"Безспир"

Безспир

Изложба на Антоанета Куик, Ралица Големанова и Николай Стефанов

“Безспир” превежда зрителя през кръговрата на живота такъв, какъвто може да бъде наблюдаван и в растителния и животинския, и в човешкия свят. Текст, материя, картина и звук се съчетават в синхронизирано преживяване, провокиращо размисъл над началото и края на жизнения цикъл и емоционалната натовареност, с която всеки етап се свързва. 

Вдъхновена от източния поглед над живота, изложбата поставя под въпрос разглеждането му като бавно умиране, в което живата материя губи клетки и ежедневно се приближава към края си, или като надпревара със смъртта, обусловена от вкопченост в неосъществимо физическо безсмъртие. Вместо това, тя насочва към идеята за постоянно преминаване на живота в различни форми, което не е лично и емоционално, а е естествен процес, неподвластен на човешка намеса. Макар че живата материя преминава и през края на цикъла, нова форма се заражда непрестанно, независимо дали удохотворена или не.

Замислена и изпълнена като сайт-спесифик изложба, “Безспир” съдържа седем точки от житейския кръговрат и предлага кръгово преживяване, символизиращо безкрайността на цикъла, в който началото е край, а краят — начало. Зрителите са свободни да започнат пътешествието си от която точка преценят; началото и краят се сливат в нескончаем цикъл.

Изложбата съчетава поеми, запечатани върху дърво; асамблажи и инсталации с растителни и животински елементи и намерени обекти; и черно-бяла аналогова фотография. Пространствено отделена от тях, но всъщност обединяваща седемте точки, видео инсталация превежда зрителите през метаморфозите в кръговрата. Комбинацията от различните медии позволява разказване на истории на няколко нива — визуално и директно, както и чрез по-дълбоко ниво на взаимосвързаност, което илюстрира присъствието на вечността в настоящия момент. 

За творците:

Антоанета Куик (р. 1985 г., София, България) е икономист по образование и артист по желание. Съчетавайки опита си от няколко професионални полета от страната и чужбина, от 2019 г. работи като арт мениджър и куратор в галерия Little Bird Place. Първият й самостоятелен проект като куратор и първо публично представяне на работите й, е изложбата “20х20 Транс Формат” (2020 г.) в Little Bird Place, последвана от “Референтни Рамки” (2021 г.) и “Безспир” (2022 г.). Дълбоко вдъхновена от природата и съзнанието, Антоанета съчетава естествени елементи с намерени предмети в асамблажи, колажи и инсталации. Творбите й провокират размисъл над всеобщата свързаност и лутането между крайностите в търсене на баланс и симбиоза между човек и природа.

Ралица Големанова (р. 1986, София, България) е творчески продуцент и сценарист на документални филми (“Нямаш място в нашия град”, 2022 г., копродукция с HBO MAX, селекции на десетки филмови фестивали). Привлечена от силата и пластичността на езика и необятните възможности за превода му към визуалното, тя се занимава с творческо писане под различни форми. И в писането, и в създаването на визуални творби Ралица търси нови перспективи към теми, съчетаващи социални и психологически аспекти.

Николай Стефанов (р. 1976, Перник, България) е режисьор и оператор, експериментиращ с разнообразни визуални стилове и формати. Последният му документален филм “Нямаш място в нашия град” беше селектиран на най-добрите фестивали за документално кино в света и разпознат от публиката като нестандартно заснета и силна човешка история. В работата си с изображения, независимо дали статични или движещи се, Николай се фокусира върху задълбочено изследване на светлината в различните й форми и начина, по който чрез нея могат да се разказват истории.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види