Moritz Appich, Cécile Kobel

Eternal Flame. The Radiating Archive

Основните теми, които ще бъдат разгледани в най-новата изложба в Гьоте-институт България са концепциите за архив и за памет

Новата изложба в галерийното пространство на Гьоте-институт България продължава добрата практика на културен обмен, като ни дава повод да разгледаме примери от Германия и либералния подход, свързан с бъдещето на архива на Центъра за ядрени изследвания в Карлсруе. Откриването на Eternal Flame. The Radiating Archive, дело на Райна Тенева, Мустафа Буюкджошкун и Юдит Милц, предстои на 20-и октомври от 18:30 часа. А като част от допълнителното контекстуализиране на темата, на 22-ри октомври от 16:00 часа, в присъствието на всички участници, ще се проведе разговор с артистите, модериран от Никола Михов (ПУК!).

Дискусиите по отношение на ядрената енергия не спират от много години насам. Те отразяват различни държавни стратегии и популистки идеи, често са симптом и признак за етапа на развитие на едно общество (и неговата политическа класа) или пътя на трансформация към мечтаното енергийно-възобновяемо бъдеще. Междувременно на днешната глобална сцена вратата към възможна ядрена катастрофа отново е открехната.

Изложбата Eternal Flame. The Radiating Archive се случва в този наратив, като работи с наследството на първия Център за ядрени изследвания в Германия, открит в Карлсруе през 1957 г. След като центърът е затворен и неговите съоръжения биват прехвърлени към местния технически университет през 2007 г., натрупаният в продължение на половин век архив е "размразен“ (над 210 000 фотографии!), а по-късно през 2017 г. започва и процес по дигитализация. Всичко това вдъхновява местни студенти и артисти да реализират художествени дейности и изследвания, използвайки го като основа.

В изложбата участват артистите Райна Тенева и Мустафа Буюкджошкун, които заедно създават видеото Images from Past Future, заимстващо симулативния характер на филмите от архива. Техният сценарий е бил чисто пропаганден, а именно хората да се почувстват сигурни в безопасността на ядрената енергия, като гледат демонстрации на различни възможни аварии и тяхното овладяване. В този контекст чрез възстановка на филмовия процес, спомените на участващите лица и институциите, които стоят зад филмите, както и кореспонденцията между артистите, работата на Тенева и Буюкджошкун осветява пропагандата и процесите по "създаване на истина“ в епохата на пост-истината. Двамата артисти също така инициират и документират пърформанс с реални работници от онова време, пресъздващ сцена на английския дублаж на един такъв пропаганден филм.

В изложбата ще може да се види и инсталацията на Юдит Милц Let me have my cake (and eat it too), която прави алюзия между неформалните, ежедневни моменти, документирани в центъра, и обикновения живот. Работата включва 64 буркана с готови за консумация консервирани зеленчуци. Те са поставени на рафтове и наподобяват колекция тип "вундеркамера“, в която нещата се съхраняват за идните поколения. В това отношение зеленчуците носят цялата информация за средата, в която са отгледани – те се трансформират в момент от историята.

Споменатите два проекта могат да бъдат видени в галерията на Гьоте-институт под формата на инсталации, включващи видео, фотодокументация, архивни кадри и звук. Eternal Flame. The Radiating Archive разглежда наследството на архива като отворен хоризонт, чийто визуален код художниците изследват по различен начин. Обединява ги опитът да преведат, интерпретират и разберат политиката по създаване на образи в контекста на следвоенна Западна Германия и последвалото време. Художествените подходи предлагат и съпоставят различни методологии по отношение на архивните документи, както и широк спектър от въпроси относно документалният им характер – от спекулации, предполагащи, че фикцията създава бъдещи факти, до приемане на контаминираната реалност и екзистенциалния ступор, в който вече се намира съвременният свят.

Част от изложбата е и книгата 10%. Concerning the Image Archive of a Nuclear Research Center (изд. Spector, 2021), резултат от работата на различни артисти с архива. Тя обединява над тридесет гледни точки от областта на изкуството, социологията, политиката и науката, както и разкази на хора, които са били пряко ангажирани със съоръжението. 10%. Concerning the Image Archive of a Nuclear Research Center си поставя за цел да очертае и визуализира последващия живот на ядрените изследвания. 

В работната група Eternal Flame. The Radiating Archive участват Мориц Апих (графичен дизайнер), Мустафа Емин Бююккошкун (артист), Сесил Кобел (графичен дизайнер), Юдит Милц (артист) и Райна Тенева (артист). Всички те са завършили различни специалности в Университета по изкуства и дизайн в Карлсруе и пристигат в София специално за изложбата.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види