Източник: Plovdiv / Пловдив в снимки / Стоян Стоянов

Малкото градове по света, съществуващи от зората на цивилизацията

Много градове са били създавани през вековете и после са изчезвали от картата. Навсякъде по земното кълбо в момента съществуват стари градове, в които хората все още живеят. Хилядолетните градове с постоянна популация обаче са малко и са тук, за да покажат какво е устойчивост.

Ето кои са те:

Пловдив

Снимка: Thinkstock
 

Територията на днешен Пловдив е заселена около 6000 г. пр. Хр. и оттогава там винаги е имало цивилизация. Първото селище между хълмовете е построено от траките, но през 342 г. пр. Хр. то е завладяно от македонския цар Филип II. Бащата на Александър Велики дава на града своето име – Филипополис, което остава в различни вариации през времето.

Пловдив е важен за всяка държава, в чиито предели се намира, и просперира, заради благоприятното разположение в Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица.

Градът е разположен между шест хълма, заради което носи прозвището "Градът под тепетата". В наши дни Пловдив е вторият по население град в България и разполага с богато историческо и културно наследство, като античен римски театър, римски одеон и форум, както и стадион, късноантична сграда "Ейрене", епископската базилика, малката базилика и други.

Пловдив е българският град, избран за европейска столица на културата за 2019 година, съвместно с италианския град Матера.

Дамаск

Снимка: iStock

Дамаск е истински символ на устойчивост, защото е преминал през всякакви метаморфози през хилядолетията, а мнозина учени днес вярват, че именно това е най-старият град на планетата. Първото селище по поречието на река Барада е създадено около 9000 г. пр. Хр., а по-големи сгради в пределите на днешен Дамаск са издигнати някъде около 2000 г. пр. Хр.

Още от създаването си Дамаск има водеща роля в региона. Градът е споменат в някои от най-ранните египетски летописи от 1350 г. пр. Хр. След това Дамаск преминава през възходите и паденията на всички хилядолетни градове, като успешно съчетава ролята на пазител на арабската култура и арена опустошителни конфликти.

Дамаск е наричан Градът на жасмина, но по-скоро градът на търговията и това го прави важен за всяка цивилизация, в чиито предели попада. Но Дамаск не е важен само от икономическа и политическа гледна точка. Градът е един от най-важните религиозни центрове за мюсюлманите, защото там се намира Великата джамия.

Тажи джамия е една от най-големите и една от най-старите в света, затова е едно от четирите най-светите места в исляма. Те вярват, че когато Исус (или Иса на арабски) се върне на земята, ангелите ще го спуснат именно в тази джамия. Мавзолеят на великия арабски пълководец Саладин пък е разположен в малка градина до северната стена на джамията.

Йерихон

Снимка: iStock
 

Със своята 11-хилядна история Йерихон е другият град на планетата, който е считан за най-древен. Наличието на водни ресурси дава отлична възможност за развитие на земеделието и затова Йерихон е заселен от рано - първото селище датира от около 9000 пр. Хр. Това е причината при разкопки в града археолозите да открият останки от поне 20 последователни селища на мястото на Йерихон. Йерихон е първият, укрепен със стени град в историята, като неговите укрепления датират от 6800 г. пр. Хр.

В по-ново време градът е окупиран от йорданската армия между 1949 – 1967 г., след което е под израелска окупация. Административният контрол над Йерихон е предаден на палестинците през 1994 г. В наши дни градът има население от 20 хиляди души и се намира на палестинска територия близо до река Йордан на Западния бряг.

Йерихон е сред градовете в Близкия изток, който има много голямо религиозно значение. На северозапад от Йерихон се намира един хълм, известен от Библията като Планината на изкушението. Според Светото писание, там дяволът опитва да изкуши Исус. Мюсюлманите от своя страна вярват, че гробът на Мойсей (на арабски Муса) се намира в Макам ел-Наби Муса, което е на 11 километра от Йерихон.

Алепо

Снимка: iStock
 

Местоположението на Алепо между Средиземноморието и Месопотамия го прави ключов и това помага градът да устоява на бурите на времето. Според учените първите хора са се заселили трайно на територията на Алепо някъде през 5000 г. пр. Хр., а първите доказателства за съществуването му са глинени плочки от 3000 г. пр. Хр.

Алепо е един от най-проспериращите градове в Близкия изток в продължение на хилядолетия, защото е последна точка от Пътя на коприната. Градът е от голямо значение за мюсюлмански и християнски владетели, а по времето на Османската империя дори е третият най-голям град в страната. Най-добрите години за Алепо приключват след прокопаването на Суецкия канал през 1869 г.

Алепо преживя края на своето търговско могъщество, а в 21. век се наложи да понесе още по-тежък удар по време на Сирийската гражданска война. Четиригодишната обсада на града между 2012-2016 г. доведе до огромни разрушения в средновековния Стар град на Алепо.

Но въпреки всичко Алепо не изчезна в най-дългата обсада в модерната история. Древният град още е на мястото си в очакване на по-добри времена.

Атина

Снимка: iStock
 

Градът-държава е трайно заселен от 11-7 в. пр. Хр. и с времето се превръща в могъща политическа и военна сила, задвижвана от огромните печалби на едно от най-големите пристанища от древността - Пирея.

Атина е сред доминиращите политически сили в елинския свят, а някои от видните й жители допринасят значително за европейската култура като цяло. В полиса са родени личности като Платон и Аристотел, а изкуствата и науките достигат развитие, което с времето ще определи римската култура, а оттам и европейската история.

Библос

Снимка: iStock
 

Библос се намира на 42 километра северно от ливанската столица Бейрут и е сред градовете, които са скрили в земята под себе си рая за археолога.

Вярва се, че околностите на този град са били заселени между 8800-7000 г. пр. Хр., а градът е постоянно заселен от 5000 г. пр. Хр. насам. Според някои древни автори, именно Библос е най-старият град в света.

Сидон

Снимка: Flickr
 

Едни от най-старите и най-богати финикийски градове оцелява 6 хиляди години въпреки всичко. Благоприятното му разположение на бреговете на Средиземно море дава възможност за успешна търговия, затова градът се разраства. Освен че е богат, Сидон е и добре защитен – градът се намира на един нос, който е пазен от един остров откъм морето.

Сидон процъфтява между 12-10 в. пр. Хр. заради търговията, а най-големият му разцвет е по времето на персийската империя, когато е столица на провинция, в чиито предели влизат териториите на днешни Сирия, Палестина и Кипър.

В Библията пък Сидон е праправнук на Ной.

Йерусалим

Йерусалим е един от най-древните градове на света, но този град не просто е още населен до наши дни, ами има огромна тежест в историята на човешката цивилизация.

Най-старата част на Йерусалим е заселена от 4000 г. пр. Хр. и оттогава значимостта на този град в Близкия изток само расте.

Градът е най-важният за християни, мюсюлмани и евреи, бил е атакуван, обсаждан многократно и дори два пъти разрушаван. Но сякаш невидима сила наистина го пази, защото Йерусалим продължава да съществува в земя на вечни конфликти.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види