Снимка: Bench Accounting

Как да се пренесем в нов дом без да полудеем

Чашите ви за вино са на парчета, а тоалетните ви принадлежности са потънали вдън земя и няма никакъв шанс да ги откриете. Без съмнение опаковането на багаж и пренасянето му в нов дом са едни от най-стресиращите моменти, които се случват рядко, но за сметка на това, оставят горчиви спомени в съзнанието ви. Статистиката показва, че за 62% от хората това е по-стресиращо дори от развод или нова работа, които се струват топ проблеми за преодоляване за 43% от хората. Често обаче тези проблеми могат да бъдат избегнати.

Надписвайте всяка страна на кашона

Бен Сореф, професионален организатор от фирма за пренос на багаж в Кънектикът, САЩ, обяснява, че когато огромното количество кашони, кутии и куфари бъдат натъпкани един върху друг, това затруднява организацията на багажа, тъй като надписите по тях остават невидими. Затова се изправяте пред предизвикателството да търсите с часове точно "онези" обувки или четката си за зъби. За да избегнете това неудобство, надписвайте всяка страна на кутиите и кашоните – така ще откриете бързо и лесно, каквото ви е необходимо.

Не изхвърляйте произволно кабели и части от електроуреди

Знаем, че е изкушаващо просто да изхвърлите случайно изникнал кабел с неясни произход и предназначение, но специалистите от компаниите за пренос на багаж съветват да проявите търпение и да откриете предназначението на тези дребни елементи. Вместо да ги изхвърлите, съберете всички кабели, зарядни устройства и части от електроуреди на едно място и му дайте подобаващо име. Ще ви бъде много по-лесно, когато инсталирате всички свои електроуреди в новия дом, да идентифицирате реално ненужните неща от този кашон и (този път наистина) да ги изхвърлите. В противен случай би било много неприятно да се окаже, че имате лампа без кабел.

Пригответе си личен багаж, който да съдържа и инструменти

Всеки от нас иска да бъде достатъчно подготвен, когато дойде моментът просто да изнесе всичко и да заключи отвън вратата на празния си стар дом. Но ако ви се е случвало, трябва да знаете, че винаги след като се нанесете в новия, настъпва момент на паника, в който ви трябва зарядно за телефона, което нямате представа къде сте прибрали. Спално бельо, хавлиена кърпа или пък дрехи за следващия ден - специалистите съветват да приберете всичко това на едно място, където трябва да се съдържат и някои подръчни материали, които също ще ви бъдат нужни. "Тази кутия трябва да съдържа ножици, макетен нож, отвертки, кърпи за прах, тиксо, етикети, химикал и чували за боклук. Защото е възможно да имате нужда от тези неща дори след като сте опаковали всичко", съветват специалистите. Подобна кутия ще улесни достъпа ви до необходимите в първите дни неща, както ще спести стреса от ровенето сред дрехи и обувки, когато без да сте готови с подредбата, ви се наложи да излезете до магазина или да отидете на работа.

Не опаковайте лампите с крушките

Електрическите крушки се чупят изключително лесно. Не би било приятно ако се порежете, докато разпаковате багажа си в новия дом. Лампи и други големи и чупливи неща с нестандартни форми могат да бъдат обвити в аерофолио (онова, което после с удоволствие ще можете да използвате за антистрес терапия). В случай, че нямате място за специална кутия с надпис "Чупливо" за крушки, лампи и коледна украса, можете директно да изхвърлите тези обемни и крехки неща и просто да започнете на чисто в новия си дом – с нови такива.

Съхранявайте правилно части от разглобени мебели

Няма нищо по-ужасно от това да започнете да сглобявате мебелите в новия си дом и да се окаже, че масата ви има само три крака (освен ако дизайнът не го предвижда). Майк Гланц, съосновател и изпълнителен директор на американска компания за хамалски услуги, съветва да прикрепвате пликчета със самозатварящ се цип, в които да събирате дреболиите от мебелите си. Същото се отнася и до по-големите елементи от тях – постарайте се да прикрепите всички части от дадена мебел към по-обемните, например краката на масата, заедно с всички крепежни елементи трябва да бъдат на едно място с плота. Така най-бързо и лесно ще ги разпознаете и използвате при сглобяване, когато се нанасяте.

Внимавайте с големите и тежки предмети

Обемни и особено тежки неща като книги, събирайте в по-малки кутии, така че да бъдат удобни и лесни за пренасяне. "Който и да е носач от фирма по преместването на багажа не е длъжен да се справя с огромни и тежки кашони, ако не е и по вашите сили да ги вдигнете. Макар това да е работата на хамалската фирма, служителите не са супергерои", обяснява собственик на фирма за превозване на багаж.

Не оставяйте празни пространства в кутиите

Това ще предизвика тотално разбъркване на багажа в кутията по време на транспортирането на багажа. Можете да уплътните празните пространства с опаковъчни материали – фолиа или хартии.

Не забравяйте да се погрижите за стайните си растения

Те могат да оцелеят при преместването ако се постараете да ги подготвите поне 2-3 седмици преди деня за преместване. Пресадете цветята в нечупливи саксии – пластмасови например. Добра идея е и да подрежете по-големите (ако състоянието им позволява). Прескочете тази част ако имате алое, кактус или други папрати и сукуленти. Два дни преди местенето, ги полейте, но не прекалявайте, за да не стане инцидент. Финалната стъпка е да обвиете растенията с плат или хартия, да ги подредите в кутия и да уплътните пространството около саксиите с хартия, за да могат да стоят стабилно в кутията. Задължително маркирайте от всички страни, че това са цветя, и пробийте дупки, за да могат да дишат.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види