Снимка: Toa Heftiba

Как да спасим мокра книга?

Вода и книги не е никак добра комбинация. Но понякога се случват и такива нещастия. Може би сте изключително внимателни към вещите си, но колкото и да ги предпазвате, един проливен дъжд може да съсипе любимата ви нова книга дори и да е грижливо подвързана и прибрана в чанта. Или пък сте от хората, които обичат да четат във ваната, и случайно книгата ви е цопнала във водата.

Експерти по възстановяване на книги в Университетската библиотека в Сиракуза предлагат удобна (но времеемка) техника за спасяване на пострадала от влага книга. За да опитате, са ви необходими само и единствено подръчни материали: хартиени салфетки, вентилатор, няколко дъски и малко време.

Корици

Използвайте равна повърхност, на която да сложите няколко салфетки, върху тях поставете книгата. Върху книгата поставете още салфетки и нежно притиснете. Повторете няколко пъти, за да попиете водата от кориците. Влажните салфетки изхвърляйте и заменяйте с нови.

Страници

За да подсушите страниците, за следващото упражнение трябва да разделите книгата на три части и да го повторите за всяка една трета от книжното тяло. Разтваряйте книгата на не повече от 90-градусов ъгъл и вмъквайте салфетки на всеки 10-20 страници. Уверете се, че салфетките покриват целите страници. Отново поставете книгата между няколко пласта салфетки, като нежно притиснете. Повторете, докато подсушите цялата книга.

Сушене

Изправете книгата разтворена върху хартиени салфетки и разлистете страниците. Поставете срещу нея вентилатор или духаща печка, докато изсъхне.

Изправяне

След като книгата е напълно изсъхнала е време да се погрижите и за нейния външен вид. Поставете я между две дъски и сложете върху нея тежести. Експертите по възстановяване на книги използват специална преса за тази цел. Времето, в което тя трябва да седи притисната, е между 24 и 48 часа.

Нямате възможност да реагирате веднага?

Освен това, специалистите предлагат бърз трик, ако нямате възможност да реагирате веднага със спасителната операция. Поставете мократа книга в найлонов плик със самозалепващ се цип и я приберете във фризера, за да я възстановите по-късно.

Когато се опитвате да спасите книга, която е освен мокра, е нацапана и има неприятен мирис, трябва да я напръскате със студена вода, а след това – да я сложите разтворена в кутия, заедно със сода бикарбонат, но бъдете сигурни, че содата не докосва книгата.

Разбира се, предпазването на книгата от мокрене е най-препоръчително. Затова, съхранявайте книгите си правилно – на високо, подредени в библиотека. Бъдете внимателни, ако обичате да четете във ваната или в движение, когато вали.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види