Gloriya Avgust

Sofia Art Week vol. 5 се завръща с ново издание, посветено на "грижата"

Тазгодишното издание на SAW vol. 5 е озаглавено “RE-SPIRIT / TRANS-SPIRIT” и ни предизвиква да се включим в открит диалог

За пета поредна година Æther Sofia приканва аудиторията към открит диалог, визуален и дискурсивен разказ изпълнен с наративи, позиции, ъгли и перспективи като операционна система изплетена от паяжини, от една страна, насочена към баналността на злото, и от друга анализирайки значението на политиката на грижа.

Тазгодишното изданието на SAW vol. 5 озаглавено “RE-SPIRIT / TRANS-SPIRIT” може да се разгледа като колективен опит за извеждането на неотложни въпроси и теми като едно плодородно парче почва, а не като фрагментирани замърсени пустини. То приканва връзки към поток и подводни течения, създавайки неочаквани движения и усилвайки мотивите, които правят един организъм жизнен и силен.

Emily & Mary Sarsam

Чрез артистичен дискурс събитието цели да задейства важността на колективното ни мислене, да събуди несъзнателното, като същевременно стимулира нови умения и език, за да изчисти остатъците от политически, социални, икономически и човешки несправедливости, когато е най-необходимо - ДНЕС!

Организаторите виждат настоящата политическа нестабилност като възможност да предложи в София и Варна обща платформа, която предоставя възможност за споделяне и открито обсъждане на теми, както на местно, така и на световно ниво. Събитието може да бъде посетено между 18.10-25.10 в София и във Варна между 07.11 - 14.11.

Yuri Leiderman

SAW vol. 5 твърдят, че има спешна нужда от политика, която поставя грижата на първо място. Под грижа те имат предвид не само "практическа“ грижа или работа, която хората вършат, когато се грижат за физическите и емоционални нужди на другите – това очевидно е критично и спешно, тъй като това измерение на грижата остава.

Под термина "грижа“ обаче се разбира социалния капацитет и дейност, която включва грижата за всичко необходимо за благополучието и процъфтяването на живота, така и възниква въпроса как да поставим грижата на централно място, което означава да признаем и прегърнем нашите взаимозависимости.

Radina Yotova

В този колективен манифест те използваме термина "грижа“, за да обхванем грижата за семейството и общността, да активираме колаборативни алтернативи и да създадем солидарни икономики. "Грижа“ се превръща в колективения ни и индивидуален капацитет да осигурим политически, социални, материални и емоционални условия, които целят причисляването на мнозинството от хора, живи същества и организми на тази планета да процъфтяват, заедно със самата нея. Чрез този подход организаторите искат да разберем грижата като активна и необходима част във всяка сфера на живота.

Като начало SAW ще се опита да диагностицира взаимосвързания характер на сегашното царуване на “безгрижието”. То целенасочено пътува от глобалните измерения, които поставят печалбата над хората чрез безгрижната държавност. Това до някаква степен се е превърнало в баналност на ежедневието и в крайна сметка засяга нашите междуличностни отношения. Sofia Art Week (“RE-SPIRIT / TRANS-SPIR) изследва взаимодействието на движенията, преминавайки от личното към планетарното, за да очертае грижовни алтернативи на съвременно ни състояние.

Anna Zett Workshop

Различни художествени и социални практики ще се пресичат, за да открият капацитета и потенциала на грижите, споделени и осигурени на егалитарна основа. Те няма да предлагат решения, а скици на грижовни въображения, които се основават на примери от миналото, както и настоящи прояви и бъдещи възможности за форми на взаимосвързана грижовност. Преосмислянето на тези зависимости от грижи е от основно значение за днешната политика, ако се надяваме да насърчим политиката на утрешния ден.

Локациите, в които може да станете част от колективната грижа, са: Æther art space, Doza Gallery, Bobbina, The Loft, Ressonator, Charta Gallery, KO-OP. Както и: Kopriva, Goethe Institute Bulgaria, One Night Stand Gallery, Integrated Artists, Squat shop Gallery, Re-bonkers.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види