Снимка: Josh Calabrese

Apple на съд за планирана амортизация на старите модели iPhone

Френската прокуратура започна разследване срещу американската компания Apple, обвинявайки я в измама във връзка с нейната производствена практика за т.нар. "планирана амортизация", чрез която съзнателно било забавяно функционирането на по-старите модели iPhone.

С разследването, започнало в петък, ще се занимава Главното управление по въпросите на конкуренцията, потребителите и борбата с измамите (с френска абревиатура (DGCCRF), което е част от системата на министерството на икономиката. Съдебното производство е започнато по искане на обществената организация "Стоп на планираната амортизация", която обвинява Apple в умишлено понижаване на производителността на мобилните устройства и съзнателно съкращаване на срока им на експлоатация.

През декември Apple потвърди, че забавя работата на старите модели на своя смартфон поради това, че литиево-йонните батерии, с които те са снабдени, с течение на времето губят мощност и капацитетът им може да се окаже недостатъчен, например ако устройството се използва в студено време. За да се избегне внезапното му изключване, корпорацията внесла промени в операционната система IOS, които забавят изпълнението на определени функции при недостиг на ресурси. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види