художничката:

Нора Ампова е родена през 1989 г. в София, България, където живее и работи. Изкуството на Нора е отворено и социално. Образованието й преминава в НХА, като през 2012 се дипломира в специалност живопис, степен бакалавър, а през 2014 взима и магистърска степен. През 2011, Нора пребивава в University of Hertfordshire, Англия - следвайки “визуални изкуства” по програма Еразъм. Избрани самостоятелни изложби: Пълно вътрешно отражение 2021-2022, галерия Little Bird Place, София; Истории от облака 2021, галерия Нюанс, София; Един милиард секунди 2020, галерия Doza, София; Космос 2018, Unicredit Studio, София; Криеница 2016, Градска галерия, о-в Лесбос, Гърция; Избрани съвместни изложби: Пространство и присъствие 2022, Перманентна мисия на България в Женева; Прагове и белези – Национални есенни изложби, Пловдив 2021; The Next Step Generation 2015, сградата на Европейската Комисия в Брюксел Образ и Подобие 2015, Национална Галерия, София; Внимание: прясна боя 2015, Софийска Градска Галерия, София

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види