Снимка: Joseph Greve

Колко дълго можем да оцелеем с вода, но без храна?

Правило #1 за глада е: "Ако почувствате глад, пийнете вода, може да се окаже, че сте били жадни." Но когато ограниченията на дневния калориен прием предизвикват дискомфорт, замаяност, безсилие и непоносимо чувство за глад, се замисляме колко всъщност можем да издържим без храна.

Напълно здрав човек може да живее приблизително 45 до 65 дни без храна под каквато и да е форма, стига да разполага с неизчерпаем източник на хидратация за организма. Времето, в което можете да оцелеете без сериозни симптоми и усложнения в здравословното състояние, е около 30 до 35 дни, но след изминаването на този приблизителен период е възможно да изпитате симптоми като обриви по тялото, диария и, разбира се, значителна загуба на телесна маса. Тялото започва един вид да се самоизяжда, започвайки от мастната тъкан (мазнините).

Махатма Ганди гладувал почти до смърт по време на 14 доброволни гладни стачки, за да привлече вниманието на индийското независимо движение. Има много доказателства, че гладуването е мъчителен и болезнен начин да умреш. А всъщност човекът, който осъзнава, че умира, изпитва невероятна и необяснима еуфория. Все още не е изяснено дали това е благословия или тайна, скрита в човешкия мозък. При всички положения картината на умиращ от глад човек не е приятна. Някои жертви на гладната смърт изпитват силни раздразнения, непоносимо сърбящи кожни обриви, непрестанна диария, болезнено преглъщане и оток. В повечето случаи смъртта настъпва, когато органите спират да функционират – след шест до девет седмици. А сърцето просто спира.

Най-дълго гладувалият човек е 27-годишен мъж, който се въздържал от прием на храна 382 дни. Това гладуване било с терапевтична цел и той бил под постоянно наблюдение. Стартирал с тегло 207 кг. А по време на гладния период тялото му било захранвано с прием на витамини и много рядко – с хранителни вещества в синтетична форма и мая. Медицинският доклад по случая показва, че човекът поддържал нормално тегло, като на финала той тежал около 88 кг. Този успех обаче се дължи на особено внимателно следене на пациента, на всички негови жизнени показатели и подробни изследвания и редовни уринарни проби.

Пет подобни случая за превъзмогване на екстремно високо тегло чрез гладуване са завършили фатално поради проявили се сърдечни проблеми при пациентите, а при един – от запушване на червата.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види