"Morning", Албена Петкова

Понякога тишината

Изложбата „Понякога тишината“ представя съвременна живопис в галерията на Гьоте-институт България

Първата за годината изложба в галерията на Гьоте-институт България представя живопис на седем български художнички. Отправна точка на събитието е позицията на живописта в днешната масова, визуална култура. Тази позиция е именно отказ от радикални жестове, манифести, нови революции и теории, с други думи – тишина. Въпреки това живописта е под прожекторите на международната сцена, може би като контрапункт на повсеместната цифровизация и виртуализация и желанието за връщане към "аурата“ на творбата след нейната техническа възпроизводимост (В. Бенямин).

Името "Понякога тишината“ препраща директно към някои заглавия от подбраните произведения ("Тишина“ на Анжела Терзиева, "Наречи нещата в тишина“ на Яна Стойчева). Тишината не е просто липса на звук, но и предпоставка за прозрение, интуитивен опит, както и копнеж по неназовимото, бунт срещу шумния свят, борба за интимност. От различните възможни нейни проявления, различните тишини – на утрото, в очакването, между думите на човека срещу нас – зависи крехкият баланс и ритъмът на нашето ежедневие. Тишината може да е осезаема до видимост – между гръмотевиците или при сбогуване с любим човек, като покрива диапазона между творческото уединение и изолацията.

В облaстта на изкуството тази тема се простира далеч отвъд музиката (Джон Кейдж) и звуковото възприятие, бидейки застъпена в естетиката (Сюзан Зонтаг, Макс Пикар), поезията (Рилке), драматургията и визуалните изкуства с техния уклон към минимализъм и концептуализъм от началото на 20-и век. Сред най-големите "интепретатори“ на тишината и творческата й роля са Сюзан Зонтаг и швейцарският философ Макс Пикар, за когото рефлексията върху тишината е "всесетивно изживяване на неизвестното на земята, на света като чудо“. Цитатът е от Силвия Борисова, доцент по естетика в БАН, която също така пише в своя труд "Естетика на тишината и мълчанието“, че "тишината е най-абстрактното и най-конкретното нещо, което можем да си представим – най-крайната естетическа реалия, с осъзнаването на която откриваме най-дълбокото ниво на собствената си сетивност“.

Откриването на изложбата ще се състои на  19 януари, от 18:00 ч., в Гьоте-институт България. Вернисажът на изложбата се случва и като част от координираните откривания и в други галерии от артистичната мрежа КАРЀ. 

ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКИТЕ

Анжела Терзиева (р. 1987, Сливен) завършва специалност "Живопис“ в Националната художествена академия – бакалавър (2010) и магистър (2012). През 2015 г. получава наградата за живопис на фондация "Едмонд Демирджиян“, а през 2021 г. наградата на журито на Националната изложба конкурс за живопис и скулптура за млади художници на СБХ. Сред последните й участия са "Автопортрети в женски род“ (2021) в галерия "Стубел“, Национална изложба - Млади български художници (2021), "Към началото“ (2022) в "Райко Алексиев“, "Националните есенни изложби“ (2022) в Пловдив и др.

"Тишина", Анжела Терзиева

Гергана Николова (р. 1991, Исперих) завършва НХА, специалност "Живопис“, при проф. Божидар Бояджиев. Сред последните й участия са онлайн изложбата IInfiniteDreams от ContemporaryArtMagazine (2021), Chromatic@art (2021) в галерия M.A.D.S. в Милано, самостоятелната изложба SCHEIN (2020) в София Прес, "Портет“ (2020) в СБХ - "Шипка 6“,  "Спорът за реалността“ (2018) в "Райко Алексиев“, "12 000 луни търпенние“ (2017) в галерия "Дебют“ в София и др.

Schein XVII, Гергана Николова

Елена Велкова (р.1993, София) е завършила специалност "Живопис“ в НХА в ателието на Ивайло Мирчев и Десислава Минчева. Сред последните й участия са Националната изложба – Млади български художници (2022) на СБХ, "Биографично: места на преживяното, сенки от миналото, сенки от бъдещето" (2022, награда за млад художник) в СБХ - "Шипка 6“, "Морфология на пространството“  (2021) в галерия "Райко Алексиев“, Националната изложба – Млади български художници (2021)  и др.

" A builder and a keeper", Елена Велкова

Пламена Димитрова (р.1996, София) е завършила специалност "Живопис“ в Национална художествена академия, София, бакалавър (2019) и магистратура (2021). Сред последните й участия са изложбите "В началото част VI“ в СБХ - "Шипка 6“, "Млади автори“ в галерия "Неси“ в Бургас, форум KvArtal (2021), колективна изложба в галерия "Арт36“, изложба на студенти от НХА, клас 2019, в културен дом "Дом Витгенщайн“, Виена, и др.

"Native Land", Пламена Димитрова

Яна Стойчева (р.1990, Пловдив) е завършила специалност "Живопис”, Национална художествена академия, София, в класа на проф. Андрей Даниел. Сред последните й участия са "Колекция с продължение“ (2022), изложба на колекцията на Дарик радио, галерия "Стубел“, София (2022), самостоятелната изложба "Поглеждай всичко първо с тишина“ (2019) в галерия-книжарница  "София Прес“ в София, Национални есенни изложби в Пловдив (2016), изложба на група Answer 51 "Никога не мислим за бъдещето, то идва достатъчно бързо“ (2016), "Юзина“, София, и др.

Яна Стоянова

Албена Петкова (р. 1995, Бургас) завършва бакалавърска степен и магистратура "Живопис“ в класа на проф. Андрей Даниел в НХА, София. Сред последните й участия в изложби са "В началото част VI“ (2022)  в СБХ - "Шипка 6“, "Биографично: места на преживяното, сенки от миналото, сенки от бъдещето“ (2022) в СБХ - "Шипка 6“,  MADE IN LESHTEN Vol. 3 (2021) в галерия Little Bird Place, Национална изложба - Млади български художници (2021) в "Райко Алексиев“, "В началото III“ (2020) в "Райко Алексиев“, "Националните есенни изложби“ (2020) в Пловдив и др.

Мариана Танчева (р.1983, София) e художник, който живее между София и Амстердам, където завършва художествената академия Gerrit Rietveld Academie. Сред последните й участия са самостоятелните изложби "Блок номер 4” (2022) в галерия “Avrtikl”, София, и What is happening here, The future is bright в Амстердам, както и групови участия на SofiaArtWeek 2022, "Блок номер 4“, втора част, Изоставената ЖП гара Подуяне- Разпределителна и др.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види