„Красив свят, къде си ти“, Сали Руни, Издателство "Еднорог"

"Красив свят, къде си ти" на Сали Руни излезе на български

„Красив свят, къде си ти“, новият възхваляван от критиката роман на Сали Руни, зареден с обезоръжаваща интимност и с предизвикателните й възгледи за развитието на света, напълно оправдава всички очаквания.

След два романа, които постигнаха невероятен успех и разнесоха славата й по целия свят, Сали Руни се издига до нови върхове с последния си шедьовър. "Красив свят, къде си ти“ е определян като най-зрелия й роман дотук и е впечатляващо автентична дисекция на отношенията между трийсетгодишните. Руни размишлява над смисъла на живота, изкуството, приятелството и цената на славата чрез историята на две двойки. 

Зaглавието на романа, взето от стихотворение на Фридрих Шилер, всъщност е въпросът, който нейните главни героини, най-добри приятелки от колежа, непрекъснато си задават. Те се опитват да намерят своето място в един изтъкан от проблеми свят, в който животът става все по-невъзможен на много нива – екологично, икономическо, етично и емоционално.

Алис е ирландска писателка с успешна кариера, която в опит да се възстанови от разтърсил я силно психологически срив, наема къща в малък град близо до морето. Тя се запознава в Тиндър с Феликс, който постепенно става неин близък приятел, поне за секс. Алис е в постоянен контакт с Айлийн, която работи като редактор в литературно списание. Двете си разменят имейли, в които споделят своите размишления по различни теми като политика и религия, както и тревоги за това накъде върви светът и дали в него е останала поне малко красота.

Айлийн също се опитва да се възстанови след драматична раздяла. Тя търси утеха в своя приятел от детинство Саймън, в когото винаги е била влюбена. Играта на привличане и отблъскване между тях е доста сложна, като Айлийн не спира да се притеснява дали една сериозна връзка няма да провали приятелството им. Кулминацията в отношенията между двете двойки настъпва, когато те в крайна сметка се събират заедно за няколко дни в къщата на Алис.

Сали Руни за пореден път едновременно предизвиква и вдъхновява с тази нежна, интимна и невероятно проницателна история за секса и приятелството. Тя успява с лекота да ни направи съпричастни на драматичните моменти в живота на нейните несъвършени герои, част от един несъвършен свят. Непрекъснато покачващото се напрежение в отношенията между двете двойки всъщност е повод за Руни да сподели своите възгледи за обществото, властта, половете и вечния въпрос за смисъла на живота. 

Затрогваща честност и искреност, невероятна дълбочина на образите и чувствата, прецизност до най-малкия детайл – това са част от суперлативите, с които е затрупана Руни. "Това е книга, която подчертава колко важни, но и колко сложни са дълготрайните отношения... "Красив свят, къде си ти“ предлага същите удоволствия като предишните романи на Руни, а в аналитичните имейли, които Алис и Айлийн си разменят, допълнителното удоволствие от нейния глас като есеист“. Това е коментарът на TheCutза новия шедьовър на ирландската писателка.

За автора: 

Сали Руни е родена през 1991 г. в Ирландия. Завършва американска литература в колежа "Тринити“ в Дъблин. Нейни произведения са публикувани в "Ню Йоркър“, "Ню Йорк Таймс“, "Гранта“ и "Лъндън ривю ъв букс“. През 2017 г. е отличена с наградата на "Сънди Таймс“ за млад писател на годината, а през 2018 г. с втория си роман, "Нормални хора“, става най-младата писателка, печелила престижната литературна награда "Коста“. За него тя е отличена и с Британската литературна награда за роман на годината.

През 2020 г. бе заснет сериал по романа “Нормални хора”. Екранизацията печели отличието за най-добър драматичен сериал за 2021 г. на Ирландската филмова и телевизионна академия и още над 15 престижни награди, освен това става най-гледаната тв продукция във Великобритания за 2020 г.

Третият романна Руни, “Красив свят, къде си ти” се превръща в международен бестселър веднага след излизането си през септември 2021 г. Печели приза роман на годината на литературните награди “Далки” (DalkeyLiteraryAwards), AnPostIrishBookAwards, както и на платформата Goodreads (2021 BestFictionAward). Като резултат от огромния успех Time нарежда Сали Руни сред 100-те най-влиятелни личности в света за 2022 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види