Снимка: Zach Reiner

Как да общуваме смислено в голяма компания?

В мрежата ще откриете хиляди теми, които ви обясняват как да заговорите непознат, как да започнете и поддържате разговор, как да бъдете социални. И повечето от тях ще ви съветват да развиете социалното умение на т.нар. "общи приказки" (от англ. "small talk") или това, на което ние казваме "бъбрене". Нещо, което аз бих нарекла още "празнословие". Нещо, което мен ме прави осъзнато нещастна. И може би не съм сама.

Дан Арайли е д-р Джеймс Б., професор по психология и поведенческа икономика в университета "Дюк", а Кристен Бърман е негов партньор в Irrational Labs (в превод: "Ирационални лаборатории"), организация с нестопанска цел за бизнес консултации. Двамата правят експеримент, чрез който демонстрират колко по-щастливи бихме били без въпросните "общи приказки" в ежедневието си.

Какво мислите за Бог? От какво се страхувате всъщност? Това може и да са страхотни въпроси за разговор, но рядко се спираме на такива месести теми, когато се събираме. Вместо това дискусиите обикновено са насочени към теми като плановете ни за лятото, най-скорошните драми от ремонта вкъщи и, разбира се, любимецът на всички, тема номер едно, времето! Къде без него?

Жалко, наистина. Защото проучванията отдавна потвърдиха това, което много хора знаят, но не практикуват: повърхностните разговори не изграждат взаимоотношения и не се отразяват положително на щастието ни. Но защо не правим нищо по въпроса? Защо продължаваме да "мелим" безцелно?

Истината е, че ние просто търсим най-малкия общ знаменател. Когато забиваме глави в телефоните си, се чувстваме свободни да дискутираме каквото си поискаме, но когато дойде време да споделим с другите нещо, усещаме натиска да изберем тема, която е приемлива за всички – безинтересните отличителни черти на "малкия разговор".

За да разнищят тази проблематика, Дан и Кристен решават да организират едно по-особено вечерно парти. Обикновено проблемите с координацията на такова са два. Първият е времето на пристигане на гостите: ако всички се появят по различно време, обстановката непрекъснато се сменя – ту потръгва, ту замира. Вторият е свързан с темата на разговор: никой няма сам да поеме социалния риск да заговори за сложен свой проблем публично. Обикновено алтернативата остава да бъде въпросното бъбрене, което няма да впечатли никого с нищо. Никога.

Изследване във Великобритания на социалния антрополог Кейт Фокс от 2010 г. твърди, че 9 от 10 човека признават да са обсъждали времето през последните 6 часа. Около 38% казват, че са говорили за него през последния 1 час. Но кога за последно чухте някой да каже: "Ох, колко жалко, че нямаме още няколко минутки да си поговорим за времето"?

За да избегнат подобни теми на вечерното парти, Дан и Кристен установяват точно две правила. 1. Гостите пристигат между 19:30 и 20:00. Ако пристигнат по-късно, няма да бъдат допуснати. 2. Никакви "общи приказки". Само смислените разговори са позволени. Макар тези правила да ограничават част от индивидуалните свободи на гостите, се оказва, че са ползотворни за общото благо. 90% от поканените приели в същия ден, а много поискали разяснения относно това какво се счита за "общи приказки" /Спорт? Пътуване? Работа?/

В деня на събитието гостите започнали да пристигат в 19:46. В 19:54 вече 25 човека били налични. Последните двама се появили в 20:05 и след кратък вътрешен дебат били допуснати.

За да активират и второто правило, домакините били подготвили карти с примерни теми за начало на смислен разговор. 27-те мъже и жени обсъдили как да държат държавните служители отговорни за действията им; на кои хора в живота им биха дарили бъбрека си, за да ги спасят, ако се налага; какви са възможните превенции на самоубийствата; професията на проститутката.

Гостите били изключително заинтересовани от спазването на правилата и сами следели за това. Изглежда те сами почувствали свободата на това да говориш за това, което истински те вълнува и искаш да споделиш. Общите поведенчески правила създали среда с нови социални норми. И всички били по-щастливи с тях. Като доказателство Дан и Кирстин дават уреждането на две срещи сред необвързаните гости. Може би смисленият разговор ни прави, освен всичко останало, и по-привлекателни?

В ситуации, в които обикновено хората имат свобода, установяването на някои социални норми може да ви изненада с ползите си. Така че на следващото ви вечерно парти, не пропускайте да съчетаете музиката и виното с правилата по-горе. "Малкият разговор" преобладава навсякъде поради необходимостта да се намери социално приемлива тема. Но когато го отстраните, играта става съвсем различна. Играта започва да развива взаимоотношенията ви с другите. А това ви прави щастливи.

по WIRED

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види