Inner Jungle

НЕОНОВО / NEWON

КАЛИНА ХРИСТОВА / KALINA HRISTOVA

В самостоятелната си изложба "НЕОНОВО / NEWON“ Калина Христова показва картини, реализирани в последната година, и една нова посока, с която търси лична творческа трансформация. В изложбата, освен картини в актуалната за авторката техника – акрил, комбиниран с графична рисунка с пастелен молив върху картон, Калина Христова използва обекти, в чиято естетическа стойност се съмнява.

House of Ideas

Тази творческа трансформация, в която неглижирани обекти и картини, пристигнали от най-различни кътчета на Европа, спасени и преродени за нов живот, е новият поглед към предметната среда като символно средство, чрез което Калина Христова показва идеите си. Тя се намесва в чуждото произведение на изкуството, на което се стреми да придаде ново символно значение, смислено за самата нея.

Дали намесата обезличава тези обекти, или образно казано ги спасява от забрава, можете да видите от 16 до 28 септември.

Burning

ОТ АВТОРА:

Изящната графична рисунка с пастелен молив е в центъра на голяма част от творбите ми през последните години. Но желанието ми в тази  изложба е да направя личен преход от творческия период, който ме владее вече 10 години към нещо ново, с което да се отърся от портрета, без да загърбвам изящната рисунка. Тя винаги ме е вълнувала с нейната непринудена визуална лекота. С изяществото на меките линии и понякога пестеливите тонове, които изграждат чудесна хармония. През 2010 година започнах да използвам цвета по-активно в работата си, преди това бях много внимателна към употребата на цветни акценти и те не заемаха така важна роля в крайните композиции.

Girl Statue

В тази изложба исках да използвам повече предметната среда, като символно средство, чрез което да предам идеите си. Предишната ми самостоятелна изложба през април тази година беше със заглавие "Преобразяване“ и точно това е и моето намерение в настоящата изложба – да се преобразя, без да се впускам прекалено в буквално онагледяване, което по своему смятам, че успявам да владея –  да изпозвам средата като проводник на творческите си търсения. Именно тези търсения ме доведоха до употребата на неглижирани старинни предмети и произведения на изкуството, някои със спорни естетически качества. Страстта ми към колекциониране на антични предмети започва да се задълбочава и да надминава границите на временното влечение.  Обграждам се с предмети, които задоволяват жаждата ми за красиво, за смисъл и съдържание. Може би именно затова се вглеждам в миналото, което крие историческа и естетическа значимост.

В НЕОНОВО / NEWON реших да използвам обекти, в чиято естетическа стойност се съмнявам. Особено усещане е да се намесиш в чужда творба – да я дорисуваш, да я направиш по-приемлива за самия себе си. Купих си тези обекти и картини, и след като те бяха вече мое притежание, реших, че мога да си позволя да ги адаптирам към моя естетически вкус. Изборът на обектите в изложбата беше също много интересен процес. Всички обекти и използвани картини са закупени онлайн, като само една статуетка е намерен обект. Намирането и спасяването на тези обекти ме изкараха от уютното убежище на изящната рисунка и това определено ми допадна. Имало е моменти, в които съм се увличала по обектите със символно значение, но сега исках, всъщност имах нужда, да допълня символиката със своята намеса. Идеите и обектите се намериха и оживяха в нова хармония.

КРАТКА БИОГРАФИЯ:

Доц. д-р Калина Христова е художник, график, илюстратор и дългогодишен преподавател в Нов български университет, ръководител на департамент "Изящни изкуства” от 2020 г.

Завършила е Националната художествена академия в София със специалност "Графика“, след което продължава в магистърска програма "Графичен дизайн“ в НБУ. Специализира във Виенската академия за изящни изкуства (Akademie der bildenden Künste Wien), като след завръщането си в България започва да преподава рисуване и графика в НБУ.

Калина Христова има разнородни търсения, както в областта на графиката, така и в акрилната живописна техника. Разпознаваем автор е на портретни графични рисунки, цветна графика и илюстрация. Като активен творец и преподавател за нея изкуството е форма на общуване не само по време на лекции в университетска среда, но и в обществени дейности и кампании, в които тя често взима участие. Работи по социални кампании, осъществени съвместно с държавни институции и представители на бизнеса, както и в кампании, свързани с трафика на хора и донорството, имащи за цел да привлекат вниманието на обществото чрез визуалния език и комуникация.

Освен с преподавателската си и художествена дейност доц. Христова е позната и като автор на множество научни текстове и студии. 

16 септември - 28 септември

Откриване: 16 септември, четвъртък 19:00 - 22:00 ч. при спазване на всички противоепидемични мерки.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види