Снимка: Matt Dunham

Балонът, изобразяващ "нацупеното бебе Тръмп" ще полети над британския парламент

Андрю Макаскил от Ройтерс

Високият шест метра балон ще полети над площада пред парламента за два часа от 9 ч. по Гринуич, когато се очаква Тръмп да води разговори с напускащата поста си премиер на Великобритания Тереза Мей близо до Даунинг стрийт.

Тръмп и съпругата му Мелания пристигнаха вчера на тридневна държавна визита - съпроводено с пищност събитие, което включи банкет в Бъкингамския дворец снощи.

"Изпращаме много ясно послание за солидарност към засегнатите от жалката му политика и казваме високо и ясно, че американският президент не заслужава тържествено посрещане", каза Аджуб Фараджи, един от организаторите на проявата с балона.

В центъра на Лондон лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия ще се присъедини към десетките хиляди протестиращи в "Карнавал на съпротивата" в израз на несъгласие с президента.

Джереми Корбин, който ще говори на демонстрацията, след като не отиде на снощния банкет в Бъкингамския дворец, каза, че това е "възможност да се покаже солидарност с онези, които той атакува в Америка, по света и в собствената ни страна".

Сред участниците ще бъдат природозащитници, активисти срещу расизма и защитници на правата на жените.

Полицията ще затвори улицата, водеща до Даунинг стрийт, за да защити президента и семейството му.

Във Великобритания наложената от Тръмп забрана за пътуване до САЩ на гражданите на няколко предимно мюсюлмански страни, решението да изтегли Америка от глобалното споразумение за климата и критиката му към британски политици допринесоха за мобилизиране на съпротива срещу него.

Държавната вечеря, дадена в чест на президента, беше бойкотирана от няколко депутати, включително от лидера на британските Либерални демократи, от Корбин и от други високопоставени представители на лейбъристите.

Привържениците на американския президент казаха, че е обидно да се бойкотира лидерът на най-близкия съюзник на Великобритания. Но демонстрантите получиха тактическа подкрепа от лондонския кмет Садик Хан, който нееднократно е влизал в полемика с президента и който даде разрешение за пускането на балона.

Тръмп нарече кмета "пълен неудачник" малко преди да пристигне във Великобритания и в миналото го е обвинявал, че не е успял да направи достатъчно, за да предотврати смъртоносните терористични атаки в Лондон.

Пищно посрещане и протести

Тръмп каза, че е "обичан" във Великобритания въпреки протестите. Той заяви, че е по-близък с Лондон в сравнение с всеки друг американски лидер, като изтъкна шотландските корени на майка си и двете игрища за голф, които притежава в страната.

"Не виждам кой американски президент е бил някога по-близък с вашата велика страна", каза той в интервю за в. "Сън" и добави: "Смятам, че наистина съм - и надявам се - наистина съм обичан във Великобритания. Определено харесвам Великобритания".

Очаква се протестите да се разраснат по-късно през деня, когато демонстрантите започнат да се събират на площад "Трафалгар" от 10 ч. по Гринуич. Те ще пристигнат по крайбрежната улица, за да стигнат площада пред парламента след обед, тъй като полицията е затворила южната част на подстъпите към сградите на британското правителство в "Уайтхол".

Протестиращи от цяла Великобритания ще пристигнат в Лондон, за да се присъединят към демонстрациите. Други протести срещу посещението на Тръмп са планирани в още 14 големи и малки британски града.

Предишната визита на Тръмп през юли м.г. струваше на полицията повече от 14,2 млн. лири. Тогава 10 000 полицейски служители бяха разположени из цяла Великобритания.

Скот Лукас професор по международни и американски изследвания в Университета в Бирмингам каза, че други американски президенти като Роналд Рейгън и Джордж Буш син също се били посрещани с големи протести във Великобритания.

Той каза, че протестите обикновено са по-големи срещу американските президенти в сравнение с лидерите на други страни като Китай и Саудитска Арабия, защото двете страни са исторически съюзници.

"Америка е наш приятел и трябва да можеш да говориш с приятелите си по определен начин", каза Лукас и добави: "Обикновено си по-загрижен за някой от твоето семейство, за твоя съсед на улицата, отколкото за някой от съседното село или град". 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види