„Всички демони са тук“, Луиз Пени, издателство "СофтПрес"

„Всички демони са тук“ от Луиз Пени

Любимият на читателите инспектор Гамаш е изправен пред нов заплетен случай

"Всички демони са тук“ ни отвежда в Париж, за да покаже, че дори в Града на светлините дебнат сенки и понякога дори истината не е достатъчна, за да разсее мрака.

В първата вечер от гостуването си в Париж Арман Гамаш събира своето семейство в любимия им ресторант, за да празнуват. Оставили зад гърба си драматичните събития от Трите бора, случили се през последните месеци, всеки има повод да вдигне наздравица, с която да отбележи началото на нов етап от живота си. Но за главния инспектор най-ценният е, че най-после са заедно. Почетен гост на събирането е Стивън Хороуиц - 93-годишният кръстник на Гамаш, който го е взел под крилото си още като малко момче в един от най-трудните му периоди. Нещо повече - научил го е на най-важните неща: винаги да е на страната на истината и да се бори за нея на всяка цена. Самият Стивън знае колко тежка и отговорна е каузата, но винаги е бил готов да понесе последствията от своя избор, дори това да коства живота му.

Никой не предполага, че хубавата вечер ще завърши в болницата в опит на лекарите да спасят възрастния мъж, след като е блъснат на пътното платно. За Гамаш няма съмнение, че става въпрос за предумишлен опит за убийство – известно му е, че богатият бизнесмен има много врагове, но кой от тях е дръзнал да стигне толкова далеч в отмъщението си, че да пожелае смъртта му?

Заради репутацията на квебекската полиция местните власти са скептични към подозренията на Гамаш, затова той и Жан Ги се заемат активно с разследването. Странният ключ, който намират в джоба на Хороуиц, ги среща с друга жертва на убиеца и отваря вратата към тайни, за които е дошло време да излязат на светло.

"Всички демони са тук“ е шестнадесетият роман от поредицата на Луиз Пени за инспектор Гамаш и се развива изцяло на територия, различна от Трите бора. Напрегнат, вълнуващ, проникновен, той дава възможност на читателите да опознаят още по-отблизо любимия си герой и да разберат откъде е наследил отдадеността към професията и умението да проявява емпатия към човешката болка. Но преди всичко "Всички демони са тук“ е книга за саможертвите, на които сме готови, в името на хората, които обичаме. История за истинските герои, които служат за пример, но и които се страхуваме да не изгубим в поредната битка между светлината и мрака. 

За авторката:

Луиз Пени е канадска журналистка и писателка, която още с първия си роман от поредицата за инспектор Гамаш получава единайсет литературни награди, включително "Артър Елис“, "Бари“, "Антъни“ и "Дагър“. Пени е единствената в света осемкратна носителка на литературния приз "Агата Кристи“ и е удостоена с Ордена на Канада за приноса й в литературата и канадската култура. Романите й са преведени на повече от трийсет езика и са издадени в многохилядни тиражи.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види