Нещо, което прилича на друго нещо

Красимира Кирова, Луиза Нежберте, Магдалена Гинчева, Трифон Ташев, Камен Стоянов и Мич Брезунек  

17 септември – 1 октомври 2021  

Куратор: Вълко Чобанов  

Откриване: 17 септември, 18:00 ч.

Espace PORT A ул. Триадица 5, София  

Като част от програмата на FLUCA – Австрийски културен павилион за 2021 - в София ще бъде представена изложбата "Нещо, което прилича на друго нещо”.

 

В изложбата ще вземат участие трима автори, показвали свои произведения на сцената на FLUCA:

 

Камен Стоянов - с маслена живопис, създадена във FLUCA като част от пърформанса му "Art Is A Weapon“ през 2017 г. По време на пърформанса  публиката участва в стрелба със самоделна дървена пушка по произведението, като най-добрият стрелец отнася картината като награда.

 

Красимира Кирова продължава линията си в областта на текстилното изкуство, част от което показа във FLUCA по време на изложбата "Особен импулс“ през 2020 г. В тази изложба ще покаже серия от бродирани автопортрети, създадени с радикална любов към себе си.


Мич Брезунек, представен паралелно в изложбата "4alga Punk“ в контейнера на FLUCA в Пловдив, тук показва непоказаната си досега творба "Long life for a kebab“ (2019) - оригинално замислена като стикер, който да бъде залепен в градска среда, но така и не бива залепен.

 

 


В изложбата ще бъдат представени и трима автори, непоказвали произведенията си на сцената на FLUCA:
 
Трифон Ташев - със серия от дигитални рисунки, оригинално създадени да функционират като обложки за неговата авторска музика.


Базираната във Виена художничка Луиза Нежберте - с видео творбата "I lived in Bratislava for a month and all I made was this shit“.


Магдалена Гинчева - с нова серия от картини, в която авторката се фокусира върху идеята за възникването на хомосапиенс като лоша шега и смачкан смях, съществуващи пред една врата.
 
"Нещо, което прилича на друго нещо“ се фокусира върху жестове, поставящи под въпрос как определяме стойността на един артистичен продукт.  

 

Изложбата "Нещо, което прилича на друго нещо” е част от програмата на КвАРТал 2021
Повече информация за КвАРТал може да откриете тук.
 
За шестия си сезон през 2021 година FLUCA – Австрийски културен павилион, "Фондация Отворени Изкуства“ и Веселина Сариева канят Вълко Чобанов за куратор. Той е визуален артист, който практикува и като независим куратор. През 2020 година на сцената на FLUCA реализира изложбата "particular impulse / особен импулс“. FLUCA – Австрийски културен павилион е дългосрочен културен проект-инициатива на  Фондация Отворени Изкуства (Пловдив), Австрийското посолство в София, подкрепен от Федералното канцлерство на Република Австрия и Община Пловдив.
През 2021 FLUCA се реализира с финансовото съдействие на "Програма за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството“ на Национален фонд "Култура“.
Партньори на FLUCA – Австрийски културен павилион традиционно са artnewscafe и галерия Sariev, Пловдив. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види